Προκαλεί αφυδάτωση ο καφές;
Προκαλεί αφυδάτωση ο καφές;


Ο καφές έχει πολλά οφέλη για την υγεία: συμβάλλει στη μακροζωία, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και διαβήτη τύπου 2 και προστατεύει την καρδιά.

Ένα από τα υποτιθέμενα μειονεκτήματά του ωστόσο, είναι ότι αφυδατώνει τον οργανισμό.

Ισχύει όμως κάτι τέτοιο; Αν για παράδειγμα πιείτε ένα ποτήρι νερό και στη συνέχεια ένα φλιτζάνι καφέ, εξουδετερώνονται τα οφέλη του νερού;

«Η καφεΐνη έχει διουρητική επίδραση, που σημαίνει ότι ουρείτε περισσότερο από το φυσιολογικό» σημειώνει ο Charlie Seltzer, παθολόγος με εξειδίκευση σε προβλήματα παχυσαρκίας. «Αυτός είναι και ο λόγος που οτιδήποτε περιέχει καφεΐνη προκαλεί αποβολή του νερού από το σώμα, περισσότερο από ότι αν πίνατε αντίστοιχη ποσότητα νερού» προσθέτει.

Είναι απολύτως φυσιολογικό να πηγαίνετε στην τουαλέτα μετά την κατανάλωση καφέ το πρωί. Η αιτία όμως δεν είναι μόνο ο καφές, αλλά και οποιοδήποτε άλλο ρόφημα περιέχει καφεΐνη, όπως το τσάι ή τα ενεργειακά ποτά.

«Η ποσότητα του υγρού που παίρνετε από τον καφέ υπερτερεί της αφυδάτωσης που προκαλεί η καφεΐνη», σημειώνει ο Δρ Seltzer και προσθέτει: «Η κατανάλωση 240ml καφέ σας αφήνει πιο ενυδατωμένους από το να μην πιείτε τίποτα, αλλά λιγότερο ενυδατωμένους απ] ότι αν πιείτε την αντίστοιχη ποσότητα νερού».

Τελικά ο καφές προκαλεί αφυδάτωση; Τεχνικά ναι, αλλά σε τόσο μικρό βαθμό που δεν επηρεάζει το σώμα σας.

Ακόμη και αν είστε εξαρτημένοι από τον καφέ, δεν κινδυνεύετε, αρκεί να πίνετε άφθονο νερό, το οποίο είναι σημαντικό για τη συνολική υγεία σας, την επιδερμίδα και τα επίπεδα ενέργειας.

Πηγή: popsugar.com


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!