Το σεξ μας δένει και συναισθηματικά!
Το σεξ μας δένει και συναισθηματικά!


Οι διαδικασίες προσκόλλησης/πρόσδεσης συνδέουν τη σεξουαλικότητα με την ποιότητα της σχέσης

Πολλές φορές πιστεύουμε πως όταν ένα ζευγάρι είναι συνδεδεμένο συναισθηματικά, σημαίνει πως όλα κυλούν ομαλά και μαζί και η σεξουαλική του ζωή. Και όμως, δεν ισχύει πάντα αυτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι τα ζευγάρια που ομολογούν στο γραφείο πως αν και νιώθουν πολύ κοντά συναισθηματικά ο ένας στον άλλον, αν και αναγνωρίζουν δηλαδή την ψυχική τους σύνδεση, παρόλα αυτά, σεξουαλικά αντιμετωπίζουν προβλήματα, κυρίως γύρω από την ερωτική επιθυμία του ενός προς τον άλλον.

Αν εξετάσουμε την θεωρία δεσμού, συμπεραίνουμε πως οι διαδικασίες προσκόλλησης/πρόσδεσης συνδέουν τη σεξουαλικότητα με την ποιότητα της σχέσης:

Η σεξουαλική επιθυμία μπορεί να λειτουργήσει ως μέτρο ερωτικής συμβατότητας
Η ερωτική επιθυμία σχετίζεται με τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του συντρόφου καθώς αναπτύσσεται η σχέση
Η ερωτική επιθυμία είναι σημαντική για την επιβίωση του ζευγαριού, όταν η σχέση είναι εύθραυστη

Σύμφωνα με ερευνητές, φαίνεται πως η σεξουαλική έκφραση μέσω της ερωτικής επιθυμίας δεν εγγυάται πάντα και την συναισθηματική σύνδεση ανάμεσα στους δύο συντρόφους. Κάτι που εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε αν φέρουμε στο μυαλό μας ζευγάρια που «βρίσκονται σεξουαλικά», χωρίς όμως να συνδέονται απαραίτητα και συναισθηματικά.

Ωστόσο, ερευνητικά έχει αποδειχθεί πως μία καλή σεξουαλική ζωή μπορεί να σημαίνει και μία καλή συναισθηματική σύνδεση στις σχέσεις. Ως εκ τούτου, τα δύο συστήματα – σεξ και συναισθηματική σύνδεση - επηρεάζουν αμοιβαία το ένα το άλλο και λειτουργώντας από κοινού, επηρεάζουν την ευημερία της σχέσης.

Το σεξ προάγει τον συναισθηματικό δεσμό

Το σεξ προάγει τους συναισθηματικούς δεσμούς ανάμεσα στα δύο μέλη της σχέσης, ενισχύοντας την συμβολή στις διαδικασίες προσκόλλησης. Μπορεί η σεξουαλική συμπεριφορά να είναι δοσμένη από την φύση για την αναπαραγωγή του είδους, φαίνεται πως στο ανθρώπινο είδος, μπορεί να ενισχύσει και την σύνδεση των συντρόφων. Αν συμπεριλάβουμε και την παραγωγή των ορμονών που εκκρίνονται, ενισχύεται όλο και περισσότερο το δέσιμο του ζευγαριού όταν έχει καλή σεξουαλική ζωή. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε πως η ωκυτοκίνη θεωρείται η «ορμόνη της αγκαλιάς, του έρωτα, της αγάπης και της σύνδεσης». Η έκκρισή της αυξάνει και ισχυροποιεί την εμπιστοσύνη, την εγγύτητα, την οικειότητα και τη σύνδεση, όχι μόνο στον ψυχικό δεσμό μητέρας-βρέφους αλλά και ανάμεσα στους συντρόφους. Δεν είναι τυχαίο πως το βρέφος ηρεμεί μόλις η μητέρα το πάρει αγκαλιά ή ότι ζητάμε από τον σύντροφό μας να μας αγκαλιάσει για να έρθουμε πιο κοντά! Η ωκυτοκίνη ισχυροποιεί τη σεξουαλική επαφή καθώς η αγκαλιά βοηθάει στην παραγωγή ορμονών που με τη σειρά τους «μας φέρνουν πιο κοντά». Αυτό σημαίνει πως και σεξουαλικά, η γυναίκα τουλάχιστον που λειτουργεί περισσότερο «εγκεφαλικά» σε σχέση με τον άνδρα, μπορεί να βιώσει μεγαλύτερη ηδονή και πιο έντονο οργασμό.

Πηγή: Mothersblog.gr

 


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!