Αποκαλυπτική έρευνα, της οποίας ηγήθηκε Κύπριος επιστήμονας, για τον κορονοϊό στις εγκύους!
Αποκαλυπτική έρευνα, της οποίας ηγήθηκε Κύπριος επιστήμονας, για τον κορονοϊό στις εγκύους!


Έρευνα, της οποίας ηγήθηκε Κύπριος επιστήμονας, αποκαλύπτει τον υψηλό κίνδυνο που διατρέχουν οι έγκυες γυναίκες από τον COVID-19!

Μελέτη που έγινε με τη συμμετοχή πέραν των 2100 εγκύων από 18 χώρες απεκάλυψε ότι ο COVID-19 συσχετίζεται με ψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών στις μητέρες και τα νεογέννητα σε σύγκριση με ό,τι είχε διαπιστωθεί προηγουμένως.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης παρουσιάζουν τα ευρήματα της Μελέτης INTERCOVID στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Pediatrics παραθέτοντας, για πρώτη φορά, λεπτομερείς συγκριτικές πληροφορίες για τις επιπτώσεις του COVID-19 κατά την κύηση.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα συμπεραίνει ότι ο κίνδυνος για τις μητέρες και τα βρέφη είναι μεγαλύτερος από αυτόν που είχε αναγνωριστεί στην αρχή της πανδημίας και οι έγκυες πρέπει να συμπεριληφθούν στα υγειονομικά μέτρα προτεραιότητας.

Ο Δρ. Άρης Παπαγεωργίου, Καθηγητής Εμβρυικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε:
«Οι γυναίκες που προσβλήθηκαν από COVID-19 κατά την κύηση είχαν πάνω από 50% περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη (όπως πρόωρο τοκετό, προεκλαμψία, εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας και θάνατο) σε σύγκριση με τις εγκύους που δεν προσβλήθηκαν από τον ιό. Τα νεογέννητα των γυναικών που είχαν προσβληθεί από τον ιό διέτρεχαν επίσης σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο σοβαρών ιατρικών επιπλοκών, όπως η εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Νεογνών – κυρίως εξαιτίας του πρόωρου τοκετού.

«Τα ευχάριστα νέα, όμως, είναι ότι οι κίνδυνοι σε ασυμπτωματικές μολυσμένες και μη μολυσμένες γυναίκες ήταν παρόμοιοι».

Οι ερευνητές επιδίωξαν να κατανοήσουν τις επιπτώσεις του COVID-19 κατά την κύηση συλλέγοντας αξιόπιστα στοιχεία από έγκυες με ή χωρίς θετική διάγνωση στον COVID-19 πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα ώστε να διασφαλιστεί ότι οι οικογένειες κατανοούν τους σχετικούς κινδύνους, οι μητέρες και τα νεογνά λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα και οι υγειονομικοί πόροι, όπως τα εμβόλια, κατανέμονται κατάλληλα. Όμως, μέχρι στιγμής, η ποιότητα των διαθέσιμων πληροφοριών ήταν περιορισμένη.

Η μελέτη περιγράφει το έργο περισσότερων από 100 ερευνητών που ολοκλήρωσαν πρόσφατα τη Μελέτη INTERCOVID στην οποία συμμετείχαν πάνω από 2100 έγκυες γυναίκες από 43 μαιευτήρια σε 18 χώρες χαμηλού, μεσαίου και υψηλού εισοδηματικού επιπέδου παγκοσμίως.

Η μελέτη είναι μοναδική στο είδος της επειδή η κάθε γυναίκα που προσβλήθηκε από COVID-19 συγκρίθηκε με δύο έγκυες γυναίκες που δεν είχαν προσβληθεί και που γέννησαν την ίδια χρονική περίοδο στο ίδιο μαιευτήριο.

Ο Καθηγητής Δρ. Παπαγεωργίου συνέχισε λέγοντας:
«Ευτυχώς υπήρξαν πολύ λίγοι μητρικοί θάνατοι παρ’ όλα αυτά, ο κίνδυνος θανάτου κατά τη διάρκεια της κύησης και της λοχείας ήταν 22 φορές μεγαλύτερος στις γυναίκες με COVID-19 απ’ ότι στις εγκύους που δεν είχαν προσβληθεί από τον ιό».

Η μελέτη επεσήμανε ακόμα ότι 10% περίπου των νεογνών από μητέρες που ήταν θετικές στο ιό διαγνώστηκαν επίσης θετικά στον ιό κατά τις πρώτες λίγες μέρες μετά τη γέννησή τους.

Ο Δρ. José Villar, Καθηγητής Περιγεννητικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος συνηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε:

«Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο θηλασμός δε φαίνεται να συσχετίζεται με αυτή την αύξηση. ο τοκετός όμως με καισαρική τομή, δυνατόν να συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο επιμόλυνσης του νεογνού».

Η μελέτη καταδεικνύει τη σημασία της ταχείας συλλογής πολυεθνικών στοιχείων μεγάλης κλίμακας κατά τη διάρκεια μιας υγειονομικής κρίσης καθώς οι ερευνητές είχαν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τη μελέτη μέσα σε 9 μόλις μήνες χρησιμοποιώντας τις υποδομές που υπήρχαν ήδη από το πολυκεντρικό Πρόγραμμα INTERGROWTH-21st της Οξφόρδης.

Ο Καθηγητής Δρ. Villar συνέχισε λέγοντας:
«Οι υφιστάμενες υποδομές του Προγράμματος INTERGROWTH-21st ήταν κρίσιμης σημασίας αφού παρείχαν τη δυνατότητα σε ερευνητές από όλο τον κόσμο να πραγματοποιήσουν την κατεπείγουσα αυτή πρωτοβουλία σε χρόνο ρεκόρ και η αφοσίωσή τους στη μελέτη ήταν αξιοσημείωτη. Η επόμενη πρόκληση είναι η μελέτη των μακροχρόνιων επιπτώσεων στις μητέρες και τα παιδιά».

Ο Δρ. Stephen Kennedy, Καθηγητής Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ο οποίος συνηγήθηκε της μελέτης, συμπέρανε:

«Τώρα γνωρίζουμε ότι οι κίνδυνοι για τις μητέρες και τα νεογνά είναι μεγαλύτεροι από αυτούς που υποθέταμε κατά την έναρξη της πανδημίας και ότι η εφαρμογή των ευρέως γνωστών πλέον υγειονομικών μέτρων πρέπει να περιλαμβάνει και τις εγκύους.

Οι πληροφορίες αυτές θα βοηθήσουν τις οικογένειες αφού τώρα είναι σαφές πως θα πρέπει να κάνει κανείς ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγει τη μόλυνση. Ενισχύεται επίσης η άποψη πως θα πρέπει να διατεθούν εμβόλια και στις εγκύους».


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!