Γιατί έχουμε λιγούρες;
Γιατί έχουμε λιγούρες;


Σίγουρα σας συμβαίνει συχνά να έχετε μια ακαταμάχητη επιθυμία για ένα συγκεκριμένο είδος τροφής, χωρίς να είστε έγκυος. Είτε πρόκειται για κάτι αλμυρό, είτε για κάτι γλυκό, οι έντονες λιγούρες μπορεί να είναι σημάδι ότι ο οργανισμός σας χρειάζεται κάτι επειγόντως. Δείτε τι είναι αυτό!

Λιγούρα για κάτι αλμυρό
Αν έχετε μια έντονη επιθυμία να τσιμπήσετε κάτι αλμυρό, όπως πατατάκια, αλατισμένους ξηρούς καρπούς ή κάποιο σνακ, μάλλον το σώμα σου σε ενημερώνει για πρόβλημα στον θυρεοειδή. Όταν αγχωνόμαστε υπερβολικά ο οργανισμός σταματά να παράγει τις σωστές ποσότητες ορμονών όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη διαταράσσοντας την ισορροπία και την ποσότητα των αλάτων στο σώμα. Αυτό ίσως εξηγεί τον διακαή πόθο που μπορεί να έχουμε για αλμυρά σνακ, δίχως ωστόσο να είναι ο μόνος λόγος. Θα μπορούσε επίσης να συνδέεται και με έλλειψη ιωδίου ή με χαμηλή πίεση.


Λιγούρα για... σοκολάτα
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων (περίπου το 80%) έχει ανεπάρκεια μαγνησίου και δεν το γνωρίζει. Το μαγνήσιο είναι επίσης γνωστό και ως το «μέταλλο της χαλάρωσης», επειδή το άγχος, η ευερεθιστότητα, η αϋπνία και η υψηλή πίεση του αίματος είναι τα κύρια συμπτώματα που υποδηλώνουν την ανεπάρκεια του. Οι μικρές ποσότητες μαγνησίου στην σοκολάτα (ανάλογα με την περιεκτικότητά της σε κακάο) χαλαρώνουν τον οργανισμό. Επιλέξτε επίσης σκούρα φυλλώδη λαχανικά, σπόρους, ξηρούς καρπούς, ψάρια και φασόλια, ως εναλλακτικές και πιο υγιεινές πηγές μαγνησίου.

Λιγούρα για ψωμί και ζυμαρικά
Η επιθυμία μας για επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το ψωμί ή τα ζυμαρικά, δείχνουν έλλειψη αζώτου. Οι αζωτούχες ενώσεις βρίσκονται στο νουκλεϊκό οξύ και τις πρωτεΐνης, οπότε η έλλειψη αζώτου μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό που σχετίζεται με την ανεπάρκεια πρωτεΐνης. Οι περισσότερες τροφές περιέχουν άζωτο, είτε σε οργανική, είτε σε μη-οργανική μορφή, αλλά τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η πλουσιότερη πηγή αζώτου. 

Λιγούρα... για λιπαρές τροφές
Αν έχετε μια λιγούρα για κάτι πολύ λιπαρό, μάλλον έχετε έλλειψη ασβεστίου! Επιλέξτε το φρέσκο γάλα, το τυρί και το μπρόκολο και συμπεριλάβετέ τα στην καθημερινή σας διατροφή. 

Λιγούρα για... πάγο
Ακούγεται παράξενο, αλλά πολλοί άνθρωποι έχουν συχνά λιγούρες για πάγο. Αυτό μπορεί να σημάδι αναιμίας ή ακόμα και για έλλειψη σιδήρου! Ο πάγος βοηθάει στην ανακούφιση της φλεγμονής στο στόμα, η οποία μπορεί να είναι σύμπτωμα της έλλειψης σιδήρου. Σε περίπτωση που έχετε λιγούρες για πάγο και ταυτόχρονα έχετε αισθητά μειωμένα επίπεδα ενέργειας, τότε επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας. 

Λιγούρα για...αναψυκτικό
Αν επιθυμείτε διακαώς ένα ανθρακούχο ποτό, μπορεί η επιθυμία σας αυτή να συνδέεται με την έλλειψη ασβεστίου. Μπορεί να έχετε συνδέσει το ασβέστιο με το γάλα, όμως δεν είναι απίθανο ο οργανισμός να ζητά ανθρακικό στη έλλειψή του.


Λιγούρα για... γλυκό 
Ξεχωριστή κατηγορία από τη σοκολάτα, η έντονη επιθυμία για κάτι γλυκό μπορεί να υποδεικνύει έλλειψη σε χρώμιο. Πρόκειται για ένα μέταλλο που συνεργάζεται με την ινσουλίνη για να αυξήσει την γλυκόζη που φτάνει μέσω του αίματος στα κύτταρα σε όλο το σώμα. Το παράδοξο σε αυτή την περίπτωση είναι πως, αν τρώτε κάτι γλυκό τη στιγμή που έχετε σχετική λιγούρα, τότε επιδεινώνετε το πρόβλημα, αφού αναγκάζετε το σώμα να αυξήσει την παραγωγή ινσουλίνης, γεγονός που ρίχνει τα επίπεδα ζαχάρου. Αντί για γλυκά, επιλέξτε το πλούσιο σε χρώμιο συκώτι, τα νεφρά, το βόειο κρέας, το κοτόπουλο, τα καρότα, τις πατάτες, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα αυγά. Θα δείτε ότι, αν η διατροφή σας περιέχει ισορροπημένες ποσότητες από αυτά, θα έχετε λιγότερες λιγούρες για κάτι γλυκό. 

Λιγούρα για... κρέας 
Όπως και με τον πάγο, η λιγούρα για κρέας μπορεί να σημαίνει έλλειψη σιδήρου, αλλά επίσης μπορεί να δείχνει και έλλειψη ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και η έλλειψή του είναι πιθανό να σας κάνει πιο ευάλωτους σε κρυολογήματα. Ο ψευδάργυρος είναι επίσης σημαντικός στην υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Η καλύτερη πηγή ψευδαργύρου στην διατροφή είναι το κόκκινο κρέας, αλλά εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε τα οστρακοειδή, τις φακές, το σπανάκι, τους σπόρους κολοκύθας, το τυρί και το ψωμί ολικής αλέσεως. 

Λιγούρα για... τυρί 
Η έντονη λιγούρα για τυρί μπορεί να είναι σημάδι έλλειψης σε ασβέστιο. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα στον οργανισμό, αφού βοηθάει στην υγεία των δοντιών, των οστών, του νευρικού συστήματος και των μυών. Εκτός από το τυρί, καλές πηγές ασβεστίου είναι το γάλα, το γιαούρτι, ο σολομός, οι σαρδέλες, το μπρόκολο και τα αμύγδαλα. 

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!