Τι θα σας συμβεί αν δεν τρώτε υδατάνθρακες
Τι θα σας συμβεί αν δεν τρώτε υδατάνθρακες


Η τρέλα με τις δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες δεν δείχνει να σταματάει...

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται, τουλάχιστον την αρχή, όταν σταματάνε να καταναλώνουν υδατάνθρακες. Ωστόσο εάν το καταφέρουν οι επιπτώσεις στο σώμα τους είναι αρκετά εμφανείς.

Καταρχάς το πρώτο πράγμα που θα νιώσετε είναι η ατονία. Όμως αυτό δεν πρέπει να σας παραξενεύει αφού είναι γνωστό πως το σώμα μας για να λειτουργήσει σωστά έχει ανάγκη από ενέργεια και η νούμερο ένα πηγή καυσίμου είναι οι υδατάνθρακες. Χωρίς αυτούς τα κύτταρα αποδυναμώνονται και δεν αποδίδουν σωστά. Εάν όμως καταναλώνουμε δημητριακά ολικής άλεσης, παίρνουμε γλυκόζη και θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα η ενέργεια μας να είναι στο φουλ. Και ενώ το σώμα σας μπορεί εν τέλει να προσαρμοστεί σε αυτή τη διατροφική αλλαγή, ωστόσο θα εξακολουθείτε να νιώθετε ότι σας λείπει η βασική πηγή ενέργειας.

Η ατονία δεν είναι η το μοναδικό σύμπτωμα που θα αντιμετωπίσετε, γιατί το χειρότερο που μπορεί να έχετε είναι η ασθενής μνήμη. Μη φανταστείτε ότι θα πάθετε Αλτσχάιμερ, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεχνάτε πράγματα. Να μη θυμάστε που αφήσατε τα κλειδιά του αυτοκινήτου ή τις σημειώσεις σας για τη δουλειά. Επίσης θα χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να οργανώσετε τις σκέψεις σας και να συγκεντρωθείτε. Μην ανησυχείτε όμως γιατί με το που εντάξετε και πάλι τους υδατάνθρακες στη διατροφή σας θα αποκτήσετε και πάλι τη συγκέντρωσή σας.

Στρες και άγχος. Όταν στερούμαστε τις αγαπημένες μας τροφές το σώμα τις λαχταρά ακόμα περισσότερο και όλο αυτό δημιουργεί άγχος. Αν όμως καταναλώνετε τα πάντα με μέτρο, θα έχετε λιγότερο στρες και μια υγιής ζωή χωρίς το συναίσθημα της στέρησης.

Και τέλος αυτό που θα αναρωτιέστε είναι εάν θα χάσετε κιλά κόβοντας τους υδατάνθρακες. Η απάντηση είναι πως θα χάσετε βάρος. Όμως μη βιαστείτε να σκεφτείτε ότι βρήκατε επιτέλους την ιδανική δίαιτα, γιατί ό,τι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός. Δυστυχώς θα σας απογοητεύσω, διότι μόλις ξεκινήσετε να τρώτε φυσιολογικά, τα κιλά που είχατε χάσει θα τα πάρετε και πάλι πίσω. Ο λόγος που είναι ο εξής: Από τη στιγμή που κόψετε τους υδατάνθρακες, το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε είναι το πόσο γρήγορα, ακόμα και μαγικά, το βάρος σας θα μειωθεί. Όμως, στη πραγματικότητα δεν έχετε χάσει λίπος, αλλά υγρά.

Όταν οι υδατάνθρακες αποθηκεύονται στο σώμα με τη μορφή γλυκογόνου, κάθε γραμμάριο φέρνει τέσσερις φορές το βάρος τους σε νερό. Άρα, μόλις σταματήσετε να τρώτε υδατάνθρακες, ο οργανισμός αρχίζει να χρησιμοποιεί τις αποθήκες γλυκογόνου, με αποτέλεσμα να χάνετε αρκετό βάρος σε νερό. Τα κιλά αυτά δεν είναι πραγματικά, γι αυτό και τα παίρνετε πολύ γρήγορα πίσω.

Επίσης, θα ήθελα να προσθέσω ότι σήμερα πλέον οι ειδικοί δεν προβληματίζονται τόσο, για το εάν όλες αυτές οι δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες καταφέρνουν εντέλει να μειώσουν το σωματικό βάρος. Αλλά ανησυχούν ότι προωθούν τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο, ότι μπορεί να μειώσουν την οστική πυκνότητα και να επιδεινώσουν τα νεφρικά προβλήματα. Ο οργανισμός χρειάζεται μια ελάχιστη ποσότητα υδατανθράκων για να λειτουργήσει σωστά, η οποία είναι τα 150 γραμμάρια ημερησίως. Κάτω από αυτή την ποσότητα διαταράσσεται η μεταβολική λειτουργία και ελλοχεύει ο κίνδυνος παραγωγής τοξικών ουσιών.

Πηγή: jenny.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!