Κάθε πότε πρέπει να κάνεις Tεστ ΠΑΠ;
Κάθε πότε πρέπει να κάνεις Tεστ ΠΑΠ;


Το τεστ Παπ είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το τεστ Παπ αφορά τη λήψη κυττάρων από την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας και την εξέτασή τους στο μικροσκόπιο. Ο γυναικολόγος αποσπά με ένα μικρό βουρτσάκι και μια σπάτουλα κύτταρα από την εξωτερική και την εσωτερική επιφάνεια του τραχήλου. Αποτελεί το μοναδικό μέσο που αφορά πρόληψη και όχι αντιμετώπιση του καρκίνου.

Όλες οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε ετήσιο έλεγχο με τεστ Παπ και η καλύτερη περίοδος για να γίνει αυτό είναι κατά τη διάρκεια του ετήσιου γυναικολογικού ελέγχου μαζί με το υπερηχογράφημα και την εξέταση μαστών.

Το τεστ Παπ μπορεί πρακτικά να γίνει σε οποιαδήποτε φάση του κύκλου ή ακόμα και στην εγκυμοσύνη. Είναι όμως προτιμότερο να αποφεύγεται η λήψη του κατά τη διάρκεια της περιόδου γιατί μαζί με το αίμα συνυπάρχουν συχνά και φλεγμονώδη στοιχεία τα οποία δυσκολεύουν τη διάγνωση από τον κυτταρολόγο.

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται μια καινούργια μέθοδος για τον έλεγχο των κυττάρων που λαμβάνονται από τον τράχηλο. Αυτή ονομάζεται Thin Prep Παπ Τεστ. Το δείγμα λαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο, αλλά με ένα ειδικό βουρτσάκι το οποίο τοποθετείται μέσα σε μπουκαλάκι με συντηρητικό, το υγρό Thin Prep, όπου ξεπλένεται καλά. Κατά τον τρόπο αυτό αφενός όλα τα κύτταρα που συλλέχθηκαν μεταφέρονται στο υγρό Thin Prep, αφετέρου εξασφαλίζεται η σωστή συντήρησή τους. Η μέθοδος αυτή ονομάζεται Κυτταρολογία Υγρής Φάσης και εκτός από το τεστ Παπ χρησιμοποιείται πλέον και σε άλλες εξετάσεις.

Σε περίπτωση που το τεστ παπ δείξει ανώμαλα κύτταρα επαναλαμβάνουμε την εξέταση σε διάστημα 6 μηνών ή διενεργούμε κολποσκόπηση με ή χωρίς τη λήψη βιοψίας από τον τράχηλο.

Πηγή: all4mama.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!