9+1 οφέλη από το πράσινο τσάι
9+1 οφέλη από το πράσινο τσάι


Αναζητάμε καθημερινά τρόπους να δροσιστούμε. Πολλοί καταφεύγουμε στην λύση του καφέ που ναι μεν μας δροσίζει αλλά πολλές φορές είναι πηγή χιλιάδων θερμίδων. Αντί για καφέ λοιπόν μπορείτε να προτιμήσετε να πιείτε ένα πράσινο τσάι, το οποίο έχει περισσότερα οφέλη για τον οργανισμό σας. Δίκαια έχει χαρακτηριστεί ως το πιο υγιεινό αναψυκτικό του πλανήτη αφού είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά στοιχεία και θρεπτικές ουσίες που βοηθούν το σώμα μας προσφέροντας μας τρομερά αποτελέσματα. Σ΄αυτά τα αποτελέσματα συμπεριλαμβάνονται η βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου, η μείωση του βάρους και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Παρακάτω θα βρεις 10 υγιεινά οφέλη του πράσινου τσαγιού που έχουν επιβεβαιωθεί μετά από έρευνες.

Βελτίωση υγείας

Το πράσινο τσάι είναι κάτι περισσότερο από ένα πράσινο υγρό. Πολλά από τα βιοδραστικά του συστατικά στα φύλλα του τσαγιού έχουν μεγάλα ποσοστά από σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Επίσης, είναι γεμάτο με πολυφαινόλες, όπως οι κατεχίνες, οι οποίες λειτουργούν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά. Οι κατεχίνες είναι από τις πιο ισχυρές συνθέσεις του πράσινου τσαγιού,η οποία σύμφωνα με έρευνες γιατρεύει διάφορες ασθένειες και είναι ένας από τους κύριους λόγους που το πράσινο τσάι έχει τόσο ισχυρές ιατρικές ιδιότητες.Περιέχει επίσης μικρά ποσοστά από μεταλλικά στοιχεία που είναι σημαντικά για την υγεία.

Πράσινο τσάι και εγκέφαλος

Η σύνθεση του πράσινου τσαγιού βελτιώνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου και μας κάνει εξυπνότερους. Το πράσινο τσάι μπορεί να κάνει περισσότερα από το να μας κρατήσει ξύπνιους. Το συστατικό κλειδί είναι η καφεΐνη, γνωστή διεγερτική ουσία. Μπορεί να μην περιέχει τόσο καφεΐνη όσο βρίσκουμε στον καφέ, αλλά περιέχει αρκετή για να αντιδράσει ο οργανισμός, χωρίς να προκαλέσει τα νεύρα. Η καφεΐνη μετά από έρευνες έχει αποδειχτεί ότι οδηγεί σε διάφορες βελτιώσεις στην λειτουργία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου βελτιωμένης διάθεσης, εγρήγορσης, χρόνο αντίδρασης και μνήμη.Πολλά άτομα αναφέρουν πως έχουν πιο σταθερή ενέργεια και είναι πολύ πιο παραγωγικά όταν πίνουν πράσινο τσάι σε σύγκριση με τον καφέ.

Ενίσχυση της φυσικής κατάστασης

Αν προσπαθείτε να βελτιώσετε την φυσική σας κατάσταση τότε πιείτε τσάι. Εκτός από την βοήθεια που προσφέρει στο κάψιμο του λίπους, βοηθάει και τον μεταβολισμό μας. Η καφεΐνη από μόνη της κινητοποιεί τα λιπαρά οξέα από το λιπαρό ιστό και τα χρησιμοποιεί για ενέργεια. Σε έρευνα που έγινε σε 10 υγιείς άντρες , το πράσινο τσάι βελτίωσε την ενέργεια τους κατά 4% ενώ μια άλλη έρευνα έδειξε ότι το πράσινο τσάι βελτίωσε την οξείδωση του λίπους κατά 17%.

Τσάι ενάντια στον καρκίνο

Ο καρκίνος είναι από τις σοβαρότερες ασθένειες του σύγχρονου κόσμου. Το πράσινο τσάι ως πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση του στον οργανισμό μας και κυρίως στο στήθος και τον προστάτη. Γενικότερα έρευνες έδειξαν ότι άτομα που πίνουν πράσινο τσάι έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οποιονδήποτε τύπο καρκίνου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι θα ήταν καλύτερο να αποφεύγετε την χρήση γάλατος στο τσάι σας αφού έτσι μειώνεται η δραστική αντιοξειδωτική του δράση.

Ηλικιωμένοι

Εκτός από το γεγονός ότι το πράσινο τσάι βοηθάει στην λειτουργία του εγκεφάλου, τον προστατεύει κι όταν μεγαλώσουμε. Μία ασθένεια που σχετίζεται πολύ με τον εγκέφαλο κι επηρεάζει το νευρολογικό σύστημα είναι το Αλτσχάιμερ ενώ μία ακόμη είναι το Πάρκινσον. Αυτές οι δύο μπορούν σε μεγάλο βαθμό να αποφευχθούν χάρη στις κατεχίνες που βρίσκονται στο πράσινο τσάι και που δρουν θετικά στους νευρώνες.

Τσάι ενάντια στα βακτήρια

Φυσικά οι ιδιότητες του πράσινου τσαγιού δεν σταματούν εκεί αφού έρευνες έχουν δείξει ότι εκτός από την εξουδετέρωση των βακτηρίων είναι ικανό να μας προστατέψει κι από διάφορους ιούς, όπως ο ιός της γρίπης. Οι κατεχίνες του τσαγιού βοηθούν ακόμη την στοματική μας υγιεινή αφού βελτιώνουν την δυσάρεστη οσμή.

Μείωση του διαβήτη

Ο διαβήτης είναι μία ασθένεια η οποία παλιότερα είχε επιδημική μορφή ενώ στις μέρες μας τον έχουν περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο. Ο διαβήτης είναι η συγκέντρωση του ζαχάρου στο αίμα και ελαττωμένη ή καθόλου παραγωγή ινσουλίνης. Το πράσινο τσάι λοιπόν σύμφωνα με έρευνες έχει την δυνατότητα να μειώνει το ζάχαρο και να βελτιώνει την παραγωγή ινσουλίνης. Μία ιαπωνική έρευνα έδειξε ότι όσοι πίνουν πράσινο τσάι έχουν 42% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη.

Καρδιαγγειακές νόσοι και πράσινο τσάι

Οι καρδιαγγειακές νόσοι όπως η καρδιά και το εγκεφαλικό είναι οι μεγαλύτερες αιτίες θανάτου στον κόσμο. Το πράσινο τσάι και τα αντιοξειδωτικά του στοιχεία βελτιώνουν τις ικανότητες του αίματος. Έτσι αποφεύγεται η οξύδωση των μορίων της χοληστερίνης, κάτι το οποίο εάν συμβεί μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακό επεισόδιο.

Μείωση βάρους

Εκτός από την ενίσχυση του μεταβολισμού το πράσινο τσάι μας βοηθάει να χάσουμε και βάρος. Έρευνες έχουν δείξει ότι μειώνει το τοπικό πάχος και κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς. Σε μία από αυτές τις έρευνες που έγινε σε 240 άντρες και γυναίκες αποδείχτηκε ότι μετά από 2 βδομάδες είχαν μειωθεί τα ποσοστά πάχους, το σωματικό βάρος,η περίμετρος της μέσης και το κοιλιακό πάχος.

Μακροζωία

Όπως είπαμε ήδη, το πράσινο τσάι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας από τις "δημοφιλείς"αιτίες θανάτου όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επομένως, μας βοηθάει να ζήσουμε περισσότερο. Σε έρευνες αποδείχτηκε ότι άνθρωποι που έπιναν σε καθημερινή βάση ένα ποτήρι πράσινο τσάι, είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Πηγή: ediva.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!