Συμβίωση με γονείς ή πεθερικά; 5 υπερ-χρήσιμες συμβουλές!
Συμβίωση με γονείς ή πεθερικά; 5 υπερ-χρήσιμες συμβουλές!


Ο πρίγκηπας με το άσπρο άλογο υπάρχει και πρόσφατα σε ζήτησε σε γάμο! Ήρθε η ώρα να μείνετε μαζί και να δημιουργήσετε την οικογένειά σας. Όπως κάθε καλός πρίγκηπας, σας μετέφερε στο κάστρο του μαζί με τους γονείς του. Το κάστρο είναι ευρύχωρο, ευήλιο, τεράστιο, και φυσικά με χίλιες ευκολίες: έτοιμο φαγητό, εύκολη babysitter, λιγότερα έξοδα. Εξάλλου, έχετε δει ποτέ πρίγκηπα να ζει στο νοίκι;

Κι εδώ που τα λέμε, είναι τόσο δύσκολες οι εποχές, σε οικονομικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο, που η λύση του «μένω κάτω από τα πεθερικά μου» διαδίδεται όλο και περισσότερο. Τα πλεονεκτήματα πολλά κι όλα μαζί συνθέτουν μία εικόνα ειδυλλιακή! Όπως και κάθε κατάσταση, όμως, έχει και τα μελανά της σημεία τα οποία αρχίζουν να φαίνονται σιγά σιγά, κι αφού έχεις κάνει ήδη το μεγάλο βήμα.

Τα περισσότερα ζευγάρια που βιώνουν μια τέτοια κατάσταση παραπονιούνται για αδιάκριτους γονείς που, άθελά τους, έχουν την τάση να ελέγχουν ή και να επιβάλλουν το δικό τους. Τα κίνητρά τους είναι πάντοτε καλοπροαίρετα, αλλά το αποτέλεσμα συχνά διχάζει το ίδιο το ζευγάρι που, αδυνατώντας να βρει τους ρυθμούς και τις ισορροπίες του, τσακώνεται και χάνει λίγη από την ευτυχία του. Παντού και πάντα, όμως, υπάρχει η χρυσή τομή. Ακόμα κι αν το κάστρο του καλού σας (ή της καλής σας) βρίσκεται σε ανάσα αναπνοής από εκείνο των γονιών του (της), μπορείτε να ορίσετε τη σχέση σας και να διεκδικήσετε μία αρμονική συγκατοίκηση.

Δεν δίνετε κλειδιά

Όσο κι αν αυτό φαίνεται λογικό, μη δώσετε το δεύτερο ζευγάρι κλειδιά του σπιτιού σας στους γείτονες γονείς! Εάν τα δώσετε, δημιουργείται η πεποίθηση πως μπορούν να μπουν μέσα ανά πάσα στιγμή να καθαρίσουν, να μαγειρέψουν και, τέλος πάντων, να βοηθήσουν. Αυτή η βοήθεια, όμως, μπορεί να αποβεί καταστροφική και εκτός από τα λόγια, χρειάζονται και έργα για να το καταλάβουν. Το να μην τους δώσετε τα κλειδιά είναι μία κίνηση συμβολική που περνάει το μήνυμα ξεκάθαρα!

Μην τους ανακατεύετε στη σχέση σας

Όταν θυμώνουμε με τον άνθρωπό μας επειδή άφησε για χιλιοστή φορά τα παπούτσια του μέσα στη μέση, θέλουμε κάπου να το πούμε για να ξεθυμάνουμε. Πείτε το στις φίλες σας και όχι στη μαμά σας που μένει από κάτω – εκείνη είναι πιθανό να το κρατήσει μανιάτικο και να κατηγορεί τον γαμπρό της αεί για αχαΐρευτο και ακαμάτη. Ακόμα χειρότερα, να το πείτε στη μητέρα του που μένει από πάνω. Πιστέψτε μας, ακόμα κι αν κατανοήσει το θυμό σας, θα εξοργιστεί μαζί σας που τον βάζετε και μαζεύει τα παπούτσια του. «Αφού είναι κουρασμένο το παιδί…»

Κρατήστε αποστάσεις… ακόμα και από τις δουλειές του σπιτιού

Στους δύο τρίτος δε χωρεί, κι αυτό ισχύει και για τους γονείς μας. Όσο πιο λίγοι μπλέκονται στη ζωή ενός ζευγαριού, και ειδικά εάν προκύψουν και παιδιά, τόσο το καλύτερο. Σε αυτό το σημείο, θα ήταν καλό να επισημάνουμε πως μια τέτοια προσέγγιση μοιάζει να είναι η πλέον αυτονόητη αλλά στην πράξη δεν την ακολουθούμε. Τα λόγια είναι πάντα ευκολότερα και γι’ αυτό το τονίζουμε ακόμα πιο δυνατά: κρατάτε αποστάσεις! Όσο και να σας αρέσουν οι λαχανοντολμάδες της μαμάς, μην τους δεχτείτε εάν δεν το έχετε κανονίσει από πριν. Και εννοείται, μην την αφήσετε να τους φτιάξει στην κουζίνα σας χωρίς να σας ρωτήσει. Εκτός, φυσικά, αν αυτό είναι κάτι με το οποίο συμφωνούν όλοι.

Ξεκαθαρίστε τα όριά σας με τον σύντροφό σας

Η ομαδικότητα και η καλή συνεργασία είναι η βάση της επιτυχίας οποιουδήποτε εγχειρήματος και φυσικά και του γάμου. Για να θωρακίσετε και να προστατεύσετε τη σχέση σας, βάλτε κάτω όλα τα δεδομένα και αποφασίστε από κοινού ποια θα είναι τα όριά σας και πώς θα είστε ευτυχισμένοι μέσα σ’ αυτά. Θέστε από την αρχή τι σας ενοχλεί, κάντε τους συμβιβασμούς που αντέχετε και ορίστε το πλαίσιο που θα βοηθήσει και τους δύο να λειτουργείτε αρμονικά και χωρίς συγκρούσεις.

Ξεκαθαρίστε τα όριά σας στους γονείς με ευγένεια

Το πόσο θα ανακατεύονται τα πεθερικά στο σπίτι σας είναι υποκειμενικό και θα το ορίσετε εσείς. Στη συνέχεια, θα το ανακοινώσετε και σ’ εκείνους με λόγια απλά και ξεκάθαρα. Το «ναι μεν αλλά» και τα μισόλογα δεν θα βοηθήσουν, αφού αφήνουν τρύπες και προκαλούν παρεξηγήσεις. Η ευγένεια είναι το «μαγικό κλειδί» που ανοίγει όλες τις πόρτες και πατάει όλα τα κουμπιά – ακόμα κι αυτά της πιο αδιάκριτης πεθεράς. «Είναι πολύ ευγενικό που θέλετε να καθαρίσετε το μπαλκόνι μας όσο εμείς είμαστε στη δουλειά, αλλά προτιμούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Είναι μια δουλειά που μας ευχαριστεί και δεν θέλουμε να τη στερηθούμε».

Πηγή: mama365.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!