Πώς θα ξεχωρίσεις τη γρίπη Α από το κοινό κρυολόγημα
Πώς θα ξεχωρίσεις τη γρίπη Α από το κοινό κρυολόγημα


Για να μπορέσουμε να προστατευτούμε από τη γρίπη και πώς να την ξεχωρίσουμε από άλλες ιώσεις, θα πρέπει να ξέρουμε κάποια βασικά σημεία.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, είναι καλό να επικοινωνούμε με τον γιατρό μας – ειδικά όταν κάποια συμπτώματα επιμένουν. Αρχικώς, να επισημάνουμε ότι οι ιοί της γρίπης προσβάλλουν το ανώτερο ή κατώτερο αναπνευστικό σύστημα. Προκαλούν αιφνίδια συμπτώματα όπως ο βήχας, ο πυρετός, η καταρροή, ο πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις, η κεφαλαλγία και η έντονη κούραση.

Πώς μεταδίδονται και για πόσο καιρό;
Οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται με το βήχα, το φτέρνισμα ή ακόμη και την ομιλία ενός ασθενούς. Αρκεί δηλαδή να βρίσκεστε στον ίδιο χώρο με κάποιον πάσχοντα για να κολλήσετε, ακόμη κι αν δεν τον αγγίξετε. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί αν πιάσετε μολυσμένες επιφάνειες (πόμολο, πληκτρολόγιο, τηλεκοντρόλ) και στη συνέχεια, αγγίξετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας. Ο κρύος καιρός μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα μετάδοσης, καθώς συνήθως δεν αερίζουμε καλά τους χώρους που συγχρωτιζόμαστε.

Η μετάδοση της γρίπης μπορεί να γίνει 1 μέρα πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων και να συνεχιστεί για 7 ημέρες μετά.

Πώς θα ξεχωρίσετε τη γρίπη από το κοινό κρυολόγημα;
Η βαρύτητα αλλά και η διάρκεια των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος διαφέρουν από αυτά της γρίπης. Αρχικώς, στο κοινό κρυολόγημα δεν είναι απαραίτητο να εκδηλωθεί πυρετός και ακόμη κι αν υπάρχει δεν είναι πολύ υψηλός. Αντιθέτως, στη γρίπη ο πυρετός ξεπερνά τους 38,5 βαθμούς. Επίσης, στη γρίπη νιώθετε πολύ έντονη κόπωση και εξάντληση. Ο βήχας, η καταρροή και ο πονόλαιμος είναι πιο συχνά στο κοινό κρυολόγημα από ό,τι στη γρίπη.

Τα συμπτώματα της γρίπης είναι πολύ έντονα και ξεκινούν απότομα, ενώ του κοινού κρυολογήματος εξελίσσονται σταδιακά και δεν διαρκούν πολλές μέρες.

Χρήσιμες συμβουλές πρόληψης

Η γρίπη μεταδίδεται κυρίως από τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, γι’ αυτό φροντίστε να τα αγγίζετε με καθαρά χέρια.

Να πλένετε συχνά και σωστά τα χέρια σας

Να αερίζετε καλά τους χώρους συνωστισμού.

Αν αρρωστήσετε μείνετε σπίτι για μερικές μέρες, ώστε να περιορίσετε τη διασπορά του ιού.

Σε καμία περίπτωση μην πάρετε αντιβιοτικά για να αντιμετωπίσετε τη γρίπη, χωρίς να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Ο ρόλος της διατροφής

Η καλή κατάσταση του αμυντικού συστήματος του οργανισμού είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αποφυγή λοιμώξεων ή ήπιας παρουσίασης των συμπτωμάτων. Καλό είναι λοιπόν να τονώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα για να αποφύγουμε ιώσεις και κρυολογήματα. Η υγιεινή διατροφή και η πιο συστηματική κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να γίνει σύμμαχος του οργανισμού ενάντια στις λοιμώξεις – γρίπη.

Έχει αποδειχτεί ότι κάποια από τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στις τροφές και καταναλώνουμε καθημερινά είναι απαραίτητα για να ενισχύσουμε τη φυσική άμυνα του οργανισμού.

Τροφές πρώτης ομάδας:

εσπεριδοειδή φρούτα και φυσικοί χυμοί
μπρόκολα
σκουροπράσινα λαχανικά
κόκκινες πιπεριές
φράουλες
ιπποφαές-χυμός ιπποφαούς
ακτινίδια

Οι πιο πάνω τροφές έχουν ισχυρή παρουσία Βιταμίνης C η οποία έχει την ικανότητα να:
Ενισχύει και να προστατεύει τα τριχοειδή αγγεία και τα τοιχώματα των κυττάρων.
Συντελεί στην αυξημένη παραγωγή λευκοκυττάρων, αντισωμάτων
Βοηθά στην παραγωγή ιντερφερονών (πρωτεΐνες που έχουν ως βασικό ρόλο την παρεμπόδιση των πολλαπλασιασμών των ιών).
Προστατεύει από τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!