Τι θα «πάθετε» αν δεν τρώτε γλουτένη για ένα μήνα;
Τι θα «πάθετε» αν δεν τρώτε γλουτένη για ένα μήνα;


Μια διατροφική τάση που κρατάει χρόνια με σκοπό την απώλεια κιλών.

Μια διατροφική τάση που κρατάει χρόνια είναι η δίαιτα χωρίς γλουτένη με σκοπό την απώλεια κιλών. Η εν λόγω δίαιτα έχει κάνει θραύση τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό και αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς, με τους διάσημους να είναι οι πιο πιστοί.

Η δίαιτα χωρίς γλουτένη βασίζεται στην κατανάλωση αποκλειστικά και μόνο τροφίμων που δεν περιέχουν ως συστατικό τη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, στο κριθάρι, στη σίκαλη και γενικά σε όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται με αυτά τα δημητριακά. Μάλιστα κάποιοι χαρακτηρίζουν αυτή την πρωτεΐνη «σιωπηρό δολοφόνο». Όμως ποια είναι η αλήθεια και τι θα συμβεί στο σώμα σας εάν κόψετε τη γλουτένη για ένα μήνα;

Καταρχάς πρέπει να γνωρίζετε ότι η γλουτένη βρίσκεται σχεδόν παντού γι αυτό και πρέπει να αγοράζετε και να καταναλώνετε ειδικά προϊόντα. Επιλέγοντας όμως τροφές χωρίς γλουτένη μειώνεται η ποσότητα των ινών κάτι που συνεπάγεται με αρνητικές επιπτώσεις στο γαστρεντερικό σύστημα. Τα φασόλια, το καστανό ρύζι, τα όσπρια είναι καλές πηγές φυτικών ινών αλλά και γλουτένης, αν λοιπόν τα αποφεύγετε, είστε πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη φλεγμονής στο έντερο, στο σύνδρομο ευερέσθητου εντέρου, στις στομαχικές κράμπες και σε άλλες ασθένειες του πεπτικού. Επίσης εάν σταματήσετε να καταναλώνετε σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη, δεν απαλλάσσεστε απλά από τη γλουτένη, αλλά μειώνετε και την πρόσληψη πολλών θρεπτικών συστατικών, όπως το σίδηρο, το φυλλικό οξύ, το ψευδάργυρο, τη βιταμίνη D. Άρα γίνεται αντιληπτό, ότι διατρέχετε τον κίνδυνο να αναπτύξετε ανεπάρκεια αυτών των συστατικών και να εμφανίσετε κόπωση, αδυναμία και μεταβολές στη διάθεση.

Εκτός όμως από τις παραπάνω επιπτώσεις πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι δεν θα χάσετε κιλά επειδή ακολουθείτε μια δίαιτα ελεύθερης γλουτένης, αλλά επειδή σταματήσατε να καταναλώνετε γλυκά και επεξεργασμένες τροφές. Μόνο εάν πάσχετε από κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση διαταραχή η οποία προκαλεί βλάβη στο βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, χρειάζεται να εξαλείψετε τη γλουτένη. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση δεν υπάρχει λόγος να την αφαιρέσετε από τη διατροφή σας, διότι εστιάζοντας σε μια υγιεινή διατροφή θα καταφέρετε να χάσετε τα περιττά κιλά και να έχετε ευεξία.

Πηγή: jenny.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!