20+1 πράγματα που δεν γνώριζες για το κραγιόν
20+1 πράγματα που δεν γνώριζες για το κραγιόν


To κραγιόν, δεν είναι τυχαία το προϊόν που έχει αντέξει περισσότερο στον χρόνο. Γυναίκες και άνδρες το φορούν εδώ και χιλιάδες χρόνια και ήρθε η ώρα να μάθεις πράγματα για αυτό που σίγουρα δεν ήξερες!

Το κραγιόν είναι το προϊόν ομορφιάς με την πιο πλούσια αλλά και αμφιλεγόμενη ιστορία! Από τη μία, θεωρούνταν ένδειξη αριστοκρατικής καταγωγής και πλούτου. Από την άλλη, ταυτιζόταν με τη μαύρη μαγεία και τις γυναίκες χαλαρών ηθών.

Το κραγιόν και η σημασία του έχει περάσει πολλά αλλά ποτέ δεν εξαφανίστηκε. Υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει. Πόσα ξέρεις όμως για αυτό το προϊόν;

Η χρήση του κραγιόν σημαίνει πολλά πράγματα, δεν αφορά μόνο την ομορφιά. Έχει υπάρξει μέσο επανάστασης αλλά και σύμβολο δύναμης, έχει δημιουργήσει μυστικές λέσχες (θα στα πω παρακάτω) και έχει συσκευαστεί σαν πραγματικό όπλο.

Οι πωλήσεις του, έχουν λειτουργήσει σαν βαρόμετρο για την οικονομία και τη διάθεση των λαών. Το κραγιόν βλέπεις, είναι κάτι παραπάνω από ένα καλλυντικό, είναι ένα σύμβολο θηλυκότητας, μία τελετουργία, ένα μέσο έκφρασης.

Παρακάτω θα μάθεις 21 ιστορικές πληροφορίες για τα κραγιόν που –πάω στοίχημα- ότι δεν ήξερες.

Ετοιμάσου να εκπλαγείς, να διασκεδάσεις, να θυμώσεις και να νιώσεις πολλά πράγματα. Έτσι είναι το κραγιόν άλλωστε, σε κάνει να νιώθεις.

#1 5.000 π.Χ

Οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν το κραγιόν ήταν οι Σουμέριοι γύρω στο 5.000πχ. και ναι, τα κοχύλια στη φωτογραφία περιέχουν κραγιόν από εκείνη την εποχή.

2 facts gia to kragion kragion

#2 So scandalous

Στην αρχαία Ελλάδα, το κραγιόν θεωρούνταν σκανδαλώδες και μπορούσαν να το φορούν μόνο οι εταίρες. Και ναι, ξανά, το αντικείμενο που βλέπεις περιέχει κραγιόν και βρέθηκε σε αρχαίο ελληνικό τάφο.

3 facts gia to kragion kragion

#3 To υποχρεωτικό κραγιόν

Τόσο μεγάλο πρόβλημα είχαν οι αρχαίοι Έλληνες με το κραγιόν που πέρασαν νόμο ο οποίος υποχρέωνε τις εταίρες να φορούν κραγιόν καθώς, αν τις έπιαναν χωρίς χρώμα στα χείλη θα συλλαμβάνονταν με την κατηγορία ότι προσποιούνται τις κυρίες.

4 facts gia to kragion kragion

#4 Όχι και τόσο λαχταριστά συστατικά…

Το κραγιόν στην αρχαία Ελλάδα φτιαχνόταν από… ιδρώτα αρνιού, ανθρώπινο σάλιο και περιττώματα κροκόδειλου. Ναι, αν αυτό σου έκανε εντύπωση, είχαμε κροκόδειλους τότε.

5 facts gia to kragion kragion

#5 Unisex!

Κατά τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, γυναίκες ΚΑΙ άνδρες φορούσαν κραγιόν καθώς συμβόλιζε το status και όχι το φύλο του κάθε ενός.

6 facts gia to kragion kragion

#6 Killer lips

Τα Ρωμαϊκά κραγιόν φτιάχνονταν από ώχρα, ορυκτά σιδήρου και μία άλγη με το όνομα focus που περιέχει απίθανες ποσότητες ψευδάργυρου. Μπορεί να ήταν λιγότερο αηδιαστικά από τα Ελληνικά αλλά μπορούσαν και να σε σκοτώσουν…

7 facts gia to kragion kragion

#7 Οι σοφοί πτωχοί

Ο ι φτωχότεροι Ρωμαίοι ωστόσο, έβαφαν τα χείλη τους με κόκκινο κρασί. Το χρώμα δεν κρατούσε πολύ αλλά η ζωή τους κρατούσε, σε αντίθεση με εκείνη των πλουσίων.

8 facts gia to kragion kragion

#8 The power of Christ compels you!

Στην Αγγλία κατά το Μεσαίωνα, οι γυναίκες που φορούσαν κραγιόν θεωρούνταν πως είναι ο Σατανάς προσωποποιημένος. Βλέπεις, εκείνη την εποχή πίστευαν επίσης ότι το να αλλάζεις το πρόσωπο που σου έδωσε ο Θεός ήταν βλασφημία.

9 facts gia to kragion kragion

#9 Άλλο επίπεδο πολυτέλειας

Στη Μεσοποταμία χρησιμοποιούσαν θρυμματισμένους πολύτιμούς λίθους (βλ. Ρουμπίνι) για να κάνουν τα κραγιόν τους extra glam…

10 facts gia to kragion kragion

#10 «Μαγικοί» καρποί

Στη νότια Ασία από την άλλη, μασούσαν καρπούς betel (αυτούς στη φωτογραφία) που, δημιουργούν ένα κόκκινο ζουμί όταν τους δαγκώσεις. Βέβαια είναι σούπερ τοξικοί οπότε μην χαμογελάς…

11 facts gia to kragion kragion

#11 Το πρώτο μολύβι χειλιών

Η πρώτη Βασίλισσα Ελισάβετ, λέγεται πως δημιούργησε το πρώτο μολύβι χειλιών αναμειγνύοντας πηλό και μπογιά και φτιάχνοντας ένα τύπου κραγιόν.

12 facts gia to kragion kragion

#12 Το κραγιόν σαν νόμισμα

Τόσο δημοφιλές έγινε το κραγιόν κατά τη βασιλεία της που για μία περίοδο μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σαν νόμισμα.

13 facts gia to kragion kragion

#13 Κανένα ντεμακιγιάζ

Μάλιστα, εκείνη την εποχή πίστευαν πως το κραγιόν έχει αναζωογονητικές και ζωοδόχες ιδιότητες γι᾽αυτό η Ελισάβετ το φορούσε και στο νεκροκρέβατό της. Λέγεται πως είχε πολλά εκατοστά κραγιόν στα χείλη της όταν πέθανε.

14 facts gia to kragion kragion

#14 Όλες μάγισσες!

Τόσο μαγικό θεωρούνταν το κραγιόν γενικά που, το 1500 πέρασε ένας ακόμη νόμος που έλεγε πως, όποια γυναίκα φορέσει κραγιόν για να σαγηνεύσει έναν άνδρα, είναι μάγισσα και πρέπει να πεθάνει.

15 facts gia to kragion kragion

#15 Το πρώτο εμπορικό κραγιόν

Ο οίκος Guerlain έφτιαξε το πρώτο εμπορικό κραγιόν το 1828 και κυκλοφορούσε με τη μορφή πομάδας. Ναι, είναι αυτό στη φωτογραφία.

16 facts gia to kragion kragion

#16 Αγώνας για την πρωτιά

Το πρώτο μεταλλικό κραγιόν από την άλλη πατενταρίστηκε το 1915 από την εταιρία Scovill sτην Αμερική που έφτιαχνε σφαίρες αλλά και πάλι, το πρώτο μεταλλικό κραγιόν είχε ήδη κυκλοφορήσει από τον οίκο Guerlain καιρό πριν.

17 facts gia to kragion kragion

#17 σκαθάρια τότε και τώρα

Στην αρχαία Αίγυπτο χρησιμοποιούσαν πολτοποιημένα σκαθάρια για να βάψουν τα χείλη τους κόκκινα. Τα σκαθάρια αυτά λέγονται coccus cacti και χρησιμοποιούνται και στο φαγητό ακόμα και σήμερα!

18 facts gia to kragion kragion

#18 Ό, τι μπορούσαν!

Το 1700 οι γυναίκες στην Αμερική κυκλοφορούσαν με λεμόνια στις τσέπες ώστε να τα πιπιλούν συνεχώς και να κοκκινίζουν έτσι τα χείλη τους.

19 facts gia to kragion kragion

#19 Λέσχες κραγιόν!

Κατά τη Βικτωριανή εποχή στην Αγγλία, η συντηρητική βασίλισσα ανακήρυξε το κραγιόν πρόστυχο και έτσι δημιουργήθηκαν παράνομες λέσχες κραγιόν. Ναι, γυναίκες μαζεύονταν σε κελάρια και φορούσαν κραγιόν!

HAZEL BISHOP2

#20 Wonder woman

To πρώτο μακράς διάρκειας κραγιόν το δημιούργησε γυναίκα, η Hazel Bishop και εξαιτίας ενός… άνδρα που έκλεψε την ιδέα της, παραλίγο να χαθεί το όνομά της από την ιστορία.

AP 6710061232

#21 Το «Εφέ του Κραγιόν»

Eίναι η θεωρία ότι, σε περιόδους ύφεσης οι πωλήσεις του κραγιόν εκτοξεύονται γιατί οι καταναλώτριες θα αγοράσουν περισσότερα οικονομικά αντικείμενα όπως το κραγιόν παρά ακριβότερα. Βέβαια… ο κορονοϊός ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα και σε αυτό αλλά μόνο για λίγο! Αμέσως μόλις εμφανίστηκε το εμβόλιο και αποκτήσαμε ελευθερίες, το κραγιόν έγινε και πάλι νούμερο ένα!

 

Πηγή: queen.gr

 


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!