7 τρόποι για να καταλάβεις ότι σου λέει ψέματα
7 τρόποι για να καταλάβεις ότι σου λέει ψέματα


Τα ψέματα δεν αρέσουν σε κανέναν. Εάν όμως πιάσετε τον σύντροφό σας να σας λέει ψέματα, τότε τα συναισθήματά σας είναι πολλά, όπως προδοσία, απογοήτευση, θλίψη…

Από την άλλη μεριά εκείνος που λέει ψέματα θα κάνει τα πάντα για να μην τον καταλάβετε. Όμως τα καλά νέα είναι πως ακόμα και εάν είστε με κάποιον έχει γίνει πολύ καλός ψεύτης, υπάρχουν κάποια σημάδια που εάν τα ψάξετε θα σας φανερώσουν τα ψέματα που σας λέει.

Δεν σας κοιτάει στα μάτια.

Όταν κάποιος σας λέει ψέματα, αποφεύγει την άμεση επαφή με τα μάτια. Εάν λοιπόν προσέξετε τις κινήσεις των ματιών του, συνήθως κοιτάει ψηλά ή στα πλάγια, ποτέ όμως δεν θα σας κοιτάξει κατάματα.

Υπάρχει μια ανησυχία.

Ένας κλασικός τρόπος για να διαπιστώσετε εάν κάποιος λέει ψέματα, είναι να προσέχετε αν είναι νευρικός, εάν κουνάει τα πόδια ή τρέμουν τα χέρια του. Αυτή η νευρικότητα μπορεί να συμβεί όταν κάποιος που είναι γενικά την αλήθεια, ξαφνικά αναγκάζεται να πει ψέματα.

Υψώνει τη φωνή του.

Εάν απαντήσει στην ερώτησή σας με μεγαλύτερη ένταση από το κανονικό, τότε μάλλον ψεύδεται. Η υψηλή ένταση της φωνής είναι έμφυτη ανθρώπινη αντίδραση σε αυξημένα επίπεδα στρες και όταν οι άνθρωποι λένε ψέματα.

Απαντά σε μια ερώτηση με ερώτηση.

Η τακτική απάντηση σε ερώτηση με ερώτηση είναι ένα από τα παλαιότερα κόλπα στο εγχειρίδιο του ψεύτη. Εάν κάποιος λέει ψέματα, μπορεί να σας κάνει μια ερώτηση όπως "Πιστεύετε πραγματικά ότι θα το έκανα αυτό;", με σκοπό να σας τραβήξει την προσοχή και να ξεχάσετε αυτά που θέλατε να πείτε.

Υπάρχει μια παύση.

Εάν χρειαστούν περισσότερα από λίγα δευτερόλεπτα για να απαντήσει στην ερώτησή σας, δεν προσπαθεί να θυμηθεί τι συνέβη. Προσπαθεί να σκεφτεί μια καλή ιστορία για να πει για το τι συνέβη. Οι άνθρωποι δεν τείνουν να σκέφτονται πριν μιλήσουν ειδικά όταν λένε την αλήθεια. Εάν σκέφτεται πολύ την απάντησή του, πιθανότατα είναι επειδή το κάνει.

Προσέξτε τα χέρια του.

Κάποτε λεγόταν ότι κάποιος που χρησιμοποιεί χειρονομίες ενώ μιλούσε ήταν πιο πιθανό να λέει ψέματα, αλλά πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό δεν ισχύει. Οι άνθρωποι που λένε ψέματα θα χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους πολύ περισσότερο μετά την ολοκλήρωση της συνομιλίας. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός δεν μπορεί ταυτόχρονα να επεξεργαστεί τις χειρονομίες χεριών για να καλύψει την αλήθεια και να δημιουργήσει μια ιστορία που θα πιστέψετε.

Δεν λέει πολλές πληροφορίες.

Όταν κάποιος έχει συνηθίσει λέει ψέματα, θα είναι φειδωλός όταν απαντάει σε ερωτήσεις. Αντί να ξεκινήσει να αφηγείται μια περίπλοκη ιστορία, θα χρησιμοποιήσει απλές λέξεις και θα δώσει τις λιγότερες δυνατές πληροφορίες. Αυτή η τακτική έχει βρεθεί ότι χρησιμοποιείται από κρατούμενους σε ανακρίσεις για την αποφυγή τυχαίων αυτοενοχοποιήσεων.

Πηγή: jenny.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!