7 απίστευτες χρήσεις της κιμωλίας
7 απίστευτες χρήσεις της κιμωλίας


H κιμωλία είχε «στοιχειώσει» την παιδική και εφηβική μας ηλικία - τότε που οι καθηγητές μας σήκωναν στον μαυροπίνακα για να λύσουμε εξισώσεις ή για να τονίσουμε αρχαίες λέξεις. Πού να γνωρίζαμε τότε ότι αυτό το άσπρο πέτρωμα είναι θαυματουργό και για άλλους… οικιακούς λόγους! Και όχι μόνο είναι εύκολο στη χρήση, αλλά βοηθάει και στις καθημερινές δουλειές εξοικονομώντας χρόνο και χρήματα.

 

Αφαιρεί τους λεκέδες από τα ρούχα

 

Το κόλπο για κάτασπρα ρούχα και 6 ακόμα απίστευτες χρήσεις της κιμωλίας

 

Δεν ξέρουμε για εσάς, πάντως εμάς πολλές φορές μας έχει τύχει να λερώσουμε τα ρούχα μας με φαγητό. Δεν αναφερόμαστε καν στα παιδιά μας που επιστρέφουν κάθε μέρα και με μια διαφορετική στάμπα στο μπλουζάκι και το παντελόνι τους. Αντί, λοιπόν, να τρίψετε τον λεκέ με μένος και μετά να το πλύνετε στο πλυντήριο, όπως συνηθίζατε ως τώρα, δοκιμάστε μια διαφορετική τεχνική.

Τρίψτε τον λεκέ με την κιμωλία με απαλές κινήσεις και αφήστε να περάσουν 10 λεπτά. Στη συνέχεια, σκουπίστε τα υπολείμματα της κιμωλίας και πλύντε το λερωμένο ρούχο. Θα δείτε ότι το πρόβλημα έχει εξαφανιστεί.

Το ίδιο ισχύει και για τις κιτρινίλες

Μπορεί να είστε εξπέρ στην μπουγάδα ή να χρησιμοποιείτε τα καλύτερα απορρυπαντικά της αγοράς. Δυστυχώς, αυτό δεν θα εμποδίσει τις κιτρινίλες που εμφανίζονται στα ρούχα με την πάροδο του χρόνου. Όσο και αν τα τρίψετε, τα κίτρινα σημάδια θα παραμείνουν εκεί που είναι.

Υπάρχει ωστόσο τρόπος για να τα ξεφορτωθείτε: τρίψτε τις κιτρινίλες με κιμωλία και αφήστε να περάσουν 15 λεπτά πριν το πλύσιμο. Χάρη στις ιδιότητες της τα ρούχα αποκτούν πάλι το χαμένο τους χρώμα.

Εξαφανίζει την μυρωδιά της «κλεισούρας» και της υγρασίας….

…που αναδύει το καλάθι με τα άπλυτα. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να τοποθετήσετε διάφορα κομμάτια κιμωλίας σε μια πλαστική σακούλα, την οποία θα αφήσετε ανοιχτή στον πάτο του καλαθιού. Η κιμωλία θα απορροφήσει την υγρασία από τα ρούχα, εμποδίζοντας τις δυσάρεστες οσμές.

Σημείωση: Αντικαταστήστε τα κομμάτια κιμωλίας μια φορά τον μήνα.

Προστατεύει τα κοσμήματα και τα ασημικά

Τα ασημικά χάνουν την λάμψη τους με την πάροδο του χρόνου. Για να το αποφύγετε τοποθετήστε κομμάτια κιμωλίας στο μέρος που φυλάσσονται. Την ίδια τακτική εφαρμόστε και με τα κοσμήματά σας - καθώς η κιμωλία εμποδίζει την σκουριά.

Κρύβει τις τρύπες από τα καρφιά στους τοίχους

Η κιμωλία πρέπει να έχει το ίδιο χρώμα με τον τοίχο πριν ζωγραφίσετε τα σημεία που χρειάζεται.

Ξεκολλάει το κλειδί από την κλειδαριά

Σας έχει συμβεί να βάλετε το κλειδί στην πόρτα και μετά να δεινοπαθείτε μέχρι να το βγάλετε; Η λύση είναι μία: τρίψτε την κιμωλία στα «δόντια» του κλειδιού και έπειτα βάλτε και βγάλτε το κλειδί στην κλειδαριά 4-5 φορές. Τα υπολείμματα που έχει αφήσει η κιμωλία, θα απορροφήσουν την υγρασία και πιστέψτε μας, το κλειδί σας δεν θα κολλήσει ξανά!

Εμποδίζει την κάθοδο των… μυρμηγκιών

Λίγο ζάχαρη αν πέσει στο πάτωμα της κουζίνας, μετά από λίγο θα σχηματιστεί ολόκληρη αποικία από μυρμήγκια. Ευτυχώς για εμάς, λοιπόν, αυτά τα άκακα πλάσματα φοβούνται πολύ την κιμωλία. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να σχεδιάσετε με την κιμωλία γραμμές (στην πόρτα, στο παράθυρο, στα ντουλάπια, στο πάτωμα) και θα δείτε ότι τα μυρμήγκια δεν θα περάσουν… τα όρια!

Φωτογραφίες: pinterest.com και brightside.me


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!