Οι άνδρες αγχώνονται, όταν οι γυναίκες συνεισφέρουν περισσότερο οικονομικά
Οι άνδρες αγχώνονται, όταν οι γυναίκες συνεισφέρουν περισσότερο οικονομικά


Μπορεί να φτάνουμε στο 2020, αλλά μια νέα έρευνα μας φέρνει πάλι πίσω στη δεκαετία του 1950. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Bath, διαπίστωσαν ότι οι σύζυγοι που έχουν χαμηλότερο εισόδημα από τις γυναίκες τους, νιώθουν ολοένα και πιο άβολα.

Τι απέδειξε η έρευνα

Οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 6.000 αμερικανικά ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, τα τελευταία 15 χρόνια. Το κύριο εύρημα τους: Οι σύζυγοι είναι πιο ανήσυχοι, όταν είναι οι μόνοι που συνεισφέρουν στα οικονομικά του σπιτιού, έχοντας όλο το βάρος και την ευθύνη. Τα επίπεδα άγχους μειώνονται, καθώς το εισόδημα των συζύγων τους προσεγγίζει το 40% του συνολικού νοικοκυριού. Όμως, καθώς τα κέρδη των γυναικών μεγαλώνουν, η μελέτη έδειξε σταδιακή αύξηση των επιπέδων άγχους των συζύγων.

Η μελέτη τόνισε, επίσης, τη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο οι σύζυγοι και οι γυναίκες τους, εξετάζουν τη δική τους ψυχολογική δυσπραγία. Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να μετρήσουν την αγωνία τους. Οι άνδρες ανέφεραν καλύτερη ψυχική υγεία από τις γυναίκες τους. Για παράδειγμα, οι γυναίκες ανέφεραν ότι το χαμηλότερο επίπεδο άγχους των αντρών τους, ήταν όταν συνεισέφεραν το 50% του εισοδήματος των νοικοκυριών, ενώ οι άντρες ανέφεραν ότι αγχώνονται λιγότερο, όταν οι γυναίκες τους, συμβάλλουν στο 40%.

Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον των κοινωνικών κανόνων για το φύλο

"Η επίμονη δυσφορία μπορεί να οδηγήσει σε πολλά αρνητικά προβλήματα υγείας, όπως φυσικές ασθένειες, ψυχικά, συναισθηματικά και κοινωνικά προβλήματα", ανέφερε η Syrda, επικεφαλής της έρευνας. " Όλη αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία των ανδρών." Τα ευρήματα της μελέτης έχουν «συνέπειες για τη διαχείριση της αρσενικής ψυχικής υγείας και την κατανόηση της κοινωνίας για την ίδια την αρρενωπότητα».

Η συγκεκριμένη μελέτη χρησιμεύει για να υπογραμμίσει το μήνυμα ότι πρέπει να επανεξετάσουμε τις απαρχαιωμένες ιδέες όσον αφορά στα φύλα. Ήρθε η ώρα για μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση, να εξαλείψουμε τα κοινωνικά πρότυπα και τις παραδοσιακές συμβάσεις, που το μόνο που κάνουν είναι να μας πλήττουν ψυχικά και σωματικά.

Πηγή: jenny.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!