Τα καλύτερα δώρα για τα παιδιά!
Τα καλύτερα δώρα για τα παιδιά!


Τα Χριστούγεννα είναι η περίοδος που τα παιδιά είναι χαρούμενα γιατί παίρνουν τα δώρα τους και τα αγαπημένα δώρα των παιδιών είναι τα παιχνίδια. Η περίοδος των γιορτών όμως είναι και μια περίοδος προβληματισμού για τους γονείς και τους συγγενείς, οι οποίοι συχνά δυσκολεύονται να αποφασίσουν ποιο δώρο να πάρουν στο παιδί και αναρωτιούνται: «Ποιο είναι το ιδανικό δώρο;»

 «πως θα σιγουρευτώ ότι πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας;», «πρέπει να πάρω ό,τι θέλει το παιδί;», «κι αν του πάρω κάποιο δώρο που δεν του αρέσει;».

Μην ανησυχείτε αν έχετε να διαθέσετε ελάχιστα χρήματα για να αγοράστε παιχνίδι, στο ρεπορτάζ μας ανακαλύψαμε ότι δεν απαιτούνται ούτε πολλά χρήματα, ούτε πολλά παιχνίδια, για να του προσφέρετε χαρά.

Που βοηθάει ένα καλό παιχνίδι

Μαθαίνει τα παιδιά καινούργια πράγματα και διευρύνει τις γνώσεις τους. Ιδιαίτερα τα παιχνίδια γνώσεων και στρατηγικής, μπορεί να διευρύνουν τους πνευματικούς ορίζοντες ενός παιδιού.
Ένα καλό παιχνίδι οξύνει τη φαντασία των παιδιών, βελτιώνει την κρίση, την παρατηρητικότητα, αλλά και τη μνήμη τους.
Αυξάνει την ικανότητα των παιδιών να επιλύουν προβλήματα, ιδιότητα που θα τους φανεί χρήσιμη αργότερα στη ζωή τους.
Συμβάλλει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και αυξάνει την ταχύτητα με την οποία βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα.
Ειδικά με τα ομαδικά παιχνίδια το παιδί μαθαίνει να συνυπάρχει αρμονικά σε μια ομάδα, να μοιράζεται τα συναισθήματά του με τους άλλους και να διαπραγματεύεται.
Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι μαθαίνουν να αναλαμβάνουν ρόλους, που συχνά μοιάζουν με εκείνους που θα χρειαστεί αργότερα να αναλάβουν και στην πραγματική ζωή.

Παιχνίδια ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών

Ηλικία
Παιχνίδια που ταιριάζουν

Από 0 έως 1 έτους
-Κουδουνίστρες που έλκουν το βλέμμα και διασκεδάζουν το παιδί
-Παπλώματα - γυμναστήρια που συμβάλλουν στην κινητική του ανάπτυξη και τον συντονισμό των κινήσεων 
-Κλειδάκια με κρίκο 
-Παιχνίδια με μουσική που χαλαρώνουν το παιδί 
-Παιχνίδια με κύβους και σχήματα που το παιδί ταιριάζει σε αντίστοιχα ανοίγματα

1 έως 2 ετών
-Βιβλία με μεγάλες χαρούμενες εικόνες
-Πάνινες κούκλες, και αρκουδάκια 
-Παιχνίδια με ρόδες όπως αυτοκινητάκια, τρενάκια 
-Παιχνίδια με μουσική που χαλαρώνουν το παιδί 
-Τραπέζια δραστηριοτήτων 
-Παιχνίδια μίμησης 
-Σετ εργαλείων

2 έως 5 ετών
-Μεγάλα παζλ 
-Ηλεκτρονικές εγκυκλοπαίδειες 
-Τουβλάκια 
-Συναρμολογούμενα 
-Κούκλες 
-Μπογιές, πηλός και πλαστελίνη
-Βιβλία με μεγάλα γράμματα ή τρισδιάστατες πτυσσόμενες εικόνες 
-Βιβλία για ζωγραφική 
-Παιχνίδια μαγειρικής και κουζινικά
-Παιχνίδια κατασκευών 
-Παιχνίδια με μαστορέματα
-Εκπαιδευτικά παιχνίδια που μιλάνε ή βγάζουν ήχους και μουσική, παιδικά laptops, παιδικά κινητά που φέρνουν το παιδί σε επαφή με την τεχνολογία και το μαθαίνουν λεξούλες
-Ξυλοκατασκευές
-Αυτοκινητάκια

5 έως 9 ετών
-Σετ χειροτεχνίας ή ραπτικής
-Μαριονέτες
-Παζλ πιο σύνθετα
-Αεροπλάνα
-Τρένα
-Αυτοκίνητα
-Παιχνίδια με κάρτες
-Επιτραπέζια παιχνίδια


10 έως 15 ετών
-Εκπαιδευτικά παιχνίδια
-Τηλεσκόπια
-Επιτραπέζια
-Αθλητικά παιχνίδια (μπάλες μπάσκετ ή ποδοσφαίρου, ρακέτες, τένις κλπ.)
Τα χαρακτηριστικά του καλού παιχνιδιού

Ένα καλό παιχνίδι βοηθά στην απελευθέρωση της φαντασίας του παιδιού. Τα συναρμολογούμενα, τα παιχνίδια στρατηγικής και τα παιχνίδια κατασκευών είναι ιδανικά για αυτό το σκοπό.
Δεν είναι ανάγκη ένα παιχνίδι να είναι ακριβό ή πολύπλοκο για να το αγαπήσει το παιδί. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμη και ένα απλό παιχνίδι μπορεί να γίνει το πιο αγαπημένο του.
 

Πριν αγοράσουμε κάποιο παιχνίδι, καλό είναι να συγκρίνουμε τις τιμές σε διάφορα καταστήματα.

Παιχνίδια που εκτοξεύουν αντικείμενα μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς. Μην τα αγοράζετε σε μικρά παιδιά. Εξηγήστε στα παιδιά σας ότι δεν πρέπει να σημαδεύουν ποτέ κάποιον άλλον με αυτά.

Βεβαιωθείτε ότι το παιχνίδι είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε τα παιδιά να μην μπορούν να αγγίξουν ή να βγάλουν τις μπαταρίες γιατί είναι τοξικές. Σε πολλά παιχνίδια το κουτί με τις μπαταρίες είναι συχνά ασφαλισμένο με βίδα.

Αποφύγετε παιχνίδια που κάνουν πολύ δυνατό θόρυβο, ώστε να προστατεύσετε την ακοή του παιδιού, αλλά και την δική σας.

13 xρήσιμες συμβουλές για τη δική του ασφάλεια

 Όλα τα παιχνίδια που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα πρέπει να συμμορφώνονται με ορισμένες ελάχιστες απαιτήσεις ασφαλείας, που ορίζονται από την κοινοτική και την εναρμονισμένη ελληνική νομοθεσία. Αυτή η ιδιότητα των παιχνιδιών επισημαίνεται με την ένδειξη «CE» που τίθεται από τον ίδιο τον κατασκευαστή.
Tα παιχνίδια πρέπει να φέρουν προειδοποίηση, αν τυχόν δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από κάποια ηλικία και κάτω.
Να θυμάστε ότι οι έλεγχοι για την ασφάλεια των παιχνιδιών είναι δειγματοληπτικοί, αυτό σημαίνει ότι το «CE» είναι ένδειξη, αλλά όχι και εγγύηση ασφάλειας του παιχνιδιού.
Δεν θα πρέπει να αγοράζετε παιχνίδια σε παιδιά κάτω των 3 ετών που περιλαμβάνουν μικρά κομμάτια γιατί μπορεί να τα καταπιούν και να προκαλέσουν πνιγμό.
Αποφεύγετε τα αεροβόλα γιατί μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς.
Oι οδηγίες και οι ενδείξεις κατασκευής του παιχνιδιού πρέπει να αναγράφονται στα Ελληνικά, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των παιδιών.
Βεβαιωθείτε ότι στην συσκευασία του παιχνιδιού αναγράφεται ότι δεν περιέχει τοξικά συστατικά (ιδιαίτερα όταν αγοράζετε για δώρο μπογιές, μαρκαδόρους ή πλαστελίνη).
Εάν αποφασίσετε να αγοράσετε ποδήλατο, skate board, πατίνια ή πατίνι, θα πρέπει να συμπεριλάβετε στο δώρο και τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας (επιγονατίδες, κράνος, καλύμματα για τους καρπούς, κλπ.).
Θυμηθείτε ότι τα χριστουγεννιάτικα στολίδια δεν είναι παιχνίδια! Έτσι δεν υπάρχει διάταξη διεθνώς που να υποχρεώνει τους κατασκευαστές να ακολουθούν τις προδιαγραφές για παιχνίδια.
Διαβάστε τις ετικέτες των παιχνιδιών, που παρέχουν πληροφορίες για τον τρόπο χρήσης του παιχνιδιού, τις ηλικίες για τις οποίες είναι ασφαλές και για το αν απαιτείται η επίβλεψη ενός ενηλίκου.
Ελέγξτε ότι το παιχνίδι βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Κοιτάξτε, για παράδειγμα, αν είναι σπασμένο ή έχει αιχμηρές άκρες, που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό. Αν το παιδί είναι μικρό βεβαιωθείτε ότι όλα τα μικρά τμήματά του παιχνιδιού δεν αφαιρούνται εύκολα, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να τα καταπιεί.
Πιθανούς κινδύνους για το παιδί δεν κρύβει μόνο το παιχνίδι, αλλά και η συσκευασία του. Συνδετήρες ή πλαστικά καλύμματα μπορεί να είναι επικίνδυνα για το παιδί. Πετάξτε τα αμέσως μόλις βγάλετε το παιχνίδι από τη συσκευασία του.
Καλό είναι να αγοράζετε παιχνίδια από εξειδικευμένα και επώνυμα καταστήματα παιχνιδιών και όχι από πανηγύρια ή πλανόδιους πωλητές, γιατί μπορεί να μην πληρούν τους κανόνες ασφαλείας.
 

Πώς να επιλέξετε ηλεκτρονικά παιχνίδιαΔώστε ακόμη προσοχή στη συσκευασία για να διαπιστώσετε αν το παιχνίδι προωθεί τη βία, αν οι χαρακτήρες είναι κατάλληλα ντυμένοι, έχει ακατάλληλες σκηνές κλπ.

 

Αποφασίστε τι θέλετε για το παιδί: Σκεφτείτε τι θέλετε να δουν και τι όχι τα παιδιά σας και προσπαθήστε να μην παρεκκλίνετε από αυτές τις αρχές κατά την επιλογή σας. Εάν επιλέξετε ένα video game που θεωρείτε καλό για το παιδί, ενώ όταν αρχίσει να παίζει, ανακαλύψετε πως δεν είναι αυτό που αναμένατε, (π.χ. δεν είναι κατάλληλο για την ηλικία του ή ότι δεν είναι και τόσο αθώο για τον ψυχισμό του), δεν πρέπει να φοβηθείτε να το πετάξετε. Εξηγώντας στο παιδί ότι το παιχνίδι αυτό δεν είναι κατάλληλο και βοηθώντας το να θέσει από μόνο του τα δικά του όρια, θα το βοηθήσετε να κάνει πιο σοφές επιλογές και καθώς μεγαλώνει.

Τα θετικά και τα αρνητικά των video games

Τα συν

+ Σύμφωνα με τους ειδικούς πολλά video games βοηθούν στο συντονισμό των κινήσεων του παιδιού και το συντονισμό των κινήσεων ματιού - χεριού.

+ Κάποια ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι εκπαιδευτικού περιεχομένου με αποτέλεσμα να προσφέρουν γνώσεις στα παιδιά. Ακόμη πολλά παιχνίδια ακονίζουν το μυαλό των παιδιών.

+ Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ίσως βελτιώνουν τις νοητικές ικανότητες, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Ιλινόι. Οι ερευνητές παρατήρησαν, ότι όσα παιδιά έπαιζαν ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι παρουσίαζαν εμφανώς βελτιωμένες ικανότητες ελέγχου, ενώ τόσο η βραχυπρόθεσμη οπτική μνήμη, όσο και η ικανότητα σκέψης ήταν ενισχυμένες.

+ Τα παιχνίδια στο PC βελτιώνουν την όραση σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι εναλλαγές των χρωμάτων και η αυξημένη προσοχή των παικτών, συμβάλλουν στη βελτίωση της όρασής.

Τα πλην

Ορισμένα παιχνίδια καλλιεργούν την επιθετικότητα: Σύμφωνα με έρευνες τα πολύ βίαια παιχνίδια μπορεί να αυξήσουν την επιθετικότητα στα παιδιά και να τα κάνουν αντικοινωνικά, ακόμα και αν δεν έχουν από τη φύση τους τάσεις επιθετικής ή αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Το παιδί χάνει χρόνο εις βάρος των μαθημάτων: Όταν το παιδί ασχολείται πολλές ώρες με τα video games, τις ώρες αυτές τις στερεί από το διάβασμά του και αυτό μπορεί να μειώσει τις σχολικές επιδόσεις του. Μπορεί επίσης ο χρόνος που αφιερώνεται στα video games να έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζονται οι κοινωνικές ή αθλητικές δραστηριότητες του παιδιού και η επαφή του με τους συνομηλίκους του.

- Μπορεί να προκαλέσουν αϋπνία και άλλες παρενέργειες: Το παιδί βρίσκεται διαρκώς σε έναν αγώνα να κερδίσει τον υπολογιστή με αποτέλεσμα να γίνεται ευερέθιστο, να του προκαλείται υπερένταση, νευρικότητα και αϋπνία, αν ασχολείται πολλές ώρες με αυτά τα παιχνίδια.

- Ίσως προκαλούν διαβήτη: Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα οι έφηβοι που ξενυχτούν τη νύχτα παίζοντας video games ίσως θέτουν τον εαυτό τους σε αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό SLEEP.

- Το παιδί εξοικειώνεται με τις «κακές» πράξεις: Για να κερδίσει το παιδί σε ορισμένα παιχνίδια, πρέπει να χρησιμοποιήσει βία (λ.χ. για να εξουδετερώσει τον αντίπαλο) και επιβραβεύεται για αυτή τη συμπεριφορά κερδίζοντας πόντους ή περνώντας στο επόμενο επίπεδο του παιχνιδιού.pathfinder.gr

 


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!