Αντηλιακό φιλικό προς το περιβάλλον
Αντηλιακό φιλικό προς το περιβάλλον


Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να επιλέξεις ένα αντηλιακό που θα κρατήσει εσένα αλλά και το περιβάλλον ασφαλές.

Πριν από μερικές δεκαετίες, οι βλαβερές συνέπειες του ήλιου δεν ήταν γνωστές. Μιλούσαμε για “υγιές μαύρισμα”, για σοκολατένια επιδερμίδα και ενώ κυριαρχούσαν τα μαυριστικά λάδια, η προστασία δεν είχε θέση στο νεσεσέρ της παραλίας. Σήμερα ωστόσο, σημασία της αντηλιακής προστασίας είναι ξεκάθαρη και αποδεδειγμένη. Έγιναν μελέτες, έρευνες και τεστ και ξέρουμε πλέον με βεβαιότητα πως η ηλιακή ακτινοβολία είναι τόσο βλαβερή όσο είναι και απολαυστική. Απολαμβάνουμε λοιπόν τον ήλιο και τη θάλασσα με ασφάλεια, φορώντας αντηλιακό με υψηλό SPF, όμως τα πράγματα για ακόμα μία φορά πρόκειται να αλλάξουν. Είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξουν.

Βλέπεις, η έρευνα για τον ήλιο και την προστασία δεν σταματά και τα αντηλιακά έχουν μπει στο μικροσκόπιο για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η ασφάλειά τους. Τα αντηλιακά πρέπει να περιέχουν εγκεκριμένα συστατικά, υψηλής ποιότητας και φίλτρα υψηλής προστασίας. Οι φόρμουλές τους πρέπει να συνοδεύονται από μελέτες που έχουν ερευνήσει την αποτελεσματικότητά τους αλλά και το ποσοστό απορρόφησης των συστατικών τους από τον οργανισμό μας. Επειδή λοιπόν η ηλιοπροστασία είναι αδιαπραγμάτευτη, η σωστή επιλογή αντηλιακού είναι υψίστης σημασίας για την προστασία της επιδερμίδας μας από τον ήλιο. Όχι, δεν είναι όλα ίδια. Υπάρχουν αντηλιακά με εξελιγμένες φόρμουλα που στηρίζονται από σχετικές μελέτες και είναι αυτά που χρειάζεσαι.

Υπάρχουν αντηλιακά με τεχνολογία που επιτρέπει στο προϊόν να γίνει ένα με την επιδερμίδα αλλά να μην τη διαπεράσει. Αυτά τα αντηλιακά “αγκιστρώνονται” στην επιδερμίδα και μένουν εκεί για να την προστατεύουν από όλο το φάσμα της βλαβερής ακτινοβολίας. Κάνουν δηλαδή αυτό ακριβώς που χρειάζεται το σώμα μας. Το προστατεύουν και δεν το βλάπτουν. Οι συγκεκριμένες φόρμουλες είναι ελαφριές γιατί έχουν στόχο να δημιουργήσουν ένα αόρατο φιλμ προστασίας που επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει. Και κάπως έτσι ερχόμαστε στον δεύτερο λόγο για τον οποίο τα αντηλιακά έχουν μπει κυριολεκτικά στο μικροσκόπιο.

Το 2005, επιστήμονες μελέτησαν για πρώτη φορά κοραλλιογενείς υφάλους που έμοιαζαν να φθίνουν για ανεξήγητο λόγο και ανακάλυψαν πως υφίστανται τοξικό σοκ εξαιτίας των... αντηλιακών φίλτρων. Σύμφωνα με τη μελέτη τους, οι λουόμενοι φορούσαν αντηλιακό και με κάθε βουτιά τους το αντηλιακό αυτό έφευγε από το σώμα τους και δημιουργούσε ένα τοξικό φιλμ τόσο στο νερό όσο και στο βυθό του. Προέκυψε λοιπόν ένα δεύτερο θέμα σε σχέση με τα αντηλιακά και είχε να κάνει με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κάθε ενός από εμάς και το ότι προστατεύουμε τελικά το σώμα μας αλλά βλάπτουμε το “σπίτι μας”, το περιβάλλον.

Τα τελευταία χρόνια λοιπόν έχουν γίνει δεκάδες μελέτες και καμπάνιες σχετικά με την προστασία του νερού και της θαλάσσιας ζωής από τα χημικά των αντηλιακών. Γι᾽ αυτό το λόγο, οι φόρμουλες των αντηλιακών έχουν αλλάξει και τα νέας τεχνολογίας αντηλιακά γίνονται ένα με το δέρμα και δεν μεταφέρονται στο νερό. Με τον ίδιο τρόπο που “αγκιστρώνεται” το αντηλιακό στο δέρμα και δεν περνά στον οργανισμό μας, έτσι παραμένει στη θέση του και δεν μεταφέρεται στο νερό.

Πηγή: queen.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!