18 tips εξαφάνισης των λεκέδων!
18 tips εξαφάνισης των λεκέδων!


Hot θέμα… λεκέδες! Τα παιδιά μας, μικρά και μεγάλα, αγαπούν τους λεκέδες. Κάθε λεκές, όμως, θέλει τη δική του προσωπική μεταχείριση. Γι’ αυτό κι εμείς συγκεντρώσαμε αλφαβητικά τα σημαντικότερα tips καθαριότητας που σίγουρα θα σας λύσουν τα χέρια. 

1. Αίμα
Διαλύεις 1 κ.σ. αμμωνία και μισό φλιτζάνι με νερό. Μουλιάζεις την λεκιασμένη περιοχή για αρκετή ώρα και στη συνέχεια πλένεις κανονικά το ύφασμα.

Αν δεν έχεις αμμωνία, τότε, όσο το αίμα είναι ακόμα φρέσκο, γυρνάς το ύφασμα απ’ την ανάποδη πλευρά και αφήνεις να τρέξει πάνω του κρύο νερό. Στη συνέχεια, τρίβεις με αρκετή σαπουνάδα την επιφάνεια που έχει λερωθεί. Προσοχή, το ζεστό νερό μπορεί να κάνει τον λεκέ να μένει τελικά στο ύφασμα!

Εναλλακτικά, μπορείς να φτιάξεις μια πάστα αλατόνερου και να τρίψεις την περιοχή που έχει λερωθεί. Μόλις ξεπλύνεις το ύφασμα με κρύο νερό, ο λεκές θα φύγει.

2. Baby oil
Ο λεκές από baby oil φεύγει εύκολα. Ρίχνεις πρώτα πάνω στον λεκέ μαγειρική σόδα ή corn flour για να απορροφήσει τη λιπαρότητα και μετά πλένεις στο πλυντήριο κανονικά.

3. Γρασίδι
Σε λευκό ρούχο ρίχνεις πάνω στον λεκέ χυμό λεμονιού. Σε χρωματιστό το ρούχο βάζεις λίγο δυνατό απορρυπαντικό, όπως για παράδειγμα χλωρίνη για τα χρωματιστά. Το αφήνεις να μουλιάσει σε ζεστό νερό και τρίβεις λιγάκι πριν το βάλεις στο πλυντήριο.

4. Κερί
Κόβεις δύο κομμάτια εφημερίδας και τα τοποθετείς στις δύο πλευρές του υφάσματος. Σιδερώνεις το ύφασμα, πάνω από την εφημερίδα, στο σημείο που έχει κολλήσει το κερί. Έπειτα, τρίβεις τοπικά τον λεκέ με υγρό πιάτων ή πράσινο σαπούνι.

5. Κηρομπογιές
Αρχικά αφαιρείς τα ξηρά υπολείμματα από το ύφασμα. Στη συνέχεια, βάζεις πάνω στον λεκέ υγρό πιάτων ή τρίβεις με πράσινο σαπούνι για να φύγουν τα υπολείμματα λαδιού. Το πράσινο σαπούνι είναι προτιμότερο.

6. Κόκκινο κρασί
Διαλύεις 1 κ.σ. απορρυπαντικό για τα πιάτα σε 2 κ.σ. οξυζενέ και βουτάς τον λεκέ σε αυτό το μείγμα. Αφήνεις το διάλυμα να δράσει για λίγα λεπτά και, στη συνέχεια, τρίβεις ελαφρά τον λεκέ με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα φροντίζοντας να καθαρίζεται με φορά από τις άκρες του λεκέ προς το κέντρο του. Τέλος, πλένεις το ρούχο με κρύο νερό.

Αν δεν έχεις οξυζενέ, θα δεις εκπληκτικά αποτελέσματα στο καθάρισμα του ρούχου σου με ούζο ή τσικουδιά! Εναλλακτικά, μπορείς να ρίξεις λίγο αλάτι πάνω στο λεκέ του κόκκινου κρασιού. Αφήνεις να δράσουν για λίγη ώρα και στη συνέχεια πλένεις το ρούχο σου στο πλυντήριο.

7. Κόλλα, τσίχλα και αυτοκόλλητα
Τοποθετείς το ύφασμα στην κατάψυξη ή τρίβεις με ένα παγάκι τοπικά, μέχρι να παγώσει ο λεκές. Με ένα αιχμηρό αντικείμενο, όπως ένα μαχαίρι, αφαιρείς τη μεγαλύτερη ποσότητα. Έπειτα, με μια βούρτσα ρούχων τρίβεις για να αφαιρεθούν και τα μικρότερα μόρια. Βάζεις λίγο υγρό πιάτων πάνω στον λεκέ και βάζεις το ρούχο στο πλυντήριο.

8.Λάδι
Ρίχνεις λίγο αλεύρι ή ταλκ πάνω στον λεκέ και το αφήνεις να δράσει, για να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του. Μπορείς, επίσης, να χρησιμοποιήσεις ένα κομματάκι ψίχας ψωμιού για να απορροφήσει ακόμη περισσότερο το λάδι. Εναλλακτικά, μπορείς να ρίξεις καθαριστικό πιάτων στην ανάποδη πλευρά από εκείνη που βρίσκεται ο λεκές και να βάλεις το ρούχο σου για πλύσιμο.

9. Μαρκαδόροι
Αν είναι ανεξίτηλοι… μιλάμε για ειδικές αποστολές. Ταμπονάρεις με ένα βαμβάκι με οινόπνευμα ή ασετόν, ενώ την ίδια στιγμή ακουμπάς εσωτερικά ένα πανί/χαρτοπετσέτα για να απορροφάει το χρώμα.

Αν είναι υδατοδιαλυτοί… είναι απλό. Με λίγο νερό και απορρυπαντικό πιάτων, ο μαρκαδόρος γίνεται παρελθόν.

10.Μελάνι

Αν το μελάνι είναι από στυλό διαρκείας, τρίβεις το σημείο του λεκέ με κρύο γάλα ή με το εσωτερικό μιας φλούδας από μπανάνα, και μετά πλένεις το στο χέρι με απορρυπαντικό.

Διαφορετικά, το χλιαρό γάλα και το λεμόνι είναι τα μαγικά φίλτρα που αφαιρούν κάθε λεκέ από μελάνι.

11.Ντομάτα
Τη φρέσκια ντομάτα την ξεπλένεις αμέσως με κρύο νερό. Έπειτα τρίβεις με ένα πανί με λευκό ξύδι όσες φορές χρειαστεί μέχρι να εξαφανιστεί ο λεκές και το ρίχνεις στο πλυντήριο.

Η σάλτσα ντομάτας θέλει τοπικά λίγο απορρυπαντικό πιάτων. Τρίβεις καλά τον λεκέ και το ρίχνεις στο πλυντήριο.

12.Παγωτό σοκολάτα
Γυρίζεις το ρούχο από την ανάποδη και ξεπλένεις με άφθονο κρύο νερό. Έπειτα, με διάλυμα αλατόνερου ξεπλένεις τοπικά τον λεκέ μέχρι να φύγει. Αν επιμένει, τότε τρίβεις καλά με πράσινο σαπούνι και το ρίχνεις στο πλυντήριο.

13.Παντζάρι
Ξύνετε με ένα μαχαίρι ή κουταλάκι του γλυκού, όσο περισσότερο παντζάρι έχει μείνει στο ρούχο. Βρέχετε το ύφασμα μέσα κι έξω με κρύο νερό για να καθαρίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο λεκέ, προσέχοντας να μην εξαπλωθεί περαιτέρω. Τοποθετείτε 1 φέτα λευκό ψωμί πάνω στον λεκέ από παντζάρια για να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Αφήστε το ψωμί πάνω στον λεκέ για 10 λεπτά τουλάχιστον. Αφαιρείτε το ψωμί και καλύπτετε τον λεκέ με ένα καθαριστικό λεκέδων πλυντηρίου ή με υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων. Το αφήνετε να ενεργήσει. Δεν τρίβετε το ύφασμα! Είναι πιο χρήσιμο να αφήσετε το απορρυπαντικό πάνω στον λεκέ για αρκετή ώρα. Ξεπλένετε καλά με κρύο νερό. Αν ο λεκές έχει φύγει, πλένετε το ρούχο στη μεγαλύτερη δυνατή (για το ύφασμα) θερμοκρασία πλυσίματος.
Αν ο λεκές από παντζάρι είναι ακόμα εκεί, τότε μουλιάζετε σε διάλυμα από κρύο νερό και χλωρίνη ή χλωρίνη για χρωματιστά αν το ύφασμα το επιτρέπει.

14.Πλαστελίνη
Την αφαιρείς με μια βούρτσα, και στη συνέχεια τρίβεις τον λεκέ με ένα μουλιασμένο πανάκι σε χλιαρό νερό και πράσινο σαπούνι.

15.Σοκολάτα και κακάο
Αφαιρείς με ένα μαχαιράκι ή μια σπάτουλα όσο μεγαλύτερη ποσότητα σοκολάτας μπορείς. Μουλιάζεις κατευθείαν σε κρύο νερό και το αφήνεις το για μισή ώρα. Αν ο λεκές επιμένει, συνεχίζεις με λευκό ξύδι. Τέλος, με λίγο σαπούνι εξαφανίζεται.

16.Τέμπερες και νερομπογιές

Αρχικά αφαιρείς τα ξηρά υπολείμματα από το ύφασμα. Έπειτα, με ένα πανάκι που έχεις μουσκέψει σε χλιαρό νερό και απορρυπαντικό πιάτων, τρίβεις τοπικά. Επαναλαμβάνεις μέχρι να έχει αφαιρεθεί η μεγαλύτερη ποσότητα και το ρίχνεις στο πλυντήριο.

17. Φρουτόκρεμα
Οι λεκέδες από φρουτόκρεμα είναι ο εφιάλτης των νέων μαμάδων. Για να μην καταλήξεις να πετάξεις τις σαλιάρες και τα ρουχαλάκια του μωρού σου, μόλις λερωθεί με φρουτόκρεμα, ρίχνεις νερό και το αφήνεις να μουλιάσει. Έπειτα, τρίβεις με πράσινο σαπούνι και το βάζεις στο πλυντήριο μαζί με τα υπόλοιπα ρούχα, προσθέτοντας διπλή δόση λευκαντικού.

18. Χώμα και λάσπη

Αν είναι μόνο χώμα, βουρτσίζεις απαλά με μια βούρτσα ρούχων και έπειτα το βάζεις στο πλυντήριο κανονικά.

Αν είναι λάσπη, χρειάζεται να περιμένεις πρώτα να στεγνώσει. Τινάζεις το ρούχο ώστε να αφαιρεθεί η στεγνή πλέον λάσπη και βουρτσίζεις τα τυχόν υπολείμματα. Αν επιμένει, μουλιάζεις σε χλιαρό νερό και τρίβεις με πράσινο σαπούνι.


Πηγή: babyradio.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!