Γιατί είναι σημαντική η συναισθηματική οικειότητα για έναν πετυχημένο γάμο;
Γιατί είναι σημαντική η συναισθηματική οικειότητα για έναν πετυχημένο γάμο;


Σε μια σχέση ο έρωτας μπορεί να φεύγει, όμως, με την πάροδο του χρόνου μετατρέπεται σε αγάπη. Αυτό το βαθύ συναίσθημα είναι εξαιρετικά σημαντικό για έναν ευτυχισμένο γάμο αλλά μάλλον, από μόνο του... δεν αρκεί. Διαφορετικά, πώς θα μπορούσε να εξηγήσει κανείς ότι ζευγάρια που αγαπιούνται βαθιά και πραγματικά, καταλήγουν να μην τα «βρίσκουν», να απομακρύνονται και να χωρίζουν; Η ειλικρίνεια και η έκφραση των συναισθημάτων είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία που μπορούν να κάνουν μια σχέση ή έναν γάμο να κρατήσει.

Τι είναι η συναισθηματική οικειότητα
Η συναισθηματική οικειότητα είναι η ουσιαστική επικοινωνία που χτίζει ένα ζευγάρι και που βασίζεται στα συναισθήματά του. Όταν οι σύντροφοι είναι ειλικρινείς μεταξύ τους και εκφράζονται ελεύθερα αλλά και με σεβασμό, καταφέρνουν να δημιουργήσουν μια πολύ δυνατή σχέση μεταξύ τους.

Άλλο ένας διεκπεραιωτικός γάμος και άλλο ένα ευτυχισμένο ζευγάρι
Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε έναν διεκπεραιωτικό γάμο και σε μια πραγματικά ευτυχισμένη σχέση. Δύο σύζυγοι που έχουν οργανώσει τέλεια την καθημερινότητά τους, έχουν μοιραστεί τις δουλειές του σπιτιού και ασχολούνται από κοινού με τη φροντίδα των παιδιών μπορεί να έχουν μια οικογένεια και ένα νοικοκυριό που φαίνεται να λειτουργούν όλα «ρολόι» αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι ευτυχισμένοι. Για να είναι πραγματικά επιτυχημένος ένας γάμος, πρέπει να νοιάζονται ο ένας για τα συναισθήματα του άλλου και να μην τα κρατάνε μέσα τους. Αυτό ακριβώς είναι και η συναισθηματική οικειότητα αφού, εκτός απ’ το προφανές, βοηθάει το ζευγάρι σε πολλά επίπεδα.

Το ζευγάρι δένεται περισσότερο

Όταν δεν φοβάσαι να εκφράσεις ανοιχτά τα συναισθήματά σου στον σύντροφό σου και εκείνος σε ακούει χωρίς να σε κατακρίνει, η σχέση σας βελτιώνεται και οι βάσεις πάνω στις οποίες χτίζεται γίνονται ακόμα πιο γερές. Η αγάπη είναι εξαιρετικά σημαντική σε μια σχέση ή έναν γάμο αλλά χωρίς ουσιαστική επικοινωνία δεν θα διαρκέσει για πάντα.

Μαθαίνει να διαχειρίζεται εποικοδομητικά τις διαφωνίες του

Υπάρχουν φορές που ακόμα και τα πιο αγαπημένα ζευγάρια θα διαφωνήσουν έντονα. Τότε έχει σημασία το πώς θα διαχειριστούν αυτή την κατάσταση. Η συναισθηματική οικειότητα βοηθά το ζευγάρι να εκφράσει ελεύθερα αυτά που νιώθει και να λύνει με ηρεμία και κατανόηση τα προβλήματα που προκύπτουν, χωρίς υπεκφυγές και προσβολές. Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό σε μια σχέση.

Η ερωτική του ζωή είναι καλύτερη

Σε έναν γάμο η συναισθηματική απομάκρυνση του ζευγαριού πολλές φορές συνδέεται με την ερωτική απομάκρυνση, αφού η αδιαφορία για τα συναισθήματα του συντρόφου μας γρήγορα μπορεί να μετατραπεί και σε σεξουαλική αδιαφορία. Αντίθετα, όσο πιο κοντά νιώθεις τον άνθρωπό σου συναισθηματικά, τόσο περισσότερο επιδιώκεις τη σωματική επαφή μαζί του.

Δεν υπάρχει πικρία ανάμεσα στο ζευγάρι

«Δεν αναγνωρίζεις τα όσα κάνω για εμάς/ για την οικογένειά μας», «δεν μου λες ούτε ένα ευχαριστώ»: η πικρία είναι ένα συναίσθημα που πολλές φορές «πνίγει» μια σχέση όταν ένας εκ των δύο συντρόφων νιώθει πως δεν αναγνωρίζονται οι προσπάθειές του. Όταν όμως ένα ζευγάρι εκφράζεται ελεύθερα για το πώς νιώθει, δεν αφήνει τη σχέση του να φτάσει σε αυτό το επίπεδο- προλαβαίνει τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις που στο μέλλον μπορεί να διογκωθούν και να οδηγήσουν ακόμα και στον χωρισμό.

Πηγή: mama365.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!