7+1 λόγοι για να πάτε διακοπές χωρίς τα παιδιά
7+1 λόγοι για να πάτε διακοπές χωρίς τα παιδιά


Οι περισσότεροι γονείς έχουν φανταστεί πώς θα ήταν να περάσουν μερικές μέρες κάνοντας διακοπές σαν ζευγάρι. Ωστόσο, η ιδέα των διακοπών χωρίς παιδιά συνήθως παραμένει σενάριο φαντασίας. Υπάρχουν, άλλωστε, τόσες πολλές δικαιολογίες για να μην το κάνετε -τα χρήματα, η προσπάθεια να ετοιμάσετε τα παιδιά για να περάσουν χωρίς εσάς λίγες μέρες, η εξασφάλιση της φροντίδας των παιδιών, η ανησυχία για το τι θα μπορούσε να πάει στραβά… η λίστα θα μπορούσε να συνεχίζεται για πάντα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξετε αυτή τη νοοτροπία ως γονείς. Ακολουθούν 8 λόγοι που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν αγνοήσετε τις φαντασιώσεις των διακοπών σας:

Τα παιδιά χρειάζονται το δικό τους χώρο – το ίδιο κι εσείς
Αν κρατάτε τα ηνία στα παιδιά σας πολύ σφιχτά, πώς μπορούν να μάθουν να είναι ανεξάρτητα; Δίνοντας στα παιδιά σας την ευκαιρία να κάνουν πράγματα μόνα τους ή να κάνουν πράγματα διαφορετικά όταν βρίσκονται υπό τη φροντίδα άλλων ενηλίκων, τους επιτρέπει να μεγαλώσουν με τρόπο που δεν μπορούν να το κάνουν, όταν όλα είναι ρουτίνα και προβλέψιμα. Η επιλογή να αφήσετε τα παιδιά σας υπό τη φροντίδα ενός άλλου έμπιστου ενήλικα για λίγες μέρες, στέλνει επίσης ένα μήνυμα στα παιδιά σας ότι πιστεύετε σε αυτά και τα εμπιστεύεστε αρκετά ώστε να μείνουν χωρίς εσάς για λίγο.

Μπορείτε να επανασυνδεθείτε ως ζευγάρι σε διαφορετικό επίπεδο
Ανεξάρτητα από το πόσο καλοί είστε στο να δίνετε προτεραιότητα στη σχέση σας με τον/τη σύντροφό σας, το πιθανότερο είναι ότι τις περισσότερες φορές, εξακολουθείτε να βάζετε τα παιδιά πρώτα. Όταν φεύγετε για λίγες μέρες με τον σύντροφό σας, μπορείτε και οι δύο να θυμηθείτε ποιοι ήσασταν πριν γίνετε γονείς. Λίγος χρόνος μακριά από τα παιδιά επιτρέπει και στους δύο να γλιστρήσετε ξανά στην πλήρως διαμορφωμένη ταυτότητά σας που δεν περιλαμβάνει την κυριαρχία των γονεϊκών ρόλων. Αυτό θα δώσει στην σχέση σας τον χρόνο και την ενέργεια που της αξίζει.

Είναι πολύ πιο διασκεδαστικό!
Ακόμη κι όταν είστε ο τύπος της οικογένειας που τρώει έξω και ταξιδεύει τακτικά, δεν μπορείτε να αρνηθείτε ότι αν δεν είχατε να πάτε τα παιδιά στο σπίτι θα χαλαρώνατε διαφορετικά στις διακοπές. Δεν θα χρειάζεται να σκέφτεστε την καλή συμπεριφορά ή τη ρουτίνα πριν τον ύπνο ή αν πρέπει να πιείτε αυτό το επιπλέον ποτήρι κρασί. Όταν έχετε περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σας ως ενήλικες και όχι ως γονείς, μπορείτε να χαλαρώσετε περισσότερο, να κοιμηθείτε καλύτερα και να αποφασίσετε πώς πραγματικά θέλετε να περάσετε (και να απολαύσετε) τον χρόνο σας.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν ξεχωριστό χρόνο με ένα ξεχωριστό άτομο
Δεν είναι εύκολο να αφήσετε τα παιδιά σας με κάποιον άλλο, αλλά αν υπάρχει ένας παππούς ή μια γιαγιά, ή θεία ή θείος, ή έμπιστος φίλος διαθέσιμος για παιδική φροντίδα, τα παιδιά σας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν αυτό το άτομο σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Είναι τόσο σπάνιο τα παιδιά να έχουν αυτό τον εκτεταμένο χρόνο δεσμού που συνοδεύεται από λίγες μέρες μαζί, με ένα ξεχωριστό άτομο. Θα έχουν έτσι την ευκαιρία να δημιουργήσουν νέες αναμνήσεις και να ενισχύσουν τη σχέση τους με τρόπο που δεν θα συνέβαινε διαφορετικά.

Το αξίζετε
Διακοπές με τα παιδιά σας δεν σημαίνει διακοπές από τα γονεϊκά καθήκοντα που σας ακολουθούν παντού. Ξοδεύετε περισσότερες ώρες φροντίζοντας τα καθήκοντα και τις γονεϊκές αποφάσεις απ’ οτιδήποτε άλλο στη ζωή σας. Αυτές οι ώρες δεν υπολογίζουν καν τη συναισθηματική εργασία ανατροφής των παιδιών. Το να μπορέσετε να πάρετε άδεια από αυτά τα καθήκοντα, ακόμη και για λίγες μέρες, είναι απαραίτητο για την ψυχική σας υγεία – είναι η αυτοφροντίδα στα καλύτερά της.

Η διακοπή από τη ρουτίνα έχει τα οφέλη της
Δεν υπάρχει τίποτα σαν τη ρουτίνα και το πρόγραμμα για να σας βαρύνει, και πολλές από τις ρουτίνες και τα προγράμματά σας προέρχονται από τα καθήκοντα που έχετε ως γονείς. Όταν είστε σε διακοπές με παιδιά, δημιουργείτε αξέχαστες αναμνήσεις. Ωστόσο, το σώμα σας μπορεί να είναι σε διακοπές, αλλά το μυαλό και τα συναισθήματά σας δεν είναι. Η ελευθερία που προέρχεται από έναν καθαρά ελεύθερο χρόνο είναι απόλυτα αναζωογονητική – συνεπώς για να αφεθείτε πραγματικά και να χαλαρώσετε χρειάζονται διακοπές χωρίς τα παιδιά.

Θα εκτιμήσετε περισσότερο τα παιδιά σας κι αυτά εσάς
Λίγες μέρες μακριά θα σας κάνουν όλους να λείπετε ο ένας τον άλλον και να εκτιμάτε ο ένας τον άλλον με τρόπο που δεν μπορεί ποτέ να συμβεί όταν είστε συνεχώς μαζί. Όταν δεν σας καταβάλλει το άγχος και το αδιάκοπο πρόγραμμα, μπορείτε να δείτε τα παιδιά σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κι αυτά με τη σειρά τους, θα νιώθουν το ίδιο για εσάς. Η γκρίνια, οι καβγάδες και οι μικρολεπτομέρειες της καθημερινής ζωής εξαφανίζονται όταν μπορείτε να βρείτε τον χρόνο και τον χώρο που χρειάζεστε.

Θα είστε καλύτεροι γονείς
Όταν φροντίζετε τον εαυτό σας, μπορείτε να φροντίζετε καλύτερα και τους άλλους. Όταν αφιερώνετε χρόνο για τον εαυτό σας, μπορείτε να αισθάνεστε πιο παρόντες όταν επιστρέφετε στο σπίτι. Δώστε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας, δείχνοντάς τους ότι είναι σημαντικό να φροντίζουν τις ανάγκες τους.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!