7+1 τρικ για να μην σε τσιμπάνε τα κουνούπια
7+1 τρικ για να μην σε τσιμπάνε τα κουνούπια


Τα τσιμπήματα των κουνουπιών κρύβουν κινδύνους για την υγεία, καθώς μεταδίδουν ιδιαίτερα σοβαρές νόσους όπως είναι η ελονοσία, η εγκεφαλίτιδα και ο κίτρινος πυρετός.

Το σάλιο του κουνουπιού που διαχέεται με το τσίμπημα στο δέρμα, περιέχει πρωτεΐνες που αποτρέπουν την πήξη του αίματος με αποτέλεσμα η περιοχή να αναισθητοποιείται μέχρι το κουνούπι να…ολοκληρώσει το γεύμα του.

Κάποιοι παρουσιάζουν ανοσία σε αυτές τις πρωτεΐνες αλλά είναι η εξαίρεση στον κανόνα.

Τα κουνούπια, χρειάζονται το ανθρώπινο αίμα για να αναπτύξουν τα αυγά τους και γι’ αυτό τα θηλυκά είναι αυτά που ευθύνονται για τα ενοχλητικά τσιμπήματα.

Δείτε 8 τρόπους για να προστατευθείτε από τα τσιμπήματα των κουνουπιών:

*Καλλιεργείστε εντομοαπωθητικά φυτά: Οι έντονες μυρωδιές ορισμένων λουλουδιών (π.χ. γιασεμί) και αρωματικών βοτάνων όπως είναι τα δενδρολίβανο, λεβάντα, βασιλικός, μέντα, εμποδίζουν την όσφρηση των κουνουπιών.

*Τα κουνούπια βρίσκουν την τροφή τους ανιχνεύοντας την θερμότητα του σώματος. Η έκκριση αιθανόλης που προκύπτει από την κατανάλωση μπύρας ευνοεί τα τσιμπήματα.

*Αποφύγετε τα λιμνάζοντα νερά: Τα κουνούπια αναζητούν λιμνάζοντα νερά (κουβάδες, κάδους, μπουκάλια, γλάστρες) για να αποθέτουν τα αυγά τους γι’ αυτό πρέπει να τα αδειάζετε συχνά.

*Μην φοράτε εφαρμοστά ρούχα: Πολλοί πιστεύουν ότι τα εφαρμοστά ρούχα (π.χ. κολάν), είναι η καλύτερη ενδυμασία για την προστασία από τα τσιμπήματα κουνουπιών. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν ισχύει, καθώς το κεντρί τους μπορεί να εισχωρήσει στο δέρμα και πάνω από τα ρούχα. Αντιθέτως, η χαλαρή ενδυμασία τα «δυσκολεύει» να εντοπίσουν το εκτεθειμένο δέρμα.

*Σκόρδο: Η έντονη μυρωδιά του σκόρδου μπορεί να κρατήσει μακριά τα κουνούπια καθώς εκκρίνεται από τους δερματικούς πόρους. Μην το παρακάνετε όμως γιατί είναι πιθανό να απομακρύνετε και τους γύρω σας.

*Προσωπική υγιεινή: Τα κουνούπια έλκονται από τις έντονες μυρωδιές που εκκρίνει το δέρμα, όπως είναι ο ιδρώτας που είναι αποτέλεσμα έντονων παλμών και υψηλής θερμοκρασίας του σώματος.

*Θωρακίστε πόρτες και παράθυρα: Το κλιματιστικό, ο ανεμιστήρας, η τοποθέτηση προστατευτικών (σίτες) σε πόρτες και παράθυρα, η επισκευή ρωγμών στους τοίχους είναι αποτελεσματικές αντικουνουπικές λύσεις.

*Ο καπνός δυσκολεύει την όσφρηση των κουνουπιών, οπότε εάν είστε σε ανοικτό χώρο και δεν έχετε μαζί σας αντικουνουπικό, μπορείτε να κάψετε λίγα μυρωδικά ή καφέ για να γλιτώσετε από τα τσιμπήματα.

Πηγή: Reader’s Digest

 


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!