Η δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος
Η δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος


Μια κλινικά αστήρικτη μέθοδος αδυνατίσματος.
Αν τρώω μόνο σούπες θα αδυνατίσω; Εάν πίνω νερό με λεμόνι θα κάψω το λίπος; Ποιες τροφές να αποφεύγω σύμφωνα με την ομάδα αίματος μου; Αυτά και άλλα πολλά απασχολούν κατά καιρούς τους περισσότερους ανθρώπους. Στο βωμό ενός καλλίγραμμου κορμιού είναι έτοιμοι να θυσιάσουν μέχρι και την υγεία τους, ακολουθώντας ακραία διατροφικά σχήματα.

Και ένα από τα πιο γνωστά διατροφικά σχήματα που έχει κάνει το γύρω του κόσμου είναι η δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος. Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Η θεωρία του Peter D’ Adamo είναι ότι μια τροφή μπορεί να  μας παχύνει ή να μας αδυνατίσει ανάλογα με την ομάδα αίματος. Ο Peter D’ Adamo υποστηρίζει ότι αν ακολουθούμε μια διατροφή που αντιστοιχεί στην ομάδα αίματος μας, τότε βοηθάμε το σώμα μας να απαλλαχτεί από τις τοξίνες, χάνουμε κιλά και ρυθμίζουμε τον μεταβολισμό μας. Η θεωρία αυτή βασίζεται στις λεκτίνες, κάποιες ουσίες που έχουν μια ειδική δράση όταν έρθουν σε επαφή με μια συγκεκριμένη ομάδα αίματος. Σύμφωνα πάντα με το D’ Adamo, αν φάμε μια τροφή που έχει λεκτίνες οι οποίες δεν συμβαδίζουν με την δική μας ομάδα αίματος, επιβραδύνεται ο μεταβολισμός και δεν χάνουμε κιλά.

Για παράδειγμα ο D’ Adamo υποστηρίζει ότι όσοι ανήκουν στην ομάδα αίματος 0 πρέπει να ακολουθούνε μια διατροφή με βάση το κρέας και να αποφεύγουν τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά και τα δημητριακά. Υπάρχουν ακόμα και θεωρίες σχετικά με τους τύπους μπαχαρικών που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει.

Τι συμβαίνει όμως στη πραγματικότητα;

Ακολουθώντας το συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής, είναι πολύ πιθανό να χάσετε βάρος, δεδομένου ότι είναι αρκετά περιοριστικό. Όμως, αν αποφεύγετε μια κατηγορία τροφίμων, όπως τα δημητριακά, τότε δεν είναι καλή ιδέα, κυρίως όσο αφορά την υγεία σας. Και αυτό γιατί μπορεί μακροπρόθεσμα να εμφανίσετε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, όπως σίδηρος, ασβέστιο και άλλων που είναι απαραίτητα για την υγεία. Επίσης, οι στερητικές δίαιτες αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης, μελαγχολίας και άγχους. Και ενώ το βάρος σας μπορεί να μειωθεί, το σίγουρο είναι ότι δεν μπορείτε να ακολουθήσετε τη συγκεκριμένη δίαιτα για πολύ καιρό, με αποτέλεσμα να ξαναπάρετε τα χαμένα κιλά με το που τη σταματήσετε.

Επίσης, η δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος δεν εξετάζει κάποιες ειδικές ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, ή χοληστερόλη. Άρα, δεν πρέπει να ακολουθείται από κάποιον που θέλει να χάσει κιλά λόγω κάποιας ασθένειας, γιατί η ομάδα αίματος δεν παίζει κανένα ρόλο. Εξάλλου οι κατευθυντήριες γραμμές που εκδίδονται από την American Heart Association (AHA) είναι συγκεκριμένες.

Τέλος, δεν υπάρχει καμία έγκυρη επιστημονική  έρευνα που να αποδεικνύει ότι αυτή η διατροφή μπορεί να βοηθήσει την πέψη ή να σας δώσει περισσότερη ενέργεια. Ούτε έχει συνδεθεί ο τύπος αίματος με την απώλεια βάρους.

Πηγή: jenny.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!