Υoga nidra για ευχάριστο ύπνο!
Υoga nidra για ευχάριστο ύπνο!


Η yoga nidra θα μπορούσε να είναι η απάντηση στα προβλήματα ύπνου σας. Αυτή η πρακτική αναφέρεται συχνά ως yoga αποκατάστασης, καθώς είναι ιδανική για χαλάρωση, σε αντίθεση με την hot yoga ή άλλα στιλ που κάνουν τους παλμούς να ανεβαίνουν.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της yoga nidra είναι ότι μπορείτε να επιλέξετε πού θα την κάνετε. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να ξαπλώνουν στο κρεβάτι και να δοκιμάζουν μερικές από τις ασκήσεις αναπνοής όταν είναι έτοιμοι να κλείσουν τα μάτια τους, ενώ άλλοι ξεδιπλώνουν το στρώμα τους και κάνουν την πρακτική αυτή μέρος της ρουτίνας τους.

Πολλοί άνθρωποι χρεώνουν στην yoga nidra τη βελτίωση του ύπνου τους. Είναι μια φυσική λύση που μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε γρήγορα ή να ξανακοιμηθείτε εύκολα όταν ξυπνάτε στη μέση της νύχτας. Η παρατεταμένη στέρηση ύπνου μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχική και σωματική σας υγεία. Η εξάσκηση της yoga nidra πριν τον ύπνο μπορεί να μην είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε, αλλά θα μπορούσε να είναι η λύση που χρειάζεστε για την αντιμετώπιση κοινών ζητημάτων όπως το άγχος, η αϋπνία και οι διαταραχές ύπνου.

Τι ακριβώς είναι η yoga nidra και γιατί είναι τόσο ισχυρή;
Η yoga nidra, όταν εξασκείται σωστά, έχει τη δύναμη να επηρεάσει την κατάσταση της συνείδησής σας. «Βοηθά στη βαθιά αποκατάσταση του οργανισμού σας και σας οδηγεί σε μια κατάσταση συνείδησης μεταξύ του ξύπνιου και του ύπνο. Είναι επίσης γνωστή ως «yogic sleep» και συχνά χρησιμοποιείτε ως μια ισχυρή τεχνική διαλογισμού που σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να αναζωογονηθείτε», λέει η κορυφαία δασκάλα yoga Sarah Highfield.

Οι ασκήσεις αναπνοής μπορεί να επιφέρουν τεράστια αλλαγή καθώς στέλνουν μήνυμα στο υπόλοιπο σώμα σας ότι είναι η ώρα να ξεκουραστεί. «Η yoga nidra προάγει τη βαθιά ξεκούραση και τη χαλάρωση μέσω μιας λεπτομερούς προοδευτικής χαλάρωσης του σώματος και της αναπνοής, που ηρεμεί αποτελεσματικά το νευρικό σας σύστημα», συνεχίζει η Highfield.

Πως λειτουργεί η yoga nidra ως διαλογισμός;
Ο διαλογισμός yoga nidra είναι ένα μονοπάτι προς τον καλό ύπνο καθώς σας οδηγεί σε μία συνειδητή κατάσταση που μοιάζει με τον ύπνο και απελευθερώνει την ένταση από το μυαλό και το σώμα.

Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να κοιμηθούν καλά, ακόμα κι αν νιώθουν σωματικά, διανοητικά και συναισθηματικά κουρασμένοι, συχνά κρατιούνται ξύπνιοι επειδή το μυαλό τους είναι υπερδραστήριο και το σώμα τους αισθάνεται ανήσυχο. Η yoga nidra δρα σταδιακά για να απελευθερώσει όλα αυτά τα μικρά εμπόδια. Θυμηθείτε όμως, ότι για να επιτρέψετε στον εαυτό σας να μπει σε αυτήν τη συνειδητή κατάσταση χρειάζεται υπομονή.

Τα οφέλη της yoga nidra στον ύπνο
Η πιο σημαντική επίδραση της είναι η μείωση του άγχους. Αυτό συμβαίνει επειδή ηρεμεί το νευρικό σύστημα, εξισορροπώντας τα παρασυμπαθητικά και τα συμπαθητικά σας συστήματα και σας βοηθά να κοιμηθείτε πιο βαθιά.

Το γεγονός αυτό μπορεί να είναι ευεργετικό και εάν υποφέρετε από σωματικές ενοχλήσεις και πόνους, καθώς βοηθά στην ανακούφιση οποιασδήποτε έντασης.

Εάν θέλετε να αποφύγετε τα υπνωτικά χάπια, το συγκεκριμένο στιλ yoga είναι μια εξαιρετική φυσική εναλλακτική λύση. Εξάλλου, 45 λεπτά ύπνου yoga nidra ισοδυναμούν με 3 ώρες κανονικού ύπνου.

Πως να κάνετε yoga nidra;
Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε πως να εξασκείτε τη yoga nidra είναι ή να παρακολουθήσετε ένα μάθημα στο τοπικό σας στούντιο ή να τη δοκιμάσετε στο σπίτι χρησιμοποιώντας ένα βίντεο από το YouTube. Είτε είστε έμπειρος yogi είτε ξεκινάτε τώρα, μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτήν την πρακτική.

«Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, θα ξαπλώσετε ανάσκελα σε μια στάση savasana, χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε βοηθήματα για να νιώσετε απόλυτα χαλαροί και άνετοι. Για επιπλέον άνεση κατά τη διάρκεια της άσκησης, πολλοί άνθρωποι τοποθετούν μια κουβέρτα πάνω τους, ή ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα ή φορούν μια μάσκα ύπνου», λέει η Highfield.

Μόλις ξεκινήσει ο διαλογισμός, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κρατήσετε τα μάτια σας κλειστά, να παραμείνετε ακίνητοι και να ακούσετε. Προσπαθήστε να μην ανησυχήσετε εάν το μυαλό σας ξεφύγει σε οποιοδήποτε σημείο, αν το παρατηρήσετε ότι συμβαίνει, επαναφέρετε την προσοχή σας στη φωνή που σας καθοδηγεί. Μερικές φορές, οι άνθρωποι κοιμούνται κατά τη διάρκεια του διαλογισμού και αν συμβεί αυτό, είναι εντάξει επίσης, καθώς θα εξακολουθείτε να λαμβάνετε τα οφέλη, επειδή το ασυνείδητο σας θα συνεχίσει να απορροφά τον διαλογισμό.

Δεν υπάρχει τρόπος να κάνετε μια yoga nidra «λάθος», ανεξάρτητα από την εμπειρία σας. Οπότε, μπορείτε να αρχίσετε τώρα με ένα βίντεο όπως το παρακάτω:

 

 

 

Πηγή: jenny.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!