Μήπως γι' αυτό δεν μπορείς να χάσεις τα κιλά που θες;
Μήπως γι' αυτό δεν μπορείς να χάσεις τα κιλά που θες;


Η αυξητική ορμόνη, γνωστή ως GH, μπορεί να σαμποτάρει την προσπάθεια απώλειας βάρους, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, στη Βραζιλία.

«Η αυξητική ορμόνη είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες. Παρόλα αυτά, τα ευρήματα της νέας μελέτης δείχνουν ότι κάνει πολύ περισσότερα από όσα πιστεύαμε», δήλωσε ο José Donato Junior, καθηγητής στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο.

Έχουμε υψηλά επίπεδα αυξητικής ορμόνης στον εγκέφαλό μας
Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι υπάρχουν μεγάλες ποσότητες υποδοχέων GH στους μυς, τον ιστό, το ήπαρ και τα όργανα που σχετίζονται άμεσα με τον μεταβολισμό. Η νέα μελέτη αποκάλυψε ότι ο εγκέφαλός μας είναι επίσης γεμάτος με υποδοχείς αυξητικής ορμόνης, οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο στις μεταβολικές αντιδράσεις.

«Διαπιστώσαμε ότι η GH του εγκεφάλου δεν εμπλέκεται μόνο στον μεταβολισμό, αλλά επηρεάζει και τις μεταβολικές αντιδράσεις που διατηρούν την ενέργεια όταν είμαστε πεινασμένοι ή ακολουθούμε μία δίαιτα», δήλωσε ο Donato. «Αυτή η ανακάλυψη είναι σημαντική για την κατανόηση των λόγων που είναι τόσο δύσκολο να χάσουμε βάρος».

Η λεπτίνη δεν είναι η μοναδική ορμόνη που συμμετέχει στην απώλεια βάρους
«Οι επιστήμονες, επί δεκαετίες προσπαθούν να καταλάβουν γιατί είναι τόσο δύσκολο να διατηρηθεί το βάρος μετά από μια επιτυχημένη δίαιτα και γιατί είναι τόσο εύκολο να ξαναπάρουμε τα χαμένα κιλά. Η λεπτίνη μέχρι τώρα εθεωρείτο η κύρια ορμόνη που δρα για τη διατήρηση της ενέργειας όταν είμαστε πεινασμένοι», δήλωσε ο Donato.

Είναι γνωστό ότι τα επίπεδα της λεπτίνης στο αίμα μειώνονται με την απώλεια βάρους, αλλά αυτή η γνώση δεν έχει οδηγήσει ποτέ τους ειδικούς στη δημιουργία μιας επιτυχημένης διατροφής ή θεραπείας με λεπτίνη που θα μπορούσε οδηγήσει στην επίλυση του προβλήματος.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης οι επιστήμονες θεώρησαν ότι η απώλεια βάρους προκάλεσε αύξηση της αυξητικής ορμόνης στον υποθάλαμο, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία απώλειας βάρους πιο δύσκολη και αυξάνει την ένταση της πείνας. Γιατί το σώμα μας ανταποκρίνεται με αυτό τον τρόπο; Γιατί προσπαθεί να εξοικονομήσει ενέργεια.

«Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι τόσο σημαντική για τον οργανισμό για αυτό και ο άνθρωπος είναι προικισμένος με δύο μηχανισμούς εξοικονόμησης ενέργειας, ο ένας ενεργοποιείται από τη λεπτίνη και ο άλλος από την αυξητική ορμόνη GH», διευκρίνισε ο Donato.

Πηγή: mindbodygreen.com


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!