Πώς θα βιώσουν αυτό το Πάσχα τα παιδιά;
Πώς θα βιώσουν αυτό το Πάσχα τα παιδιά;


Τη φετινή χρονιά, για πρώτη φορά, οι διακοπές του Πάσχα θα μας βρουν κλεισμένους στο σπίτι. Και παρά το ότι βρισκόμαστε στην καρδιά της ανοιξιάτικης περιόδου, δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε όλα όσα κάναμε κάθε χρόνο τέτοιον καιρό. Δεν μπορούμε να κάνουμε μικρές εξορμήσεις στην εξοχή, ούτε βόλτες στην πόλη για ψώνια ή για παιχνίδι. Ούτε, φυσικά, να πάμε μέχρι το χωριό για να περάσουμε το τριήμερο του Πάσχα στην αυλή με παππούδες, θείους και ξαδέρφια, όπως κάθε χρόνο.

Δεν πειράζει, όμως, αφού ο λόγος που μένουμε στα σπίτια μας είναι για να προτατεύσουμε όλους όσους αγαπάμε και του χρόνου το Πάσχα να είμαστε και πάλι όλοι μαζί. Και τον χρόνο που μένουμε μέσα, μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε με άλλους τρόπους, ώστε να περάσουμε όμορφα, αλλά και εποικοδομητικά τις πρωτόγνωρες αυτές γιορτές.

Διαβάζουμε και κάνουμε επανάληψη για να «σωθεί» η σχολική χρονιά 

Εντάξει, οι διακοπές του Πάσχα δεν ήταν ποτέ η κατάλληλη περίοδος για διαβάσματα και εργασίες. Φέτος, όμως, με τα σχολεία να είναι κλειστά πάνω από ένα μήνα ήδη και τα εξ αποστάσεως μαθήματα να έχουν πάρει μόλις μπρος, χρειάζεται λίγη επιπλέον προσπάθεια από γονείς και μαθητές ώστε να μη μείνει κανένα παιδί πίσω στην εκπαίδευσή του.

Γι’ αυτό, ξεκλέβουμε λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα να ασχοληθούμε με τα μαθήματα του παιδιού, να κάνουμε μαζί του ό,τι επανάληψη χρειάζεται και να σιγουρευτούμε πως δεν έχει κενά στην ύλη που έχει διδαχτεί μέχρι στιγμής.

Περνάμε τον ποιοτικό μας χρόνο όλοι μαζί όσο καλύτερα μπορούμε
Όσο και αν μας έχει επιβληθεί από μια κακή συγκυρία, αυτές τις μέρες έχουμε πολύ περισσότερο χρόνο για να είμαστε όλοι μαζί, απ’ ότι τον υπόλοιπο καιρό. Γιατί, λοιπόν, να μην τον εκμεταλλευτούμε για να περάσουμε όσο καλύτερα γίνεται με ομαδικά ή επιτραπέζια παιχνίδια, βίντεο-κλήσεις με συγγενείς και φίλους, δημιουργικές δραστηριότητες (π.χ. ευφάνταστα πασχαλινά αυγά) και κατασκευές, γυμναστική στο σπίτι ή παρασκευή πασχαλινών λιχουδιών.

Μπορούμε επίσης να αράξουμε όλοι μαζί και να κάνουμε όμορφες συζητήσεις για πράγματα που απασχολούν τα παιδιά ή να απολαύσουμε μέσω streaming μερικές απ’ τις καλύτερες παιδικές ταινίες για όλες τις ηλικίες, όπως «Μάγια η Μέλισσα», «Angry Birds 2», «Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-Σύμπαν» κ.α.

Αφιερώνουμε χρόνο σε πράγματα που αγαπάμε αλλά δεν προλαβαίναμε πριν
Μιας και βρεθήκαμε με πολύ χρόνο στη διάθεσή μας, μπορούμε να τον εκμεταλλευτούμε κάνοντας πράγματα που λόγω δουλειάς ή σχολείου δεν προλαβαίναμε να κάνουμε πριν. Για παράδειγμα, μπορούμε να διαβάσουμε βιβλία, να εμβαθύνουμε στα χόμπι μας ή να κάνουμε μαραθώνιους σειρών ή ταινιών που δεν έχουμε χρόνο να απολαύσουμε πριν.

Κάνουμε όμορφα σχέδια για την «επόμενη μέρα»
Όσο μουδιασμένοι και αν νιώθουμε όλοι αυτές τις μέρες, η αλήθεια είναι ότι η πανδημία κάποια στιγμή θα περάσει, η καραντίνα θα λήξει και θα επιστρέψουμε στους προηγούμενους ρυθμούς μας. Κι επειδή η ανάγκη και η επιθυμία μας να ζήσουμε όμορφες στιγμές θα είναι ακόμη πιο ισχυρές, γιατί να μην κάνουμε από τώρα τα σχέδιά μας για το κοντινό μέλλον, ώστε να ομορφύνουμε λίγο και το παρόν.

Καθόμαστε, λοιπόν, με τα παιδιά και ζητάμε να μας εκφράσουν μία μία τις πιο τρελές τους επιθυμίες για μετά την καραντίνα. Κάνουμε κι εμείς το ίδιο και καταλήγουμε σε ένα πλάνο για το καλοκαίρι με πράγματα που μπορούμε να κάνουμε κι εκδρομές που μπορούμε να πάμε, ώστε να αναπληρώσουμε τον καιρό που κλειστήκαμε στο σπίτι μας.

Πηγή: mama365.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!