Οι απαραίτητες ασκήσεις πριν το τρέξιμο
Οι απαραίτητες ασκήσεις πριν το τρέξιμο


Το περπάτημα και το τρέξιμο είναι τα φετινά εθνικά σπορ, και δικαίως, λόγω πανδημίας. Σήμερα όμως θα μάθεις ότι δεν αρκεί να κάνεις λίγο stretching πριν το τρέξιμο.

Είναι πολύ σημαντικό να κάνεις και ασκήσεις για τους γλουτούς, αμέσως πριν το τρέξιμο. Για ποιο λόγο; Γιατί οι γλουτοί έχουν τους πιο δυνατούς μύες σε όλο το σώμα, οι οποίοι υποστηρίζουν τους γοφούς ενώ τρέχεις.

Οι γλουτοί και πώς επηρεάζουν το τρέξιμο
Υπάρχουν 3 είδη γλουτιαίων μυών. Ο μείζων, ο μέσος και ο ελάσσων. O πρώτος είναι ο μεγαλύτερος και εκείνος που εκτείνει τους γοφούς και αυτός που κατευθύνει το πέλμα στο έδαφος. Οι άλλοι δύο βρίσκονται στο πλάι των γλουτών και συνεργάζονται ώστε να απομακρύνεται το πόδι από το κέντρο του σώματος. Όταν περνάς όλη τη μέρα ξάπλα στον καναπέ, όλοι αυτοί οι μύες αδρανοποιούνται και μακροπρόθεσμα, δημιουργείται πρόβλημα στη λειτουργία τους. «’Όταν αυτοί οι μύες δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, το σώμα στρέφεται σε άλλες μυϊκές ομάδες, οι οποίες καταβάλουν έξτρα προσπάθεια» εξηγεί ο ορθοπεδικός David Reavy. Αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργείται ανισορροπία και τραυματιζόμαστε πιο εύκολα στο γόνατο, τους αστραγάλους και άλλα σημεία των ποδιών.

Οι ασκήσεις ενεργοποίησης, πριν το τρέξιμο
Το σωστό ζέσταμα πριν το τρέξιμο ενεργοποιεί τους 3 γλουτιαίους μύες που μόλις αναφέραμε. Οι ασκήσεις που θα δεις παρακάτω αυξάνουν τη θερμοκρασία και την κυκλοφορία του αίματος λειτουργώντας όπως πρέπει. Και φύγαμε για τρέξιμο. Πριν το κάνουμε όμως, ας δούμε τι μάς προτείνει η Ιφιγένεια Μπάκα στο παρακάτω βίντεο. Οι γλουτοί ενεργοποιούνται σε 7 λεπτά. Θα χρειαστείς ένα στρωματάκι και ένα λάστιχο για τις ασκήσεις στα πόδια. Ταυτόχρονα, σφίγγει και η περιοχή. Εννοείται ότι δεν ξεχνάμε να κάνουμε και stretching αμέσως μετά το τρέξιμο για αποθεραπεία. Let’s do this!

Πηγή: ladylike.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!