Πώς θα κάνετε το φετινό Πάσχα να θυμίζει... Πάσχα!
Πώς θα κάνετε το φετινό Πάσχα να θυμίζει... Πάσχα!


Φέτος όμως το Πάσχα θα είναι λίγο διαφορετικό. Δεν πάμε χωριό αλλά «μένουμε σπίτι» για να προστατεύσουμε ό,τι πολυτιμότερο έχουμε: τους γονείς και τους ηλικιωμένους συγγενείς μας, τον τόπο μας και τον εαυτό μας.

Μία συνθήκη που ίσως μας στεναχωρεί, αλλά ξέρουμε πως είναι απαραίτητη για το κοινό καλό. Κάνουμε υπομονή, λοιπόν, και παράλληλα κάνουμε τα πάντα ώστε να φέρουμε το χωριό… στην πόλη!

Ξυπνάμε νωρίς για τις προετοιμασίες του φαγητού 

Κάθε χρόνο, μετά το ξενύχτι του Μ. Σαββάτου, ολόκληρη η οικογένεια ξυπνάει λίγο πριν βγει ο ήλιος κι αρχίζει από νωρίς τις προετοιμασίες για το πασχαλινό τραπέζι. Φέτος μπορεί να μας χωρίζουν μερικά χιλιόμετρα από αυτήν την εικόνα, αλλά το πρωινό ξύπνημα θα μας δώσει την αίσθηση που έχουμε κάθε χρόνο στο χωριό: σηκωνόμαστε απ’ τα αξημέρωτα, συνεργαζόμαστε, βοηθάμε ο ένας τον άλλον, πειραζόμαστε, γελάμε και λίγο πριν το μεσημέρι το τραπέζι μας θα είναι έτοιμο για να γιορτάσουμε το Πάσχα!

Γεμίζουμε το σπίτι μουσική
Όταν ήμασταν παιδιά, παραπονιόμασταν έντονα για τη δυνατή μουσική που κάλυπτε τα γέλια και τις φωνές των μεγάλων εκείνη την ημέρα. Μεγαλώνοντας όμως, συνειδητοποιήσαμε πως η μουσική είναι ένα ακόμα κομμάτι από το παζλ της οικογενειακής αυτής στιγμής που αγαπάμε μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό και φέτος, παρότι θα είμαστε στην πόλη χωρίς γιαγιάδες, θείους και ξαδέρφια, ας γεμίσουμε το σπίτι με μουσική, ώστε να φέρουμε το χωριό μας λίγο πιο κοντά μας.

Μοσχομυρίζουμε το σπίτι με γλυκά!
Η γιαγιά του σπιτιού, έπειτα από το πασχαλινό φαγοπότι, είχε πάντα έτοιμα τα πιο λαχταριστά γλυκά για επιδόρπιο: αφράτη καρυδόπιτα με καρύδια απ' τα δέντρα της, μυρωδάτη πορτοκαλόπιτα με φρέσκα πορτοκάλια απ' τον κήπο, σοκολατόπιτα για τα παιδιά και απαραίτητα μια γαλατόπιτα! Στην πόλη βέβαια δεν έχουμε κήπο με καρυδιές και πορτοκαλιές, αλλά μπορούμε να μοσχομυρίσουμε το σπίτι μας με «τα δικά μας γλυκά» από την alfa, που φτιάχνονται με τοπικά υλικά όπως του χωριού.

Η στιγμή που το γλυκό φτάνει στο τραπέζι είναι ίσως από τις καλύτερες εκείνης της ημέρας! Η γιαγιά κόβει προσεχτικά τα κομμάτια, η μαμά τα σερβίρει στα πιάτα, το σπίτι γεμίζει λαχταριστές μυρωδιές και τα μικρά παιδιά νιώθουν σαν να τους έκανες το καλύτερο δώρο! Μια παράδοση που περνά από γενιά σε γενιά, κλείνει την ημέρα του Πάσχα με τον πιο γλυκό τρόπο και σίγουρα δεν θέλουμε να λείπει από το φετινό μας τραπέζι.

Αν οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά, τα γλυκά στο πασχαλινό τραπέζι είναι η μαγική λεπτομέρεια που φέρνει την θαλπωρή του χωριού στην πόλη!

Δεν ξεχνάμε τις λαμπάδες και τα σοκολατένια λαγουδάκια
Ακόμα κι αν το φετινό Πάσχα δεν θυμίζει τα υπόλοιπα, είναι καλό να διατηρήσουμε ζωντανά όλα τα έθιμα αυτής της γιορτής. Τα παιδιά περιμένουν πώς και πώς τις λαμπάδες, τα κόκκινα αυγά ή τα πασχαλινά τσουρέκια και τα σοκολατένια λαγουδάκια τους. Μπορεί να μην πάμε στην εκκλησία για να λάβουμε το Άγιο φως ή στο χωριό με τους συγγενείς μας, αλλά οι μικρές λεπτομέρειες θα μας βοηθήσουν να γιορτάσουμε το Πάσχα ακόμη κι αν βρισκόμαστε μακριά από τους συγγενείς μας.

Πηγή: mama365.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!