Οι ταινίες για το ΟΧΙ που ξανα...βλέπουμε
Οι ταινίες για το ΟΧΙ που ξανα...βλέπουμε


Την εποχή που οι εθνικοπατριωτικές ταινίες ήταν το ψωμοτύρι του Έλληνα, δημιουργήθηκαν αρκετές -από σημαντικούς σκηνοθέτες- οι οποίες μάλιστα, άφησαν ιστορία. Μπορεί στο πέρασμα του χρόνου οι επιτηδευμένες ερμηνείες να σχολιάστηκαν αρνητικά κανείς, όμως, δεν μπορεί να αμφισβητήσει το πάθος των ηθοποιών και την προσπάθεια τους να ενσαρκώσουν τους χαρακτήρες τους με την περηφάνια του Έλληνα.

Χωρίς να λείπουν και οι έρωτες μετ' εμποδίων(αλίμονο!) παίρνουμε μια γεύση από την αντίσταση, τη γερμανική κατοχή, τη φτώχεια και τις αντιξοότητες. Και, κακά τα ψέματα, σε κάθε ταινία υπάρχουν σκηνές που μας κάνουν να ανατριχιάζουμε.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ταινιών που εξυμνούν το ελληνικό φρόνημα και τον αγώνα για την Απελευθέρωση, ωστόσο εμείς ξεχωρίσαμε αυτές τις 4.

Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο
Υπόθεση

Με την έναρξη του ελληνο-ιταλικού πολέμου του 1940 μια παρέα φίλων με πρωταγωνιστή τον Νέστορα (Νικηφόρος Νανέρης) φεύγουν να υπηρετήσουν στο μέτωπο. Η Μάρθα (Ζωή Λάσκαρη), αδερφή του Νέστορα, όντας εθελόντρια νοσοκόμα γνωρίζει έναν από τους τραυματίες φίλους του, τον Κώστα (Γιάννη Φέρτης) με τον οποίο αναπτύσσουν ένα ερωτικό ειδύλλιο. Μετά από 7 μήνες οι Γερμανοί μπαίνουν στην Αθήνα και τα δύο αδέρφια γίνονται μέλη μιας αντιστασιακής οργάνωσης. Ο Κώστας δεν είναι επιθυμητός, εξαιτίας των σχέσεων που είχε ο πατέρας του με τους Γερμανούς. Όταν όλοι η παρέα συλλαμβάνεται και βασανίζεται, προκειμένου ο Κώστας να αποδείξει την πίστη του στην πατρίδα και στους φίλους του, βοηθάει τον Νέστορα να δραπετεύσει και φροντίζει ο πατέρας του να εκτελεσθεί ως προδότης. Η Μάρθα καταφέρνει να σωθεί και μετά την Απελευθέρωση, ενώνει την ζωή της με τον Κώστα.

Λίγα λόγια

Το σενάριο και την σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιάννης Δαλιανίδης το 1970, ο οποίος ξεφεύγει από το μοτίβο των ταινιών της εποχής που εξυμνούσαν τα ηρωικά κατορθώματα ανταρτών που κύριο μέλημά τους είναι να σαμποτάρουν τον εχθρό. Αντίθετα εστιάζει σε νέους, καθημερινούς ανθρώπους της πόλης και στη μάχη που δίνουν για να ελευθερωθούν.

Κονσέρτο για πολυβόλα

Υπόθεση

Παραμονές του πολέμου του ’40, η Νίκη (Τζένη Καρέζη), μια πολιτική υπάλληλος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, προκειμένου να προστατεύσει τη ζωή του αδερφού της, παραδίδει απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα στους Ιταλούς. Όταν την ανακαλύπτουν, την καταδικάζουν σε θάνατο αλλά σώζεται, όταν ένας στρατηγός με το κωδικό όνομα Δαρείος (Μάνος Κατράκης) της προτείνει να συνεχίσει τη συνεργασία της με τους Ιταλούς, μόνο που αυτή τη φορά θα τους προμηθεύει με πλαστά έγγραφα. Στην ιστορία, όμως, μπλέκεται ένας λοχαγός (Κώστας Καζάκος) που είναι ερωτευμένος με την Νίκη. Κάποια στιγμή καταδικάζεται σε θάνατο, όμως η εκτέλεσή του είναι εικονική για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των Ιταλών. Ωστόσο η Νίκη δεν το ξέρει και ενώ ξεσπάει ο ελληνο-ιταλικός πόλεμος, βλέπουμε τους δύο ήρωες να ξανασμίγουν μια τελευταία φορά.

Λίγα λόγια

Μπορεί την σκηνοθεσία να την ανέλαβε ο Ντίνος Δημόπουλος, ωστόσο οι διάλογοι κρύβουν από πίσω τους τον Φώσκολο. Η ταινία κυκλοφόρησε το 1967, έκοψε 427.698 εισιτήρια και ο κινηματογραφικός έρωτας Καρέζη-Καζάκου συνεχίστηκε και εκτός πλατό.

Η Μεσόγειος φλέγεται

Υπόθεση

Oι Γερμανοί εισβάλουν στην Ελλάδα και δύο παιδικοί φίλοι πρέπει να πολεμήσουν μεταξύ τους. Ο ένας είναι αξιωματικός του ελληνικού ναυτικού (Κώστας Πρέκας), ενώ ο άλλος Γερμανός αξιωματικός του ναυτικού (Κώστας Καρράς). Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο, διότι ο Γερμανός διατηρεί σχέση με την αδελφή του πρώτου. Αυτό, όμως, που κανένας από τους δύο φίλους δεν γνωρίζει είναι ότι η κοπέλα κλέβει έγγραφα και τα δίνει στην ελληνική αντίσταση. Όταν όμως η Γκεστάπο την ανακαλύπτει, τη σκοτώνουν…

Λίγα λόγια

Η Μεσόγειος φλέγεται κυκλοφόρησε το 1970 και σκηνοθέτης υπήρξε ο Δαδήρας Δημήτρης, ωστόσο η ταινία έχει συνδυαστεί στο μυαλό μας με τον Κώστα Πρέκα στα νιάτα του.

Υπολοχαγός Νατάσα

Υπόθεση

Η ιστορία ξεκινάει από το τέλος, με την Νατάσσα Αρσένη (Αλίκη Βουγιουκλάκη) να γυρνάει πίσω στην Ελλάδα μετά από 20 χρόνια. Κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν, σκεπτόμενη όσα συνέβησαν: τότε που ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε τον αντάρτη Ορέστη (Δημήτρης Παπαμιχαήλ), την προδοσία του συμφοιτητή της Μαξ Ρόιτερ (Κώστας Καρράς) και τη σύλληψη και τα βασανιστήρια που υπέστη από αυτόν, αλλά και τον θάνατο του αγαπημένου της.

Λίγα λόγια

Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Νίκος Φώσκολος και η ταινία κυκλοφορεί το 1970 σπάζοντας τα ταμεία του ελληνικού κινηματογράφου με 751.117 εισιτήρια. Πρόκειται για ένα έργο υπερπαραγωγή για τα δεδομένα της εποχής, καθώς πολλά γυρίσματα έγιναν στο εξωτερικό. Ήταν η τελευταία ταινία που πρωταγωνίστησαν Βουγιουκλάκη και Παπαμιχαήλ, αφήνοντας μια ακόμη φορά το στίγμα τους.

Πηγή: mama365.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!