Το άγχος φέρνει... πονοκέφαλο
Το άγχος φέρνει... πονοκέφαλο


Αν η καθημερινότητα σας ταλαιπωρεί με ανυπόφορους πονοκεφάλους που δυσκολεύεστε να εντοπίσετε την αιτία που τους προκαλεί, καλύτερα να «ψάξετε» μέσα στην ίδια τη ρουτίνα.

Οι απαιτητικοί ρυθμοί στο γραφείο και οι δεκάδες υποχρεώσεις, σε συνδυασμό με τον ελάχιστον χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας να τα δρομολογήσουμε, μετατρέπονται σε πίεση, άγχος και στρες που μερικές φορές αδυνατούμε να διαχειριστούμε, έτσι το άγχος είναι από τους πρωταρχικούς λόγους που ένα άτομο μπορεί να παρουσιάζει συχνά πονοκέφαλο.

Το έντονο στρες εκδηλώνεται στον οργανισμό με την έκκριση κορτικοτροπίνης (Αδρενοκορτικοτρόπος ορμόνη-ACTH), μίας ουσίας στο εσωτερικό του εγκεφάλου, συγκεκριμένα στην περιοχή του υποθαλάμου που προκαλεί την κεφαλαλγία. Στη χώρα μας, το 10% του γενικού πληθυσμού ταλαιπωρείται από ημικρανίες και ένα 30% από πονοκέφαλο τάσεως. Η κατηγορία «πονοκέφαλοι τάσης», είναι η πιο κοινή μορφή πονοκεφάλων παγκόσμια και τη συναντάμε σε ένα ποσοστό 75% ενώ, είναι αυτή που συνδέεται με το άγχος, το στρες και την κατάθλιψη. Η έντασή τους διακρίνεται από ήπια μέχρι μέτρια, αλλά μπορεί να γίνει «βασανιστική», όταν διαρκεί για αρκετή ώρα. Ευτυχώς, πρόκειται για ένα είδος που ανταποκρίνεται άψογα στη χρήση παυσίπονων.

Για να μην μετατραπεί ένας «αθώος» πονοκέφαλος σε χρόνια κεφαλαλγία, παρακάτω θα βρείτε μερικούς τρόπους για να τον αντιμετωπίσετε δραστικά:

Ύπνος

Ένα μισάωρο ξεκούρασης μπορεί να μειώσει ραγδαία τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό. Όταν το στρες «αγγίζει» υψηλά επίπεδα, αυτόματα αυξάνεται και το επίπεδο της κορτιζόλης. Η «ορμόνη του στρες» όπως την αποκαλούν, μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις στον οργανισμό, όπως έντονο αίσθημα δυσφορίας ή πονοκέφαλο. Επιπλέον, η παραγωγή κορτιζόλης μειώνεται από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις τέσσερις το πρωί. Με το να παραμένετε ξύπνιοι, διαταράσσεται η φυσιολογική ροή έκκρισης της ορμόνης.

Παυσίπονα

Έχοντας πάντα μαζί σας ένα κουτί παυσίπονα με παρακεταμόλη, θα ανακουφίζεστε γρήγορα και αποτελεσματικά από τον πονοκέφαλο, που λειτουργεί σαν εμπόδιο στο απαιτητικό πρόγραμμά σας. Φροντίστε να γίνεται έγκαιρα λήψη του αναλγητικού, πριν ο πονοκέφαλος αρχίσει να δυναμώνει και γίνει ανεξέλεγκτος.

Νερό

Το νερό είναι ένα αληθινό δώρο της Φύσης στον άνθρωπο. Πίνοντας τουλάχιστον επτά ποτήρια νερό την ημέρα, εκτός από την ποιότητα ζωής σας, θα δείτε μεγάλη βελτίωση στους αφόρητους πονοκεφάλους.

Μουσική

Όπως ο ύπνος, έτσι και η μουσική μπορεί να «κατευνάσει» τα επίπεδα της κορτιζόλης άρα και τον έντονο πονοκέφαλο. Ανεξάρτητα από το είδος της μουσικής, έχει ηρεμιστική επίδραση στον εγκέφαλο, ειδικότερα όταν έχουμε στρες.

Τεχνικές αναπνοής

Αναπνέοντας βαθιά για τρία λεπτά, θα καταφέρετε να αποφορτιστείτε από τη συσσωρευμένη ένταση που υπάρχει στο σώμα και το μυαλό. Συγκεκριμένα κατά την εισπνοή, ο θόλος μυς θα πρέπει να κατέβει προς την κοιλιά φουσκώνοντάς τη. Έπειτα, κατά την εκπνοή, το διάφραγμα απελευθερώνεται, πηγαίνοντας πάλι προς τα επάνω, κοντά στο σημείο της καρδιάς.

Όποια πρακτική και αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε, μην ξεχνάτε πως μία επίσκεψη στο γιατρό, είναι απαραίτητη, όταν ένα ζήτημα υγείας μας ταλαιπωρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένας ειδικός θα έχει πάντα την κατάλληλη λύση για να απαλλαγεί ο οργανισμός σας οριστικά από αυτό.

Πηγή: onmed.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!