Επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή του άντρα η στοματική υγεία;
Επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή του άντρα η στοματική υγεία;


Ένα υγιές χαμόγελο σαφώς προσδίδει στον άντρα γοητεία, δεν είναι όμως αυτός ο μοναδικός λόγος που οι άντρες δεν πρέπει να αμελούν την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο και να αντιμετωπίζουν όσο το δυνατόν πιο άμεσα τυχόν προβλήματα στα δόντια ή τα ούλα τους.

Σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική μελέτη, την πρώτη του είδους της στην Ευρώπη, οι παθήσεις του στόματος μπορεί να υπονομεύσουν σημαντικά τις σεξουαλικές επιδόσεις του άντρα.

Υγεία του στόματος & στυτική λειτουργία
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδα έπειτα από μελέτη σε 158 άντρες ηλικίας 23 έως 69 ετών, οι παθήσεις των ούλων συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης στυτικής δυσλειτουργίας.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Periodontology υποδεικνύει μάλιστα ότι η σχέση στοματικής και σεξουαλικής υγείας μπορεί να είναι αμφίδρομη, αφού οι ερευνητές εντόπισαν επίσης ενδείξεις ότι οι άντρες με στυτική δυσλειτουργία είναι πιο πιθανό να εμφανίζουν παθήσεις των ούλων όπως η περιοδοντίτιδα. Τόσο οι παθήσεις των ούλων όσο και η στυτική δυσλειτουργία, αναφέρει η μελέτη, σχετίζονται με μια πρωτεΐνη που παράγεται στο συκώτι.

Από το σύνολο των αντρών που συμμετείχαν στη μελέτη, οι 80 είχαν διαγνωστεί με στυτική δυσλειτουργία. Ο οδοντιατρικός έλεγχος στον οποίο υποβλήθηκαν οι συμμετέχοντες έδειξε ότι οι παθήσεις των ούλων συσχετίζονται με 2,17 φορές περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων στύσης. Η παρατήρηση αυτή αναδεικνύει τις παθήσεις των ούλων σε σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου για τη στυτική δυσλειτουργία απ’ ό,τι ο διαβήτης ή η καρδιοπάθεια, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Το ίδιο όμως ίσχυε και από την αντίθετη κατεύθυνση: Σχεδόν τα δύο τρίτα (ποσοστό 74%) των αντρών που αντιμετώπιζαν δυσκολίες στύσης εμφάνιζαν συμπτώματα παθήσεων των ούλων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των αντρών χωρίς σεξουαλικές δυσκολίες ήταν μόλις 58%.

Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της στοματικής υγείας όχι μόνο για τη διατήρηση ενός όμορφου χαμόγελου μεταξύ των αντρών, αλλά και για πτυχές της υγείας τους όπως η σεξουαλική.

Πηγή: onmed.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!