10 μυστικά για μία ευτυχισμένη σχέση
10 μυστικά για μία ευτυχισμένη σχέση


Εκδηλώσατε τον έρωτά σας και πλέον είστε ζευγάρι. Τι πιο όμορφο από το να βρίσκεστε σε μια όμορφη σχέση; Οι βδομάδες κυλούν ονειρικά και το ρομάντζο σας φαντάζει παραμυθένιο. Το ερώτημα είναι θα συνεχίσει η σχέση να είναι τόσο χαρούμενη, διασκεδαστική, ποιοτική και δοτική όσο τώρα. Σκεφτήκαμε λοιπόν να μοιραστούμε μαζί σας δέκα κανόνες, ώστε να διατηρήσετε την ποιότητα στη σχέση σας στην πάροδο των ετών και να περνάτε εξίσου όμορφα και μετά από 2, 12 αλλά και 38 χρόνια σχέσης-γάμου.

Ευγένεια

Ναι, ναι, ναι! Συνεχίστε να είστε το ίδιο ευγενικοί με το σύντροφό σας όσο και τις πρώτες μέρες γνωριμίας. Μην ξεχνάτε τις λέξεις «παρακαλώ» και «ευχαριστώ» από το καθημερινό σας λεξιλόγιο. Είναι σημαντικό, να αισθανόμαστε πως ο άνθρωπος που επιλέξαμε στην ζωή μας, μας σέβεται και μας συμπεριφέρεται πάντα με ευγένεια και χαμόγελο, όπως ακριβώς και στην αρχή. Ας μην ξεχνάμε πως όταν χάνεται η ευγένεια από την καθημερινότητα μας, αρχίζουμε να «παραγνωριζόμαστε» και αυτό οδηγεί – με μαθηματική ακρίβεια - στην φθορά της σχέσης.

Κομπλιμέντα

Όπως το ακούτε! Συνεχίστε να λέτε όμορφα σχόλια στον άνθρωπο σας, πείτε του πόσο του πάει το καινούργιο του πουκάμισο. Μην σταματήσετε να βλέπετε τα όμορφα χαρακτηριστικά, που ερωτευτήκατε με τρέλα κάποτε και να τα υπενθυμίζεται συχνά πυκνά στο έτερον σας ήμισυ. Όλοι έχουμε ανάγκη από επιβεβαίωση και έναν γλυκό λόγο στην καθημερινότητα μας! Τι πιο όμορφο, από το να μας το επιβεβαιώνει το ταίρι μας;

Ερωτικές εξομολογήσεις

Όχι αγαπητή μου φίλη, δεν εννοώ να του κάνετε καντάδα, ούτε και να πηγαίνετε τον σύντροφο σας κάθε μέρα να βλέπει τα αστέρια. Απλά, να βρίσκετε την ευκαιρία - έστω μια φορά την εβδομάδα - να μείνετε μόνοι σας, έστω για λίγες ώρες και να εξωτερικεύετε τα συναισθήματα που νιώθετε ο ένας για τον άλλο. Να λέτε τους λόγους που είστε ερωτευμένοι και γενικά να σπάτε την ρουτίνα με συναισθηματικές και τρυφερές αποκαλύψεις καρδιάς.

Επικοινωνία

Δεν είναι όσο δύσκολο νομίζετε, απλά συνεχίστε να μιλάτε. Μπορείτε να συζητάτε για ό,τι σας απασχολεί με τον άνθρωπο σας; Τόσο το καλύτερο! Οικογενειακά, επαγγελματικά, οικονομικά, φιλοσοφικά, πνευματικά, ψυχολογικά, Οτιδήποτε βιώνετε ή σκέφτεστε, πείτε το ανοιχτά και όταν σας μιλήσει το έτερον σας ήμισυ για όλα αυτά, ακούστε τον με σεβασμό και χαρά. Σας δίνει την ευκαιρία, να μάθετε ό,τι απασχολεί το μυαλό του, όπως στην αρχή. Πείτε την γνώμη σας, αν σας την ζητήσει κι αν δεν σας την ζητήσει, απλά ακούστε τον. Μερικές φορές, δεν θέλουμε να πάρουμε απάντηση για κάτι, έχουμε όμως ανάγκη να τα πούμε. Keep on talking, λοιπόν!

Σεβασμός της διαφορετικότητας

Ναι, ακούγετε κλισέ, ίσως, αλλά σε πολλές μακροχρόνιες σχέσεις ξεχνάμε πως ερωτευτήκαμε αυτή την διαφορετικότητα του άλλου. Αν ήμασταν καθ’ εικόνα και ομοίωση, δεν θα είχε νόημα να ήμασταν με κάποιον άλλο άνθρωπο. Θα ήμασταν απλά ερωτευμένοι με τον εαυτό μας. Ναρκισσισμός δηλαδή! Είστε εσωστρεφής χαρακτήρας και το ταίρι σας είναι έξω καρδιά; Κάποτε, σας άρεζε η ομιλητικότητα του αυτή και τώρα κάποιες φορές σας εκνευρίζει. Κάντε το γαργάρα! Ναι, εσείς θα πρέπει να αποδεχτείτε πως ο άνθρωπος σας είναι διαφορετικός από εσάς και εκφράζετε περισσότερο για παράδειγμα. Δείτε την θετική πλευρά αυτής της διαφορετικότητας, σκεφτείτε πως σας συμπληρώνει. Και προς Θεού, σταματήστε να πιστεύετε πως μπορείτε να αλλάξετε τον χαρακτήρα του συντρόφου σας. Αυτό δεν θα γίνει ποτέ, αν και εφόσον δεν το θέλει ο ίδιος. Όσο η διαφορετικότητα αυτή δεν σας προσβάλει προσωπικά, τότε θα πρέπει -εάν φυσικά θέλετε να παραμείνετε με αυτόν τον άνθρωπο - να κάνετε και κάποιες υποχωρήσεις.

Εκφραστείτε, κάνει καλό!

Όταν ο καλός σας κάνει ή πει κάτι που σας πειράζει τότε, πρέπει να το πείτε. Κανείς, δεν μπορεί να βάλει τα όρια σας εκτός από τον ίδιο σας τον εαυτό. Συζητήστε ανοιχτά και ήρεμα, πως η συγκεκριμένη πράξη ή η συγκεκριμένη κουβέντα σας ενόχλησε πολύ και πως δεν θα θέλατε να επαναληφθεί. Προσπαθήστε να βρείτε την χρυσή τομή, γενικά και όταν κάνετε εσείς λάθος, δεχτείτε την παρατήρηση και αν, όντως, είστε λάθος, προσπαθήστε να μην το επαναλάβετε.

Να μπορείτε να λέτε και ΟΧΙ

Από τον άνθρωπο της ζωής σας περιμένετε να σας αγαπάει, για αυτό που είστε και να σας σέβεται. Για να τα έχετε καλά όμως με τον άνθρωπο σας πρέπει πρώτα, να τα πηγαίνετε καλά με τον εαυτό σας. Δεν είναι ντροπή να αρνηθείτε κάτι που σας ζητάει ο καλός σας ή η καλή σας, αν και εφόσον σας είναι πραγματικά δύσκολο να το κάνετε ή απλά δεν μπορείτε την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, να υλοποιήσετε αυτό που σας ζητάει. Επίσης, έχετε κάθε δικαίωμα να μην θέλετε κάτι που σας προτείνει. Πείτε όχι. Βαλτέ εσείς τα όρια σας!

Αφιερώστε χρόνο για να διασκεδάζετε μαζί

Κάθε άνθρωπος διασκεδάζει με διαφορετικούς τρόπους. Προσπαθήστε να βρείτε στην πάροδο των ετών, τα κοινά σας ενδιαφέροντα. Αν πραγματικά δεν έχετε ούτε ένα κοινό στον τρόπο που διασκεδάζετε, τότε… ακολουθείστε τον σύντροφο σας εσείς σε κάτι που τον ευχαριστεί και ζητήστε του κάποια άλλη φορά να σας ακολουθήσει και εκείνος με τη σειρά του! Σε περίπτωση που βρείτε έστω ένα κοινό σημείο, βάλτε το στην καθημερινότητα σας. Για παράδειγμα, αν σας αρέσουν τα επιτραπέζια παιχνίδια, καθιερώστε μια μέρα την εβδομάδα να παίζετε το αγαπημένο σας επιτραπέζιο μαζί. Εάν θέλετε, μπορείτε να καλέσετε και τους κολλητούς σας φίλους και να παίξετε όλοι μαζί το παιχνίδι. Αλλά προσπαθήστε να το κάνετε και μόνο οι δυο σας. Είναι τόσο σημαντικό, αλλά και τόσο όμορφο, να συνεχίζετε να γελάτε και να κάνετε πράγματα μαζί!

Μικρές ιεροτελεστίες

Θυμάμαι, πως οι περισσότερες από τις κυρίες που μου απάντησαν στα ερωτήματα περί ευτυχισμένης σχέσης γάμου, μου είπαν πως από την αρχή της συμβίωσης τους, καθιέρωσαν κάποιες μικρές συνήθειες, τις οποίες συνεχίζουν να διατηρούν ακόμα και μετά από τριάντα χρόνια γάμου. Χαρακτηριστικά, θυμάμαι μια κυρία να λέει πως κάθε απόγευμα, μετά το μεσημεριανό φαγητό έπιναν με τον άντρα της ένα καφεδάκι από μισό. Επειδή, επέστρεφαν αργά στο σπίτι και έτρωγαν μετά τις 6 το απόγευμα, μου εξηγούσε πως αν έπιναν ολόκληρο καφέ θα είχαν αϋπνία και οι δυο και έτσι, άρχισαν να μοιράζονται ένα καφεδάκι, ίσα- ίσα για να πάρουν την γεύση του και να μοιραστούν μαζί κάτι.

Κάποια άλλη κυρία αναφέρθηκε στο ότι κάθε πρωί, αφού πήγαιναν τα παιδιά σχολείο, έτρωγαν μαζί πρωινό πριν πάνε στα γραφεία τους. Ήταν η δική τους ιεροτελεστία, η οποία κρατάει 38 χρόνια και την διατηρούν όπως τότε. Ονόμασαν την συνήθεια τους αυτή «η ώρα της δύναμης», επειδή συμβούλευαν ο ένας τον άλλο, σχετικά με τα επαγγελματικά τους και μοίραζαν εκείνη την ώρα τις όποιες ανησυχίες και έγνοιες τους. Οι μικρές καθημερινές συνήθειες με τον άνθρωπο μας, μας δένουν πιο πολύ και μας υπενθυμίζουν πως η συγκεκριμένη συνήθεια είναι Μόνο δική μας. Τι πιο γλυκό από αυτό στην καθημερινότητα μας;

Μην κάνετε ότι δε θέλετε να σας κάνουν

Βασικός κανόνας και περιεκτικότατος! Μην λέτε πράγματα που δεν θα θέλατε να ακούσετε από το έτερον σας ήμισυ. Μην κάνετε πράγματα που δεν θα θέλατε να σας ανταποδώσει. Γενικά, όλοι θέλουμε να μας αγαπούν, να μας σέβονται, να μας μιλούν γλυκά και ευγενικά, να μας κάνουν τα χατίρια κτλ… Πάνω - κάτω, οι ανάγκες είναι παρόμοιες σε όλους τους ανθρώπους. Ξέρουμε και τον εαυτό μας και το ταίρι μας. Προσπαθήστε να μην πληγώνετε ο ένας τον άλλον και να μην λέτε λόγια άσχημα, γιατί οι λέξεις έχουν ένα βασικό κακό…ΔΕΝ επιστρέφουν ΠΟΤΕ στα χείλη, αλλά μένουν για πάντα στην καρδιά!

Πηγή: ediva.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!