5 tips για την επικοινωνία με τον σύζυγό σας τώρα που γίνατε γονείς
5 tips για την επικοινωνία με τον σύζυγό σας τώρα που γίνατε γονείς


Έχει περάσει αρκετός καιρός που προσπαθείτε να βγείτε ραντεβού με τον άντρα σας αλλά όλο κάτι συμβαίνει και το ακυρώνετε; Κάνετε σχεδόν κάθε βδομάδα σχέδια για ένα ήσυχο Σαββατόβραδο στο σινεμά ή στο θέατρο, μετά φαγητό στο καινούριο εστιατόριο στο κέντρο της πόλης ή χαλαρό ποτάκι και τελικά κάτι στραβώνει και μένετε σπίτι;

Ακόμα κι αν είστε από τους τυχερούς που βγήκατε επιτέλους ραντεβού γιατί πήγαν όλα κατ’ ευχή, μήπως στο τέλος της βραδιάς νιώσατε ότι δεν επιτεύχθηκε ιδιαίτερα η βελτίωση στην επικοινωνία με το σύζυγό σας, αφού στην πραγματικότητα η έξοδός σας ήταν ένας αγώνας δρόμου; Δηλαδή να τρέξετε να προλάβετε να ετοιμαστείτε για να φτάσετε στην ώρα σας εκεί που είχατε κανονίσει και να επιστρέψετε με την ψυχή στο στόμα για να αποδεσμεύσετε τη μπέιμπι σίτερ των παιδιών σας; Από την άλλη ίσως ανήκετε στην κατηγορία εκείνη των ζευγαριών που το πιο αξιομνημόνευτο ραντεβού τους μετά την απόκτηση των παιδιών τους ήταν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου που δεν μπόρεσαν καν να βρουν μπέιμπι σίτερ και τελικά παρήγγειλαν κινέζικο και έκατσαν, μόλις κοιμήθηκαν τα παιδιά, κι απλώς μίλησαν για το πώς πέρασαν τη μέρα τους και γενικά έκαναν μια ανασκόπηση στη σχέση τους διαπιστώνοντας στο τέλος ότι αυτή η χαλαρή κουβέντα ήταν πιο εποικοδομητική και ζεστή από οποιαδήποτε νύχτα που είχαν περάσει έξω στο αγαπημένο τους στέκι.

Η έξοδος για ποτό ή φαγητό είναι μια κλασική τακτική για να έρθουν πιο κοντά τα ζευγάρια με παιδιά, ωστόσο δεν οδηγεί πάντα στα επιθυμητά αποτελέσματα – ειδικά όταν κάπου σε όλο το σκηνικό προστίθενται και τα παιδιά. Διαβάστε παρακάτω κάποια απλά tips για να πετύχετε την ενίσχυση του δεσμού με το σύντροφό σας και να σταματήσετε να απομακρύνεστε μεταξύ σας. Και μαντέψτε! Δεν χρειάζεται να κάνετε κράτηση!

Εκφράστε τα αισθήματά σας σε… ζωντανή μετάδοση
Η αξία του να εκφράζεις τα συναισθήματά σου όταν τα νιώθεις είναι ανεκτίμητη! Μοιραστείτε, λοιπόν, μικρές, καθημερινές στιγμές ειλικρινούς, αγνής επικοινωνίας με τον σύντροφό σας ακόμα και σε περιπτώσεις όπου το άγχος και ο θυμός για κάποιο λόγο κυριαρχούν. Πώς να το πετύχετε αυτό μέσα στην εβδομάδα; Αφού παλέψετε με τον Μορφέα να μη σας πάρει στην αγκαλιά του κι εσάς την ώρα που αποκοιμίζετε τα παιδιά σας, συρθείτε ως το ακατάστατο και γεμάτο παιχνίδια καθιστικό σας, τότε εκμεταλλευτείτε τα τελευταία αποθέματα ενέργειάς σας για να μείνετε με τον άνθρωπό σας και να μιλήσετε ακόμα κι αν αυτό σας κάνει να νιώθετε πίεση ή εκνευρισμό λόγω κούρασης. Κάποιες φορές δεν είναι κακό να συμπεριλάβετε και τα παιδιά σας σε αυτή τη διαδικασία της βελτίωσης της επικοινωνίας. Την ώρα του δείπνου συζητήστε όλοι μαζί τις «τριανταφυλλένιες», τις «αγκαθωτές» και τις «ανθισμένες» στιγμές της ημέρας. Η «τριανταφυλλένια» στιγμή θα αφορά ένα θρίαμβο στη δουλειά, το σχολείο ή το σπίτι, η «αγκαθωτή» μια πρόκληση, ενώ η «ανθισμένη» ένα όνειρο που ανυπομονούμε να γίνει πραγματικότητα.

Διατυπώστε με λόγια το πνευματικό φορτίο σας
Όλοι έχουμε να θυμόμαστε μια έξοδο με το σύζυγό μας που πήγε στραβά: ένα υπέροχο δείπνο στο πιο trendy εστιατόριο της πόλης, άφθονο κρασί και τη νύχτα στο σπίτι… στομαχικές διαταραχές. Κι όταν πάει μία έξοδος στραβά, τότε οι νυχτερινές έξοδοι φαίνονται καμιά φορά κακή ιδέα και γίνονται όλο και πιο σπάνιες. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχει τρόπος για το ζευγάρι να επικοινωνήσει και να έρθει κοντά. Είναι αλήθεια ότι η σχέση μεταξύ των συζύγων δεν είναι η ίδια όπως πριν γίνουν γονείς. Ειδικά αν η γυναίκα δεν εργάζεται και ο σύζυγος δουλεύει και, όταν γυρίζει σπίτι, μιλάει για τους συναδέλφους, τα μίτινγκ, ενώ αντιθέτως η σύζυγός τους αισθάνεται ότι δεν μπορεί να διατυπώσει με λόγια το δικό της φορτίο, το διαρκές άγχος της που πηγάζει από το συνεχές τρέξιμο για την οργάνωση του νοικοκυριού. Αν, για παράδειγμα, εκείνη έχει αναλάβει να βρει τον κατάλληλο βρεφονηπιακό σταθμό για τα παιδιά, θα μπορούσε φυσικά να αναπτύξει στο σύζυγό της την όλη διαδικασία που ακολουθεί. Και είναι απολύτως φυσιολογικό να κάνει κι εκείνη ερωτήσεις και να μη νιώθει ότι μπορεί να μιλήσει στον άντρα της μόνο όταν έχει βρει λύση για το συγκεκριμένο θέμα που έχει αναλάβει. Έτσι του δίνει χώρο να συνεισφέρει κι αυτός με τον τρόπο του. Το αποτέλεσμα, εκτός από το να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση στο οικογενειακό θέμα, είναι να έρχεται ο ένας πιο κοντά στον άλλον. Επίσης, όταν νιώθουμε την ανάγκη για ένα ραντεβού, μπορούμε απλώς να παίζουμε μεταξύ μας ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι: αυτό των πρωτότυπων ερωτήσεων, το οποίο συμβάλλει στο να ανακαλύψουμε τον σύντροφό μας από την αρχή.

Πείτε «ναι» στα μίνι ραντεβού
Όταν, ανάμεσα σε όλες τις πολλών ειδών ενοχές, νιώσετε ακόμα μία, ότι δεν βγαίνετε ραντεβού με τον άντρα σας, τότε μπορείτε να στραφείτε σε αυτή τη λύση. Φροντίστε να ξεκλέβετε 10’-15’ για να μείνετε στον καναπέ ή στο μπαλκόνι σας και συζητήστε για κάτι άλλο εκτός των παιδιών. Μπορείτε να συνοδέψετε τη συζήτηση με ένα ποτήρι κρασί υπό τους ήχους μουσικής και μακριά από τα κινητά σας. Καλό θα ήταν να το κάνετε αυτό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και θα δείτε ότι θα νιώθετε ανυπομονησία γι΄αυτά τα αυτοσχέδια σύντομα ραντεβού σας. Δεν έχετε παρά να αποφασίσετε να κάνετε συνειδητά προτεραιότητά σας το γάμο σας έστω για 15΄.

Κάντε μαζί ένα περίπατο
Αν διαπιστώσετε πόσο ωφέλιμο είναι, θα θυμώσετε απίστευτα πολύ με τον εαυτό σας που δεν το είχατε καταλάβει νωρίτερα. Στην περίπτωση που νιώθετε ότι το μεγάλωμα των παιδιών έχει επισκιάσει τη μεταξύ σας σχέση, δοκιμάστε περιπάτους μισής ώρας στη γειτονιά τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και έτσι μοιραστείτε χρόνο με τον άνθρωπό σας. Ακόμα κι αν τα παιδιά σας είναι μικρά, βάλτε τα στο καρότσι και απλώς βγείτε έξω. Θα δείτε ότι το περπάτημα θα αποδειχτεί ένας θαυματουργός τρόπος για να σας φέρει κοντά.

Αράξτε στον καναπέ αγκαλιά
Όταν λέτε στον εαυτό σας και στον σύντροφό σας ότι η απόκτηση παιδιών δεν θα επηρεάσει τη μεταξύ σας σχέση, λέτε ψέματα. Αλλά υπάρχει τρόπος να βρείτε χρόνο να επικοινωνήσετε ακόμα κι αν τα παιδιά σας είναι μικρά. Πού; Μα πού αλλού; Στον καναπέ σας. Δύο με τέσσερις φορές την εβδομάδα πρέπει ως ζευγάρι να κάθεστε στον αναπαυτικό καναπέ σας, να ανάβετε την τηλεόραση και να βλέπετε ό,τι δεν μπορείτε να δείτε μπροστά στα παιδιά, ταινίες δράσης, θρίλερ, κ.λπ. Έτσι θα βρεθείτε και πάλι στην ευχάριστη θέση να θυμηθείτε κομμάτια του εαυτού σας που έχετε ξεχάσει όταν είστε με τα παιδιά. Κι έτσι θα έρθετε και πάλι ο ένας κοντά στον άλλον, θα θυμηθείτε γιατί είστε ερωτευμένοι, γιατί επιλέξατε ο ένας τον άλλον, γιατί ζείτε μαζί και έχετε δημιουργήσει μια υπέροχη οικογένεια.

Πηγή: babyradio.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!