6+1 tips για ένα πιο υγιεινό υπνοδωμάτιο!
6+1 tips για ένα πιο υγιεινό υπνοδωμάτιο!


Είναι γνωστό ότι ο ύπνος καταλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο του συνολικού χρόνου της ζωής ενός ανθρώπου.

Γι' αυτό και πρέπει να διαμορφώσετε τον χώρο σας κατάλληλα ώστε να κοιμάστε ποιοτικά και να παραμένετε υγιείς.

Τα οφέλη του καλού ύπνου είναι πολλά και σημαντικά. Αντίθετα, οι αϋπνίες ενδέχεται να ευθύνονται για άγχος, μειωμένη παραγωγικότητα, εκνευρισμό και κόπωση.

Προκειμένου να αποφύγετε όλα τα παραπάνω είναι σημαντικό να μετατρέψετε το υπνοδωμάτιο σε ένα χώρο ξεκούρασης.

Δείτε τι πρέπει να προσέξετε.

Χαμηλώστε τα φώτα. Ο τεχνητός φωτισμός έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του ύπνου. Το έντονο λευκό φως δεν αποτελεί καλή επιλογή για την κρεβατοκάμαρα καθώς σας κρατά σε εγρήγορση. Αντίθετα, ο θερμός, διάχυτος φωτισμός είναι λιγότερο πιθανό να επηρεάσει την παραγωγή μελατονίνης.

Μείνετε μακριά από τις οθόνες. Χρησιμοποιώντας το κινητό σας πριν τον ύπνο, μπορεί να δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε, καθώς ο έντονος φωτισμός, μπορεί να διαταράξει το βιολογικό σας ρολόι. Γιατί λοιπόν να μην μετατρέψετε την κρεβατοκάμαρά σε ένα χώρο χωρίς οθόνες; Η παραμονή μακριά από την τηλεόραση, το τηλέφωνο και τον υπολογιστή θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να απολαύσετε περισσότερο τον ύπνο σας.

Βάλτε φυτά στο δωμάτιό σας. Πέρα από το γεγονός ότι θα κάνουν τον χώρο σας πιο όμορφο, τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να καθαρίσουν την ατμόσφαιρα στο υπνοδωμάτιο και να σας απαλλάξουν από κρυολογήματα και αλλεργίες, ιδίως τους πιο κρύους μήνες του χρόνου. Ο φοίνικας αρέκα, η αλόη και ο κισσός είναι ιδανικές επιλογές.

Πείτε «ναι» στα φυσικά αρώματα. Η μυρωδιά του χώρου σας μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας. Επιλέξτε κεριά, αρωματικά και άλλα προϊόντα που είναι αρωματισμένα με αιθέρια έλαια, τα οποία έχουν αντιμικροβιακές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Είναι ένας καλός τρόπος για να μειώσετε το στρες και το άγχος.

Αλλάζετε σεντόνια κάθε εβδομάδα. Αν θέλετε να αποφύγετε τα ακάρεα και τη σκόνη που προκαλούν άσθμα και αλλεργίες, είναι απαραίτητο να πλένετε τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες σας μία φορά την εβδομάδα.

Περιορίστε τον θόρυβο. Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, αλλά είναι σημαντικό. Ο θόρυβος οδηγεί σε διαταραχές ύπνου και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας με την πάροδο του χρόνου. Αν έχετε θορυβώδεις γείτονες ή ζείτε κοντά σε πολυσύχναστο δρόμο, σκεφτείτε να επενδύσετε σε μία συσκευή λευκού θορύβου, που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε με φυσικούς ήχους.

Διατηρήστε το δωμάτιό σας δροσερό. Είναι λογικό να θέλετε να αυξήσετε τη θερμότητα το χειμώνα προκειμένου να διατηρήσετε το δωμάτιό σας ζεστό και να απολαύσετε τον ύπνο σας. Παρόλα αυτά, ένα δροσερό περιβάλλον είναι «το μυστικό» για να κοιμηθείτε καλύτερα.

Πηγή: greatist.com


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!