Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ντεκαπάζ: τρόποι και θεραπείες για επανόρθωση των μαλλιών
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ντεκαπάζ: τρόποι και θεραπείες για επανόρθωση των μαλλιών


Η επανόρθωση των καμμένων μαλλιών από ντεκαπάζ δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σας φοβίζει. Υπάρχουν πολλοί τρόποι, φυσικοί ή με ειδικές θεραπείες που μπορούν να επαναφέρουν τα μαλλιά σας στην φυσιολογική τους κατάσταση, κάνοντας τα και πάλι λαμπερά και υγιή.

 Πολλές φορές η επίτευξη ενός συγκεκριμένου χρώματος βαφής ή ανταύγειας χρειάζεται αρχικά την εφαρμογή του ντεκαπάζ για να ανοίξει ο τόνος των φυσικών ή βαμμένων μαλλιών. Αυτή η τεχνική όμως μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή της τρίχας, προκαλώντας της ξηρότητα και κάνοντας την εύθραυστη.

Η λύση στην επανόρθωση μαλλιών από ντεκαπάζ είναι ένας συνδυασμός φυσικής ή ειδικής θεραπείας και καθημερινών συνηθειών. Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με θεραπείες και συμβουλές για να κάνετε και πάλι υγιή τα καμμένα σας μαλλιά.

Πριν όμως προχωρήσουμε, ας δούμε λίγο τι είναι το ντεκαπάζ, καθώς και τα καταστροφικά για την τρίχα λάθη στην εφαρμογή του.


 Τι είναι το ντεκαπάζ και πως δρα;
Το ντεκαπάζ δεν είναι βαφή μαλλιών, αλλά μια σκόνη που αφαιρεί τις χρωστικές ουσίες των μαλλιών, είτε αυτά είναι βαμμένα είτε φυσικά, έτσι ώστε να εφαρμοστεί το καινούργιο χρώμα με μεγαλύτερη επιτυχία. Χρησιμοποιώντας το μπορείτε να κάνετε πολύ μεγάλες αλλαγές στο χρώμα των μαλλιών. Όταν το ντεκαπάζ χρησιμοποιείται σε βαμμένα μαλλιά λέγεται ντεκαπάζ, ενώ όταν εφαρμόζεται σε φυσικά μαλλιά ντεκολορασιόν.

Στα βαμμένα μαλλιά εφαρμόζουμε πρώτα το ντεκαπάζ και μετά την βαφή. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε την σωστή βάση για την απόχρωση των μαλλιών που θέλουμε να πετύχουμε.

Από την άλλη μεριά, στα φυσικά μαλλιά η χρήση του ντεκαπάζ δίνει την δυνατότητα να ανοίξουμε το χρώμα των μαλλιών περισσότερο από 4 τόνους, κάτι το οποίο δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την χρήση βαφής μαλλιών. Η διαδικασία σε αυτή την περίπτωση γίνεται με τα εξής βήματα: 1. Ντεκολορασιόν (ξάνοιγμα χρώματος με ντεκαπάζ), 2. Καινούργια βαφή μαλλιών και 3. Ρεφλέ ή ότι άλλο επιθυμείτε.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογα με το πόσο ανοιχτό χρώμα έχει η τρίχα θα χρειαστεί και το αντίστοιχο σε ένταση ντεκαπάζ (δυνατό ή ήπιο) προκειμένου να πετύχετε το κατάλληλο ξάνοιγμα. Η σκόνη όμως ξανοίγματος δεν χρησιμοποιείται μόνη της. Για να δράσει χρειάζεται έναν ενεργοποιητή, το οξυζενέ, το οποίο έχει πολλούς διαφορετικούς βαθμούς. Όσο πιο δυνατό είναι, τόσο πιο γρήγορα γίνεται το άνοιγμα του χρώματος των μαλλιών.

Λάθη με το ντεκαπάζ που καταστρέφουν τα μαλλιά:
Η εφαρμογή του ντεκαπάζ πρέπει να γίνεται από έμπειρο κομμωτή, διότι η ελλιπής γνώση πάνω στην εφαρμογή του μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικά για την τρίχα αποτελέσματα.

Η λάθος επιλογή βαθμού οξυζενέ, η μεγαλύτερη διάρκεια εφαρμογής και η συχνή χρήση από κάποιον μη ειδικό μπορεί να κάψει τα μαλλιά, να τα κάνει ξηρά και εύθραυστα.

Θεραπείες για κατεστραμμένα μαλλιά από ντεκαπάζ:
1. Φυσικές μάσκες μαλλιών για κατεστραμμένα – ταλαιπωρημένα μαλλιά:

Ελαιόλαδο με αβοκάντο: Τόσο το ελαιόλαδο, όσο και το αβοκάντο έχουν αναπλαστική και αντιγηραντική δράση και είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε και ενυδατικούς παράγοντες. Επομένως, αναμειγνύοντας τα μπορείτε να δημιουργήσετε μια εκπληκτική μάσκα για κατεστραμμένα μαλλιά. Αρχικά λιώστε ένα ώριμο αβοκάντο στο μπλέντερ και προσθέστε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Μόλις τα δυο υλικά ομογενοποιηθούν, απλώστε το μείγμα στα μαλλιά ξεκινώντας περίπου δύο δάκτυλα πιο πάνω από το σημείο που ξεκινάει η φθορά της τρίχας. Στη συνέχεια αφήστε το να δράσει για μισή ώρα και ξεπλυθείτε με άφθονο κρύο νερό.

Έλαιο καρύδας και gel αλόης: Αναμείξτε μια μικρή ποσότητα ελαίου καρύδας και gel αλόης και δημιουργήστε μια υπέροχη μάσκα για ταλαιπωρημένα μαλλιά. Απλώστε την μάσκα δυο φορές την εβδομάδα στα μαλλιά σας και επωφεληθείτε από τις ευεργετικές ιδιότητες των δυο φυσικών συστατικών της.

Λοσιόν από μηλόξυδο: Αναμείξτε δυο μέρη νερού με ένα μέρος μηλόξυδου και φτιάξτε τη δική σας λοσιόν για ταλαιπωρημένα μαλλιά. Εφαρμόστε τη σε νωπά λουσμένα μαλλιά και χαρίστε τους τόνωση, λάμψη και απόλυτη καθαρότητα, αφού το μηλόξυδο ξεπλένει τυχόν απομεινάρια από προϊόντα που έχετε χρησιμοποιήσει.

Gel αλόης: Απλώστε το gel αλόης στα μαλλιά και αφήστε το να δράσει για μια ώρα περίπου. Στη συνέχεια ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό νερό. Την μάσκα αυτή μπορείτε να την εφαρμόσετε δυο φορές την εβδομάδα.

2. Μάσκες με έλαια για καμμένα μαλλιά:
Ελαιόλαδο
: Ένα πολύ θρεπτικό και βαθιά ενυδατικό φυσικό προϊόν για τα μαλλιά είναι το ελαιόλαδο. Βοηθά στην επανόρθωση των κατεστραμμένων μαλλιών, απλά απλώνοντας το σε όλο τους το μήκος και αφήνοντας το να δράσει όσο περισσότερο γίνεται, ακόμη και ολόκληρο το βράδυ. Για καλύτερα αποτελέσματα, τυλίξτε τα μαλλιά, όσο περιμένετε, με μια πετσέτα ή ένα πλαστικό σκουφάκι. Τέλος, για να το αφαιρέσετε θα πρέπει να λουστείτε κανονικά.

Δαφνέλαιο: Μια πολύ οικονομική λύση για την αποκατάσταση των καμμένων μαλλιών είναι το δαφνέλαιο. Έχει την ικανότητα να επαναφέρει την χαμένη υγρασία στην τρίχα και να την κάνει εκ νέου λαμπερή και υγιή. Αξίζει να σημειωθεί πως πέρα από βαθιά ενυδάτωση και λάμψη, το δαφνέλαιο λειτουργεί και ως ασπίδα προστασίας κατά της ψαλίδας και της τριχόπτωσης. Η εφαρμογή του γίνεται σε όλο το μήκος της τρίχας, όχι όμως στη ρίζα και πρέπει να παραμείνει για τουλάχιστον 45 λεπτά. Στη συνέχεια λουστείτε κανονικά. Αν θέλετε, μπορείτε να το εφαρμόζετε μια φορά την εβδομάδα και να το αφήνετε να δράσει όλο το βράδυ. Προσοχή όμως, αν έχετε πολύ ξανθά μαλλιά θα σκουρύνουν ελαφρώς.

Έλαιο καρύδας: Το έλαιο καρύδας μπορεί να κάνει θαύματα και να επαναφέρει την τρίχα στα φυσιολογικά της. Απλώστε το, κάνοντας απαλό μασάζ από το σημείο που αρχίζει η φθορά μέχρι τις άκρες των μαλλιών. Στη συνέχεια τυλίξτε τα με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήστε το να δράσει όσο περισσότερο γίνεται. Τέλος, λουστείτε κανονικά. Αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω μάσκα μπορεί να εφαρμοστεί 2 φορές την εβδομάδα.

Συμβουλές φροντίδας για καμμένα μαλλιά από ντεκαπάζ:
Η φθορά, το σπάσιμο, η ξηρότητα και η θαμπή όψη είναι μόνο μερικά από τα στοιχειά που έχουν τα κατεστραμμένα από ντεκαπάζ μαλλιά. Για να διορθώσετε όμως αυτό το πρόβλημα δεν αρκεί μόνο να εφαρμόσετε κάποια θεραπεία. Θα χρειαστεί να ακολουθήσετε και μερικές ακόμη συμβουλές προκειμένου να επανορθώσετε τα μαλλιά από το ντεκαπάζ πιο γρήγορα. Δείτε την λίστα που ακολουθεί:

1. Λιγότερη χρήση θερμότητας:
Αν έχετε καμμένα μαλλιά από το ντεκαπάζ φροντίστε να μην τα κάψετε περισσότερο με την χρήση θερμότητας και εργαλείων styling (ψαλίδι για μπούκλες και σίδερο ισιώματος). Το πιστολάκι των μαλλιών θα πρέπει να χρησιμοποιείται με σωστό τρόπο και όσο λιγότερο γίνεται. Μια πολύ καλή λύση είναι η χρήση κρύου αέρα με το σεσουάρ για να στεγνώσετε τα μαλλιά, όταν δεν μπορείτε να τα αφήσετε να στεγνώσουν μόνα τους. Ακόμη κι αν θέλετε να ισιώσετε τα μαλλιά σας υπάρχει φυσικός τρόπος για να το πετύχετε χωρίς καν να τα στεγνώσετε.

2. Απαλό βούρτσισμα:
Τα κατεστραμμένα από ντεκαπάζ μαλλιά είναι αφυδατωμένα και ξηρά, με τάση να σπάνε εύκολα. Επομένως, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτική στο πως τα χτενίζετε. Φροντίστε να τα βουρτσίζετε απαλά, χωρίς ιδιαίτερη άσκηση δύναμης και απότομες κινήσεις, με κίνηση που ξεκινάει από τη ρίζα και πάει απαλά προς τις άκρες των μαλλιών. Έτσι τα φυσικά έλαια της τρίχας θα απλωθούν ομοιόμορφα σε όλο της το μήκος, τρέφοντας την. Η χρήση μιας βούρτσας με φυσική τρίχα είναι η καλύτερη επιλογή.

3. Καλή ενυδάτωση:
Όπως ήδη αναφέραμε τα καμμένα μαλλιά είναι αφυδατωμένα. Για να επανέλθουν λοιπόν στο φυσιολογικό τους χρειάζονται βαθιά ενυδάτωση, η οποία μπορεί να επιτευχθεί τόσο με μάσκες μαλλιών, όσο και με διάφορα προϊόντα. Φροντίστε λοιπόν να εφαρμόζετε καθημερινά μια ενυδατική κρέμα ή ένα ειδικό serum μαλλιών και κάντε λίγη υπομονή διότι χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για να δείτε αποτελέσματα.

4. Κούρεμα:
Ένα πολύ σημαντικό βήμα για την επανόρθωση των κατεστραμμένων μαλλιών από ντεκαπάζ είναι το κούρεμα. Κόβοντας τις καμένες, φθαρμένες και με ψαλίδα άκρες των μαλλιών σας μπορείτε να τα βοηθήσετε να επανέλθουν πιο γρήγορα σε μια υγιή κατάσταση. Οπότε μην παραμελείτε την συχνή επίσκεψη στο κομμωτήριο για ένα μικρό καθάρισμα.

Αν το πρόβλημα με τα καμμένα μαλλιά από βαφή, ανταύγειες κλπ είναι πολύ εκτεταμένο, ίσως χρειαστεί να κόψετε πολύ τα μαλλιά σας. Μην αγχώνεστε όμως. Μια ανανέωση στο χτένισμα δεν είναι ποτέ κακή ιδέα. Θα σας αλλάξει την διάθεση και θα σας δώσει αυτοπεποίθηση. Δοκιμάστε να κάνετε ένα κούρεμα με μαλλιά μέχρι τον ώμο, που είναι πολύ της μόδας.

5. Όχι συχνό λούσιμο:
Το συχνό λούσιμο των μαλλιών σε αντίθεση με ότι μπορεί να πιστεύουν οι περισσότεροι αφυδατώνει την τρίχα και την κάνει ξηρή. Αυτό σε συνδυασμό με την φθορά που έχουν υποστεί οι τρίχες από το ξάνοιγμα του χρώματος κάνει πιο εκτεταμένο το πρόβλημα. Επομένως, αποφύγετε το καθημερινό λούσιμο.

6. Κατάλληλα προϊόντα:
Είναι πολύ σημαντικό να προσφέρετε στα μαλλιά σας ότι έχουν απόλυτη ανάγκη. Γι’ αυτό το λόγο είναι καλό να χρησιμοποιείτε τα ιδανικά προϊόντα σαμπουάν και conditioner για ταλαιπωρημένα και κατεστραμμένα μαλλιά. Επίσης, για καλύτερα αποτελέσματα φροντίστε να κάνετε μια φορά την εβδομάδα και μια θρεπτική μάσκα μαλλιών για αποκατάσταση.

Πηγή: Beautetinkyriaki.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!