4+1 ατάκες που πυροδοτούν συζυγικό καυγά
4+1 ατάκες που πυροδοτούν συζυγικό καυγά


Κανένας τσακωμός δεν οφείλεται σε μια φράση, αλλά σε κάτι που συμβαίνει καιρό και δεν αφιερώνουμε χρόνο και ενέργεια για να το λύσουμε. Ωστόσο, μια λάθος κουβέντα μπορεί να αποτελέσει τη σπίθα για να ξεκινήσει ο σχετικός καυγάς, προκαλώντας την αντίδραση του συντρόφου μας και αποτρέποντας για άλλη μια φορά την αναζήτηση λύσης αντί μιας απλής εκτόνωσης. Οι παρακάτω φράσεις προμηνύουν καταιγίδα στον συζυγικό ουρανό, αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να κατευνάσετε τα πνεύματα και να στρέψετε το καράβι προς ήρεμα νερά. Καλύτερα, λοιπόν, να τις αποφύγετε...

«Ξέρω ποιος κρύβεται πίσω απ’ όλ’ αυτά, η μάνα σου!»
Σε κάθε γάμο υπάρχει και μία πεθερά. Δύο, δηλαδή, αλλά η δική σας είναι μία και δεν αποκλείεται να είναι και απάλευτη. Να ανακατεύεται λίγο παραπάνω απ’ όσο πρέπει, να σας βοηθά, αλλά όχι χωρίς να σας κάνει κριτική και να επηρεάζει τον άντρα σας σε θέματα που θα προτιμούσατε να έχει τη δική του γνώμη. Ή, έστω, να υιοθετήσει τη δική σας!

Σκεφτείτε, όμως, ότι η μητέρα του συντρόφου σας δεν είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να βγει από τη ζωή σας έτσι απλά. Χαμηλώστε τους τόνους, εξηγήστε στον άντρα σας ότι εκτιμάτε όσα έχει κάνει, αλλά θα θέλατε να είναι λιγότερο παρεμβατική. Δώστε του να καταλάβει ότι δεν είστε εσείς που πρέπει να την περιορίσετε, αλλά εκείνος και υποσχεθείτε ότι δεν θα τσακωθείτε μαζί της μέχρι να της μιλήσει. Συμφωνείστε, επίσης, να κρατήσετε μια κοινή στάση απέναντί της για να μην έχει κανένα πάτημα να σας διαβάλλει.

«Μία φορά να έπλενες τα πιάτα και τι στον κόσμο!»
Αν δεν έχετε πλυντήριο πιάτων, το πιθανότερο είναι ο συνήθης καυγάς να γίνεται για το πότε θα πάρετε ένα. Μέχρι να πάρετε, όμως, τα πιάτα δεν πλένονται από μόνα τους. Οπότε, είναι απολύτως φυσιολογικό να θέλετε λίγη έξτρα βοήθεια από τον σύντροφό σας και να εκνευρίζεστε όταν τον βλέπετε να πηγαίνει απ’ το τραπέζι απ’ ευθείας στον καναπέ.

Κι όμως, ένας καυγάς δεν πρόκειται να σας βγάλει πουθενά αφού καμία δουλειά δε γίνεται με το ζόρι. Γίνεται, δηλαδή, αλλά τσαπατσούλικα και άντε μετά να την ξανακάνετε σωστά με τα νεύρα που θα ‘χετε. Καλύτερα, δώστε στον σύντροφό σας να καταλάβει ότι το πρόβλημά είναι κατά βάση πρακτικό και πως χρειάζεστε τη βοήθειά του, όχι για να αράξετε εσείς στον καναπέ αντί για ‘κείνον, αλλά για να τελειώσετε μια άλλη δουλειά που περιμένει. Αν δεν πιάσει αυτό, απλώς θυμίστε του το πλυντήριο πιάτων.

«Δεν είμαστε πια όπως ήμασταν…»
Καθώς τα χρόνια περνούν, οι σχέσεις μεταξύ των συντρόφων αλλάζουν και η τριβή με την καθημερινότητα μπορεί να τις κάνει αγνώριστες. Αν βρεθείτε σ’ αυτήν τη θέση, μπορεί να νιώσετε ότι είστε δίπλα σε έναν άγνωστο και είναι πολύ πιθανό να μην διαμαρτυρηθείτε καν ώσπου να έχετε γίνει απόμακρη κι εσείς για εκείνον.

Τα έχουν αυτά οι σχέσεις, οι άνθρωποι όμως δεν αλλάζουν τόσο δραματικά όσο νομίζετε. Τόσο εσείς όσο κι εκείνος, κουβαλάτε ακόμη πολλά από αυτά που αγαπήσατε ο ένας στον άλλον. Μη σταθείτε, λοιπόν, στο γεγονός ότι δεν τον βλέπετε πια όπως παλιά, ειδικά αν αυτό δεν είναι αμοιβαίο. Μιλήστε του ανοιχτά για το πως νιώθετε, αποφύγετε να υπεραναλύσετε τα αίτια και καταστρώστε άμεσα μαζί ένα σχέδιο επανασύνδεσης με όλα εκείνα που σας έκαναν κάποτε να μοιραστείτε τη ζωή σας, τις χαρές και τις λύπες σας.

«Πες κι εσύ κάτι. Βαρέθηκα να είμαι ο “κακός” γονιός!»
Κακά τα ψέμματα. Πολύ συχνά, οι πατεράδες επιλέγουν να παίξουν τον ρόλο του καλού γονιού, στριμώχνοντας τις μαμάδες στον ρόλο του… «κακού». Βεβαίως, όταν επισημάνετε κάτι τέτοιο στον σύντροφό σας, θα κάνει μάλλον τον ανήξερο ή θα σας πει ότι εσείς είστε υπερβολική και δεν αφήνετε το παιδί σε ησυχία με τις παρατηρήσεις σας, ενώ εκείνος είναι η «ήρεμη δύναμη».

Το μυστικό είναι να παραμείνετε ψύχραιμη και, όταν θα είστε οι δυο σας, να μοιραστείτε τις ιδέες σας για την ανατροφή του παιδιού και το πως πρέπει να αντιμετωπίζετε συμπεριφορές όπως η ανυπακοή. Τις περισσότερες φορές, αυτή η συζήτηση δεν γίνεται γιατί πολλά πράγματα θεωρούνται αυτονόητα. Στην πράξη, φυσικά, δεν είναι, οπότε η συννενόηση των γονιών και η τήρηση των συμφωνηθέντων είναι απολύτως απαραίτητη για να μην χωρίζονται σε «καλούς» και «κακούς» στα μάτια του παιδιού.

«Μη μου λες ψέματα, σε έχω δει να ξενοκοιτάς!»
Όταν δύο άνθρωποι είναι πολύ καιρό μαζί, πόσο μάλλον όταν έχουν και οικογένεια, είναι πολύ φυσιολογικό να νιώθουν κάπου κάπου ανασφαλείς και να ζηλεύουν κιόλας. Υπό αυτήν την πίεση, μπορεί καμιά φορά να οδηγηθείτε σε βιαστικά συμπεράσματα για το πόσο πιστός είναι ο σύντροφός σας και να τον κατηγορήσετε άδικα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το καλύτερο είναι να μην εστιάσετε σε μια γενικόλογη κατηγορία βάζοντας τον σύντροφό σας σε θέση άμυνας, αλλά να μιλήσετε ανοιχτά μαζί του για το πως νιώθετε και τι είναι αυτό που πυροδοτεί τα συναισθήματά σας. Είτε είναι κάτι που κάνει εκείνος είτε έχει να κάνει με το πως βλέπετε τον εαυτό σας αυτόν τον καιρό, ο άνθρωπός σας μπορεί να σας υπενθυμίσει γιατί είναι μαζί σας, να σας αλλάξει την ψυχολογία και να οδηγήσει την κατάσταση στην απαραίτητη εκτόνωση.

Πηγή: mama365.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!