Κολπικοί μύκητες: Απαντήσεις σε όλες τις απορίες σου!
Κολπικοί μύκητες: Απαντήσεις σε όλες τις απορίες σου!


Πώς θα δω, αν έχω μύκητες; Τι θα κάνω μετά; Πώς μπορώ να προφυλαχθώ;

Πώς γίνεται η διάγνωση της αιδοιο-κολπικής μυκητίασης;

Καταρχήν, η διάγνωση της κολπικής μυκητίασης γίνεται βάσει της συμπτωματολογίας που αναφέρει η γυναίκα και συγκεκριμένα:

Αίσθημα κνησμού (φαγούρα) ή καύσου (καίει η περιοχή δηλαδή)
Εκροή από τον κόλπο παχύρευστου υγρού λευκού ή υπόλευκου χρώματος, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά όχι σε όλες, έχει και άσχημη οσμή, ενώ εντός αυτού εντοπίζονται και λεπτά τεμάχια, που μοιάζουν με πετσάκια
Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή.
Όταν εξετάσουμε τη γυναίκα, τα χείλη του αιδοίου και ο βλεννογόνος του κόλπου παρουσιάζουν συχνά μια έντονη ερυθρότητα, είναι δηλαδή πιο κόκκινα.

Η τελική διάγνωση μπαίνει μετά από την καλλιέργεια του κολπικού υγρού στο εργαστήριο, ενώ χρήσιμα σχετικά στοιχεία ενδέχεται να προκύψουν και από το test Παπανικολάου.

Πώς θεραπεύεται η αιδοίο – κολπική μυκητίαση;
Χορηγούνται κολπικά υπόθετα ή κολπικές κρέμες, που περιέχουν αντιμυκητιασικές ουσίες.

Παράλληλα, αξιολογείται και η χρησιμότητα χορήγησης ουσιών αυτών και από το στόμα, ειδικά σε περίπτωση υποτροπής, δηλαδή, αν η μυκητίαση εμφανίστηκε ξανά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις χορηγείται θεραπεία και στο σύντροφο από του στόματος, αλλά και τοπικά υπό μορφή κρέμας, που αλείφεται στη βάλανο (στην κορυφή του πέους δηλαδή) και κάτω από την ακροποσθία (δηλαδή κάτω από το δέρμα, που καλύπτει τη βάλανο).

Το προφυλακτικό μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης μυκητιάσεων;
Οι μυκητιάσεις δεν συγκαταλέγονται μεταξύ των «κλασσικών» σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Όμως οι γυναίκες με εντονότερη σεξουαλική ζωή φαίνεται, πως είναι πιο επιρρεπείς να εμφανίσουν την ενόχληση αυτή.

Φαίνεται, πως το προφυλακτικό παρέχει κάποια προστασία απέναντι στις μυκητιάσεις, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι απόλυτη.

Εδώ θα ήθελα να κάνω μία μικρή παρένθεση, που αφορά τη χρήση προφυλακτικού, όσο μια γυναίκα λαμβάνει κολπική θεραπεία για μυκητίαση. Τα χρησιμοποιούμενα κολπικά υπόθετα ή οι κολπικές κρέμες εκτός από την αντιμυκητιασική ουσία περιέχουν και κάποια έλαια. Τα έλαια αυτά ενδέχεται να μειώσουν την αντοχή του προφυλακτικού. Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες ατυχήματος, αν έρθετε σε σεξουαλική επαφή, όσο λαμβάνετε τη θεραπεία για τους μύκητες. Για το λόγο αυτό, λάβετε τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα ανεπιθύμητης κύησης.

Ποια μέτρα, θα μπορούσε να λάβει μία γυναίκα, ώστε να μειώσει την πιθανότητα να πάθει μυκητίαση;
Ειδικά το καλοκαίρι καλόν είναι να ακολουθείτε στην παραλία κάποιους απλούς κανόνες υγιεινής:

Αλλάζετε μαγιό αμέσως αφού βγείτε από τα νερό και μην το αφήσετε να στεγνώσει πάνω σας. Το ίδιο ισχύει και αν έχετε ιδρώσει μετά τη γυμναστική, αλλάξετε το συντομότερο το μουσκεμένο εσώρουχο.

Πριν την αλλαγή μαγιό σκουπιστείτε καλά με μία καθαρή και στεγνή πετσέτα, που έχετε πάρει μαζί σας για το σκοπό αυτό. Φυσικά, την πετσέτα αυτή σε καμία περίπτωση δεν τη χρησιμοποιείτε για να κάθεστε στην άμμο.

Η επαφή με την άμμο αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης κολπικών μυκητιάσεων και τοπικών φλεγμονών εν γένει. Για αυτό μην κάθεστε απευθείας στην άμμο, αλλά χρησιμοποιείτε πετσέτα ή ξαπλώστρα.

Ιδανικά, πριν αλλάξετε μαγιό στην παραλία ή εσώρουχο μετά τη γυμναστική, θα μπορούσατε να πλύνετε την ευαίσθητη περιοχή. Όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Ευτυχώς, στα φαρμακεία μπορείτε πλέον να βρείτε υγρά μαντηλάκια ειδικά για την υγιεινή της περιοχής.

Στα φαρμακεία εξάλλου μπορείτε να βρείτε και κολπικά δισκία ή κρέμες, που περιέχουν Γαλακτοβάκιλλους ή Γαλακτικό οξύ, τα οποία ενισχύουν την κολπική χλωρίδα και μειώνουν την πιθανότητα μυκητιάσεων. Η χρήση των σκευασμάτων αυτών μπορεί να γίνει είτε προληπτικά είτε μετά τη χορήγηση θεραπείας για μυκητίαση, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα υποτροπής. Η χορήγηση των σκευασμάτων αυτών συνιστάται εξάλλου και όταν λαμβάνεται αντιμικροβιακή θεραπεία.

Για τις κυρίες, που εμφανίζουν ατροφία του κόλπου, λόγω εμμηνόπαυσης, μπορούμε πλέον να παράσχουμε υπηρεσίες αναγέννησης κόλπου. Η διαδικασία αυτή είναι ανώδυνη και μπορεί να πραγματοποιηθεί στο ιατρείο χάρη σε ειδικές ιατρικές συσκευές.

Τέλος συχνά συστήνουμε στα πλαίσια της πρόληψης να φοράτε ειδικά το καλοκαίρι άνετα ρούχα, που δεν πιέζουν την ευαίσθητη περιοχή και βαμβακερά εσώρουχα, που μειώνουν την τοπική εφίδρωση.

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD

ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Πηγή: mothersblog.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!