Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να κάνουν έρωτα για πρώτη φορά οι έφηβοι;
Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να κάνουν έρωτα για πρώτη φορά οι έφηβοι;


Τι οφέλη και ποιοι είναι οι κίνδυνοι σε αυτή την ηλικία;

Παρά τις διαμάχες που αφορούν το σεξ την πρώτη φορά, οι περισσότεροι νέοι γίνονται σεξουαλικά δραστήριοι πολύ πριν την ενηλικίωση. Σύμφωνα μάλιστα με μια μελέτη η πρώτη σεξουαλική επαφή γίνεται στην ηλικία των 15 ετών, ενώ αν συμβεί μετά τα 19 έτη θεωρείται ότι είναι αργά.

Όμως ποια είναι η κατάλληλη ηλικία;

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Developmental Psychology έδειξε ότι οι έφηβοι που έχουν την πρώτη τους σεξουαλική εμπειρία πριν από την ηλικία των 15 ετών είναι λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιήσουν αντισύλληψη, σε σχέσεις με εκείνους που καθυστερούν. Είναι επίσης πολύ πιθανό να παρουσιάσουν συναισθηματικές διαταραχές και προβλήματα με κατάχρηση ουσιών. Όσο αφορά τις διαφορές μεταξύ των φύλων, τα αγόρια που κάνουν σεξ πριν τα 15 μπορεί στην πορεία να γίνουν επιθετικά και επιρρεπή σε αντικοινωνικές συμπεριφορές. Ενώ τα κορίτσια μπορεί να εμφανίσουν κατάθλιψη αν και η διαφορά από τα αγόρια είναι ότι συνήθως ξεπερνάνε πιο εύκολα τα προβλήματα.

Υπάρχουν όμως οφέλη όσο αφορά το σεξ στην εφηβική ηλικίας; Κι όμως έρευνες έχουν εντοπίσει ένα ευρύ φάσμα ψυχολογικών οφελών, συμπεριλαμβανομένων την ανακούφιση του στρες και την αύξηση της αυτοπεποίθησης. Επίσης όσο αφορά τα αγόρια  και το σεξ στην εφηβεία παρατηρείται μια ικανοποίηση και μια καλύτερη σεξουαλική συμπεριφορά στο μέλλον.

Παρόλα αυτά συνολικά τα αποτελέσματα των μελετών δείχνουν ότι οι νέοι που καθυστερούν την πρώτη τους σεξουαλική επαφή τείνουν να έχουν καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες και να παίρνουν πιο ώριμες αποφάσεις σχετικά με την αντισύλληψη και την προστασία από ασθένειες. Τέλος το πιο σημαντικό είναι οι έφηβοι να προχωρήσουν στην πρώτη τους φορά όταν νιώθουν έτοιμοι και διαθέσιμοι συναισθηματικά, ώστε να είναι μια συνειδητή πράξη και όχι απλά μια εμπειρία που θα τη μοιραστούν με τους φίλους τους για να μη θεωρηθούν εκτός μόδας.

Πηγή: jenny.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!


Πώς θα γίνει αποτελεσματικό το πλύσιμο των βρεφικών και παιδικών ρούχων;