Η υγειονομική κρίση φέρνει απώλειες μάθησης
Η υγειονομική κρίση φέρνει απώλειες μάθησης


Σημαντικές απώλειες μάθησης και βασικών δεξιοτήτων που αποκτούνται από την εκπαίδευση εντοπίζει η UNESCO για το 2020, χρονιά που έχει πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, πριν από μερικές μέρες, η UNESCO επανήλθε στα εκπαιδευτικά θέματα, προειδοποιώντας ότι υπάρχει αύξηση 20% του αριθμού των μαθητών σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι δεν απέκτησαν το 2020 τις βασικές δεξιότητες ανάγνωσης που αναμένονται για την ηλικία τους, λόγω του μερικού κλεισίματος των σχολείων τους, εξαιτίας της πανδημίας.

Όπως επισημαίνει, ο αριθμός των παιδιών που δυσκολεύονται στην ανάγνωση αυξήθηκε κατά 100 εκατομμύρια στα 584 εκατομμύρια πέρυσι, αυξανόμενος πάνω από 20% και εξαλείφοντας την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Στην εν λόγω έκθεση της UNESCO γίνεται πλέον ξεκάθαρα λόγος για «καταστροφή γενεών».

Ο βασικός αυτός δείκτης μετρά κάθε χρόνο τις δεξιότητες της ανάγνωσης των μαθητών (της Β' και της Γ' τάξης δημοτικού σχολείου), θεμελιώδεις γνώσεις οι οποίες, εάν δεν είναι γερές, μπορούν να ανακόψουν μακροπρόθεσμα την εκπαίδευση του μαθητή.

Με βάση τα πιο πάνω, επισημαίνεται ότι η UNESCO φοβάται για μία δεκαετία αναστάτωσης που θα οφείλεται στην υγειονομική κρίση, ζητώντας παράλληλα εφαρμογή ιδιαίτερων προσπαθειών για την ενίσχυση μαθημάτων και στρατηγικών προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που έχουν προκύψει στην εκπαίδευση.

Στην έκθεση της UNESCO αναφέρεται ότι «το 65% των Κυβερνήσεων των χωρών χαμηλού εισοδήματος μείωσε τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, έναντι 35% στις χώρες υψηλού εισοδήματος».

Σημειώνεται ότι οι μεγαλύτερες απώλειες μάθησης αναμένονται στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική, καθώς και στην κεντρική και τη νότια Ασία, ενώ τα σχολεία παραμένουν τελείως κλειστά σε 30 χώρες, ανάμεσά τους το Μεξικό, η Ουγγαρία και η Σαουδική Αραβία. Η πλειοψηφία των χωρών επέλεξε μερικό άνοιγμα ή υπό όρους των σχολείων τους, ενώ τα σχολεία είναι ανοιχτά σχεδόν στις μισές χώρες του κόσμου (107 κράτη), κυρίως στην Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση.

Πηγή: Φιλελεύθερος


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!