Restorative yoga
Restorative yoga


Πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε διάφορα μυοσκελετικά προβλήματα, ακόμα και αν μας επισκέπτονται σε συγκεκριμένες φάσεις της ζωής μας. Πάρε εμένα για παράδειγμα. Σταθεροί πόνοι στην πλάτη που τώρα εμφανίζονται συνέχεια λόγω κακής στάσης σώματος όταν δουλεύω. Και ένας καλός ύπνος σε ανατομικό στρώμα δεν αρκεί.

Αυτό όμως που μπορεί να βοηθήσει πραγματικά είναι η restorative yoga. Προτού βιαστείς να σκεφτείς ότι δεν πρόκειται να κάνεις yoga για μυικούς πόνους ή χαλάρωση, άσε με να σου εξηγήσω. Η restorative yoga δεν σε βάζει στη διαδικασία να κάνεις κινήσεις και στάσεις που δεν θέλεις. Είναι επικεντρωμένη σε asanas και αναπνοές που επαναφέρουν το ανθρώπινο σώμα και συστήνεται μετά από τραυματισμούς ή από έντονη καταπόνηση του σώματος.

Τι περιλαμβάνει η restorative yoga
Αν και η κλασική yoga έχει στάσεις και ασκήσεις που μπορούν να γίνουν πιο ακροβατικές, εδώ μιλάμε για κάτι εντελώς διαφορετικό. Εδώ οι μύες μπορούν να χαλαρώσουν μέσα από αναπνοές και οι κινήσεις είναι ήπιες και απαλές.

Πολλά βοηθήματα
Μία μεγάλη διαφορά εδώ είναι ότι υπάρχουν πολλά βοηθήματα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις bolster, blocks, ιμάντες, κουβέρτες και άλλα, για να είναι το σώμα άνετα και να μην υπάρχει πίεση. Για παράδειγμα, αν είσαι καθιστή στο πάτωμα με τον κορμό σκυμμένο μπροστά, τοποθετείς πολλές διπλωμένες κουβέρτες πάνω στα πόδια σου ώστε να ξεκουράζεται το σώμα πάνω. Χαλάρωση και άσκηση μαζί. Οι ασκήσεις που κάνεις είναι περισσότερες παθητικές και καθεμία μπορεί να διαρκεί έως και 20 λεπτά.

Σε ποιες περιπτώσεις βοηθά η restorative yoga
Όπως αναφέραμε και πριν, βοηθά πολύ στη μυική χαλάρωση αλλά και στην ανακούφιση από το στρες. Θεραπεύει τυχόν τραυματισμούς από το stretching. Έρευνες όμως μάς έχουν δώσει και πολύ σημαντικές πληροφορίες για τη συμβολή της restorative yoga σε αγχώδεις διαταραχές, όπως η κατάθλιψη αλλά και σε συμπτώματα πόνου σε ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο.

Πώς θα την κάνεις στο σπίτι
Το παρακάτω βίντεο σου δείχνει βήμα βήμα όλες τις στάσεις και κινήσεις που μπορείς να κάνεις μόνη στο σπίτι. Πάτα play και ετοιμάσου και ανακουφίσου.

Πηγή: ladylike.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!