4 μυστικά για να μην κάνεις κι εσύ στο γάμο σου τα λάθη των γονιών σου!
4 μυστικά για να μην κάνεις κι εσύ στο γάμο σου τα λάθη των γονιών σου!


Όταν είσαι παιδί βιώνεις πολλές καταστάσεις μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον που μπορεί να βγουν στην επιφάνεια στην ενήλικη ζωή σου. Μεγαλώνοντας, λοιπόν, κάποιες φορές «πιάνεις» τον εαυτό σου να αντιγράφει τους γονείς σου και να επαναλαμβάνει μοτίβα και συμπεριφορές που έβλεπε όταν ήταν μικρός. Δεδομένου ότι ως παιδιά είμαστε μάρτυρες της συναισθηματικής σχέσης τον γονιών μας, ο γάμος τους είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει τη βάση και το παράδειγμα (καλό ή κακό) για τον δικό μας γάμο. Ας κρατήσουμε λοιπόν τα καλά στοιχεία της μεταξύ τους σχέσης και ας προσπαθήσουμε να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη με εκείνους στη σχέση μας με τον σύντροφό μας.

Γίνετε ο παρατηρητής

Δεν είναι εύκολο να αποστασιοποιείσαι από την ίδια σου τη σχέση, όμως, είναι απαραίτητο αν θες να την βελτιώσεις. Κάντε, λοιπόν, ένα βήμα πίσω και σκεφτείτε για μια στιγμή ποιες δικές σας συμπεριφορές μοιάζουν με αυτές των γονιών σας. Το ζητούμενο είναι να αφήσετε στην άκρη τους συναισθηματισμούς , να… ανοίξετε τα μάτια (κυριολεκτικά και μεταφορικά) και να είστε αντικειμενικοί ακόμα και με τον εαυτό σας.

Αναγνωρίστε το λάθος σας (και το λάθος των γονιών σας)

Ο τρόπος που διαχειρίζεστε μία διαφωνία με τον σύντροφό σας μπορεί να σας δώσει την απάντηση. Αν για παράδειγμα θυμάστε ότι ο πατέρας σας έφευγε από το σπίτι κάθε φορά που διαφωνούσε με τη μητέρα σας ή ότι εκείνη πάντα τον υποτιμούσε στους δικούς τους καβγάδες και ότι αυτές οι συμπεριφορές σας στενοχωρούσαν, κάντε για λίγο τη σύγκριση και σκεφτείτε αν επαναλαμβάνετε το ίδιο μοτίβο συμπεριφοράς. Αναγνωρίζοντας πρώτα το λάθος των γονιών σας, θα μπορέσετε στη συνέχεια να αναγνωρίσετε το δικό σας λάθος και στο τέλος να το διορθώσετε.

Να θυμάστε: Ο σύντροφός σας αλλά και εσείς δεν έχει καμία σχέση με τους γονείς σας

 Αρκετές φορές κάνουμε το λάθος να ταυτίζουμε τον σύντροφό μας με τον έναν εκ των δύο γονιών μας. Όταν διαφωνούμε έντονα, για παράδειγμα, με τον σύζυγό μας μπορεί να ξαναζούμε έναν καβγά που έκαναν ξανά και ξανά οι γονείς μας κι εκείνη την ώρα να νιώθουμε ότι πρέπει να πάρουμε το μέρος της μητέρας μας. Ωστόσο, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι τόσο εκείνοι όσο και εμείς, είμαστε ξεχωριστές προσωπικότητες, γι’ αυτό και η κάθε σχέση είναι ξεχωριστή.

Πήγαινε μπροστά, εκείνοι έζησαν στο παρελθόν

Για να μην παρεξηγηθούμε, 70 χρόνια πριν μπορεί οι παππούδες μας να είχαν έναν γάμο πρότυπο και για τα σημερινά δεδομένα. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, τα λάθη σε κάθε είδους σχέση, είτε αυτή είναι φιλική, επαγγελματική ή ερωτική, μπορεί να συμβαδίζουν με την εποχή τους. Αν έχουμε ως πρότυπο συμπεριφορές και λάθη που ανήκουν στο παρελθόν θα πρέπει να μείνουν εκεί και εμείς να δημιουργήσουμε ένα καινούριο, υγιές παράδειγμα όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τα παιδιά μας.

Πηγή: mama365.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!