5 tips για για να μαγειρεύετε γρήγορα και οικονομικά στο φούρνο
5 tips για για να μαγειρεύετε γρήγορα και οικονομικά στο φούρνο


Ο φούρνος είναι το νούμερο 1 εργαλείο της νοικοκυράς για να εξοικονομεί χρόνο και να φτιάχνει πεντανόστιμα φαγητά σε χορταστικές ποσότητες. Πόσο καλά γνωρίζετε όμως όσα μπορείτε να κάνετε με τον δικό σας φούρνο; Εάν θέλετε να εκμεταλλευτείτε πλήρως όλες τις λειτουργίες του και να μαγειρεύετε το κάθε φαγητό όπως πρέπει, αυτά είναι μερικά πράγματα που δεν πρέπει να αγνοείτε.

1. Προθερμαίνουμε πάντα πριν ψήσουμε
Η πιο σημαντική παράμετρος όταν μαγειρεύουμε στον φούρνο είναι η θερμοκρασία. Ένα φαγητό ψήνεται καλύτερα στους βαθμούς που ορίζει η συνταγή, γι’ αυτό καλό είναι να την ακολουθούμε πιστά.

Πολύ σημαντικό επίσης, είναι το φαγητό να ψήνεται στη σωστή θερμοκρασία από την αρχή έως το τέλος. Για να γίνει αυτό, πρέπει να προθερμαίνουμε τον φούρνο για 15-20 λεπτά και να βάζουμε μέσα το ταψί αφού έχει φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία, όταν δηλαδή σβήσει το δεύτερο λαμπάκι, εκείνο του θερμοστάτη (σε όσους φούρνους διαθέτουν).

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος δεν πρέπει να ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο συχνά γιατί πέφτει η θερμοκρασία του. Εάν θέλουμε να τσεκάρουμε το φαγητό, αυτό πρέπει να το κάνουμε 1-2 φορές ξανακλείνοντας πολύ γρήγορα.

Σε παλιούς φούρνους που δεν ρυθμίζουν τη θερμοκρασία με ακρίβεια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα θερμόμετρο φούρνου αντί να βασιστούμε στην ένδειξη του διακόπτη.

2. Επιλέγουμε το σωστό ράφι
Κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζουμε για το ψήσιμο στο φούρνο, είναι πώς να επιλέγουμε το σωστό ράφι για να τοποθετήσουμε το ταψί μας.

Εκτός από το κεντρικό ράφι που είναι η προφανής επιλογή για ένα ομοιόμορφο ψήσιμο, μπορούμε να βάλουμε το φαγητό πιο πάνω ή πιο κάτω ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλουμε. Πολλές φορές, η δουλειά γίνεται καλύτερα με συνδυασμό ραφιών και λειτουργιών.

Εάν, για παράδειγμα, θέλουμε να ψήσουμε πολλές πίτσες με αντίσταση πάνω-κάτω, ξεκινάμε την πρώτη από χαμηλά και μόλις δείχνει ότι έχει ψηθεί την ανεβάζουμε επάνω να ροδίσει. Ταυτόχρονα, βάζουμε τη δεύτερη πίτσα χαμηλά και συνεχίζουμε με αυτόν τον τρόπο ώσπου να ψηθούν όλες οι πίτσες μας.

Η επιλογή ραφιού, βέβαια, εξαρτάται και από ποια λειτουργία χρησιμοποιούμε κάθε φορά.

3. Χρησιμοποιούμε σωστά τις αντιστάσεις
Οι λειτουργίες του φούρνου είναι συνδυασμοί των αντιστάσεων με τον αέρα και όσο περισσότερες διαθέτει ο φούρνος μας τόσο καλύτερα μπορούμε να ελέγξουμε το αποτέλεσμα.

Η λειτουργία αντίσταση πάνω-κάτω είναι η πιο συνηθισμένη και είναι κατάλληλη για παραδοσιακά φαγητά με λαχανικά, πίτες και γλυκά. Δυο παραλλαγές της είναι η αντίσταση πάνω και η αντίσταση κάτω, εξαιρετικά χρήσιμες όταν θέλουμε να ψήσουμε λίγο ακόμη τη μία πλευρά του φαγητού χωρίς να κάψουμε την άλλη.

Μια ακόμη τέτοια λειτουργία είναι το γκριλ, μια δυνατή πηγή υπέρυθρης ακτινοβολίας στην πάνω μεριά που ψήνει το φαγητό γρήγορα σε δυνατή φωτιά σα να ήταν σε ψησταριά. Το γκριλ είναι κατάλληλο για το γρήγορο ψήσιμο λαχανικών, ψαριών ή λεπτών κομματιών κρέατος, αλλά πιο πολύ χρησιμοποιείται για να ροδίσει ή να ξεροψηθεί η επιφάνεια των φαγητών μας.

4. Δεν κάνουμε κατάχρηση του αέρα
Μια πολύ χρήσιμη λειτουργία του φούρνου, που θέλει όμως προσοχή, είναι εκείνη του αέρα: μια τουρμπίνα στην πλάτη του φούρνου διανέμει στον θάλαμο τον αέρα, ο οποίος θερμαίνεται σταθερά από μια κυκλική αντίσταση.

Σε θερμό αέρα, είναι καλό να ψήνουμε φαγητά που έχουν όγκο, όπως είναι ο μουσακάς και το παστίτσιο, ώστε να ψηθούν αργά και ομοιόμορφα. Επίσης, μεγάλα κομμάτια κρέατος εάν είναι τυλιγμένα σε λαδόκολλα ή θωρακισμένα από πριν στο τηγάνι. Σε άλλη περίπτωση, ο αέρας στεγνώνει το κρέας και το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό.

Επίσης, στον αέρα μπορούμε να ψήσουμε παραπάνω από ένα ταψί ταυτόχρονα μιας και η θερμοκρασία είναι η ίδια σε όλον τον θάλαμο. Σε πολλούς φούρνους, ο αέρας μπορεί να συνδυαστεί με το γκριλ ή την κάτω αντίσταση ανάλογα με τις απαιτήσεις.

5. Εάν έχουμε φούρνο αερίου δουλεύουμε αλλιώς
Στην περίπτωση που διαθέτουμε φούρνο αερίου (κάτι που δε συνηθίζεται στη χώρα μας), πρέπει απλώς να ξεχάσουμε ότι ξέραμε για τον ηλεκτρικό φούρνο.

Στον φούρνο αερίου, η κατανομή της θερμοκρασίας στον θάλαμο δεν είναι ομοιόμορφη και ο θερμοστάτης δεν μπορεί να ελέγξει τη θερμοκρασία με ακρίβεια. Αντίθετα με τον ηλεκτρικό φούρνο που πρέπει να προσέχουμε μη στεγνώσουν τα φαγητά μας, στον φούρνο αερίου μπορούμε να τα αφήνουμε και λίγο περισσότερο χωρίς φόβο, επειδή η καύση του αερίου παράγει υγρασία.

Βεβαίως, το πλεονέκτημα αντιστρέφεται όταν θέλουμε το τελικό αποτέλεσμα να είναι εντελώς στεγνό (π.χ. μπισκότα).

Πηγή: mama365.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!