Γιατί το 55% των νέων ζευγαριών δεν κάνει δεύτερο παιδί;
Γιατί το 55% των νέων ζευγαριών δεν κάνει δεύτερο παιδί;


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γονέων την 1η του μηνός, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία έδωσε στην δημοσιότητα κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία που πρέπει να μας βάλουν σε σκέψεις: Το 55% των νέων ζευγαριών στις ευρωπαϊκές χώρες. αδυνατεί να κάνει δεύτερο παιδί λόγω χαμηλών εισοδημάτων αλλά και έλλειψης κρατικής μέριμνας.

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας αφορούν το 2018 και δείχνουν ότι σε σύγκριση με δέκα χρόνια πριν, το ποσοστό των γονιών που επιλέγουν να κάνουν ένα παιδί αυξήθηκε κατά 6% (από 39% το 2008 σε 45% το 2018), ενώ αύξηση σημείωσε και το ποσοστό των νοικοκυριών που μένουν στα δύο παιδιά (από 40% το 2008 σε 41% το 2018). Αντίθετα, το ποσοστό των νοικοκυριών που έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά μειώθηκε σημαντικά (από 21% το 2008 σε 14% το 2018).

Λόγω των μειωμένων οικογενειακών παροχών και των χαμηλών εισοδημάτων, όλο και περισσότεροι γονείς αποφεύγουν να αποκτήσουν δεύτερο παιδί.

Με τα νέα δεδομένα η Κύπρος βρίσκεται στην έκτη θέση από το τέλος μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ όσον αφορά τις οικογενειακές παροχές για σκοπούς κοινωνικής προστασίας, πίσω από την Μάλτα, την Ελλάδα , την Ολλανδία, την Λιθουανία και την Πορτογαλία.

Πηγή: dialogos.com


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!