Πού οφείλεται η γήρανση της επιδερμίδας;
Πού οφείλεται η γήρανση της επιδερμίδας;


Αναμφίβολα ένα μεγάλο ποσοστό οφείλεται στα γονίδια, ωστόσο σημαντικό ρόλο παίζει και το περιβάλλον στη γήρανση του δέρματος. Οι κακές συνήθειες συμβάλλουν αρκετά στην πρόωρη εμφάνιση σημαδιών γήρανσης και στην κακή υγεία της επιδερμίδας.

Ποιες είναι όμως οι κύριες αιτίες;

1. O ήλιος: Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι ο ήλιος δεν είναι αθωός, γι αυτό άλλωστε πρέπει να φοράμε αντηλιακό καλοκαίρι αλλά και χειμώνα. Οι ακτίνες UVA και UVB καταστρέφουν σταδιακά το κολλαγόνο της επιδερμίδας και την αφυδατώνουν προκαλώντας καφέ κηλίδες και πρόωρες γραμμές και ρυτίδες. Θα βγαίνετε στον ήλιο μόνο με αντηλιακό και θα τον αποφεύετε κυρίως μεταξύ 11.00 έως 15.00.

2. Το κάπνισμα: Είναι μία από τις πιο βασικές αιτίες της πρόωρης γήρνασης της επιδερμίδας. Το κάπνισμα μειώνει την κυκλοφορία του αίματος καθώς δεν επιτρέπει τη σωστή οξυγόνωση. Ακόμα μειώνει τα επίπεδα κολλαγόνου και ελαστίνης μειώνοντας τις άμυνες της ενάντια στην φυσική φθορά του χρόνου.

3. Η κακή φροντίδα της επιδερμίδας: Συνήθειες όπως να κοιμάστε με μακιγιάζ, να μη χρησιμοποιείτε ενυδατική, να μην καθαρίζετε το πρόσωπό σας πρωί αλλά και βράδυ συμβάλλουν στην κακύ υγεία του δέρματος. Μία σωστή, καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς που περιλαμβάνει καθαρισμό, τόνωση και σωστή ενυδάτωση είναι η καλύτερη ασπίδα ενάντια στο χρόνο.

4. Η κακή διατροφή: Λένε ότι «είμαστε ότι τρώμε» και ισχύει 100%. Εάν το διαιτολόγιοπεριλαμβάνει υψηλά επίπεδα ζάχαρης, αλατιού και junk food, σε βάθος χρόνου θα επηρεάσει και την κατάσταση της επιδερμίδας. Καταναλώστε τροφές πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C, βιταμίνες και μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό.

5. Το στρες: Το στρες κάνει κακό στην ψυχολογία αλλά και στην επιδερμίδα. Συνδυάζεται με προβλήματα όπως η αϋπνία, η κούραση και η κακή διάθεση, αιτίες που συμβάλλον στην υγιή όψη αλλά και κατάσταση της επιδερμίδας. Ένας τρόπος για να το ελέγξετε είναι η συστηματική άσκηση. Ακόμα κι ένας καλός περίπατος μετά από μια δύσκολη μέρα μπορεί να ωφελήσει.

Πηγή: jenny.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!