Οξεία μέση ωτίτιδα στα παιδιά-Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Οξεία μέση ωτίτιδα στα παιδιά-Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Η οξεία μέση ωτίτιδα στα παιδιά ( κυρίως μικρότερα από 5 ετών ) είναι η κυριότερη πάθηση για την οποία είναι απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή , σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα για τις Ην.Πολιτείες Αμερικής.

Είναι πολύ συχνή πάθηση , εάν λάβουμε υπόψη μας ότι περίπου το 70% των παιδιών παθαίνουν μία ή και περισσότερες φορές οξεία μέση ωτίτιδα πριν τα δεύτερα γενέθλιά τους. Μια μελέτη αναφέρει ότι επεισόδια οξείας μέσης ωτίτιδας αναφέρονται σε ποσοστό 48% στα παιδιά μικρότερα των 6 μηνών , σε  ποσοστό 795 σε παιδιά 1ος έτους και 91% σε παιδιά 2 ετών .

Το χρονικό διάστημα μεταξύ 3-18 μηνών είναι αυτό με το μεγαλύτερο ποσοστό ωτίτιδων.

 

Σημεία και συμπτώματα

 

  • Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού είναι και τα σημεία/συμπτώματα.
  • Στα νεογέννητα , η ευερεθιστότητα και οι δυσκολίες στη σίτιση είναι αυτά που θα προβληματίσουν και θα πρέπει να εξετάσουμε τα αυτάκια του νεογνού.
  • Στα μεγαλύτερα παιδιά , έχουμε την εμφάνιση πυρετού και ταυτόχρονη ωταλγία και βαρηκοία .
  • Στους έφηβους και στους ενήλικες , η βαρηκοία και το αίσθημα βάρους στο αυτί είναι το αρχικό σύμπτωμα , πριν ακόμη εμφανισθεί υγρό στο αυτί.

 

Διάγνωση

 

Η ωτοσκόπηση είναι η εξέταση που θα μας οδηγήσει στη σωστή διάγνωση . Συγκεκριμένα σημεία θα οδηγήσουν στη διάγνωση . Το ιστορικό είναι επίσης απαραίτητο στην αρχή. Η ενδοσκόπηση στη μύτη με κάμερα , για να μπορέσουμε να ελέγξουμε το πίσω μέρος της μύτης (ρινοφάρυγγα) και την ευσταχιανή σάλπιγγα , είναι απαραίτητη . Η ενδοσκόπηση στη μύτη με κάμερα είναι απαραίτητη διότι θα μας αποκαλύψει και την αιτία της οξείας μέσης ωτίτιδας . Η συχνότερη αιτία της οξείας μέσης ωτίτιδας είναι η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων – κρεατάκια (βρίσκονται στο πίσω μέρος της μύτης και διογκώνονται από τις ιώσεις ή τις φλεγμονές από μικρόβια). 

 

  • Όσον αφορά την αιτία της οξείας μέσης ωτίτιδας , οι ρινοιοί και τα μικρόβια ευθύνονται κατά ίσο ποσοστό , περίπου 50% η κάθε αιτία. 
  • Οι ρινοιοί είναι αυτοί που προκαλούν συχνότερα λοιμώξεις στο ανώτερο αναπνευστικό και οξεία μέση ωτίτιδα με υγρό.
  • Τα μικρόβια που είναι υπεύθυνα για την οξεία μέση ωτίτιδα είναι ο Στρεπτόκοκκος της πνευμονίας , ο Αιμόφιλος της γρίπης , η Μοραξέλλα και ο Στρεπτόκοκκος ο πυογενής.

Αντιμετώπιση

 Ανάλογα με την ηλικία του ασθενή /παιδιού είναι και η αντιμετώπιση .

Μελέτες έδειξαν ότι τα παιδιά που πήραν αντιβίωση παρατηρήθηκε ότι έφυγε το υγρό από το πάσχον αυτί 2 εβδομάδες νωρίτερα σε σχέση με τα παιδιά που δεν πήραν αντιβίωση.

Όσον αφορά τις αντιβιώσεις , έχουμε αυτές που χρησιμοποιούμε ως πρώτη επιλογή , αυτές που χρησιμοποιούμε ώς δεύτερη επιλογή και αυτές που χρησιμοποιούμε εάν υπάρχει αλλεργία σε συγκεκριμένα αντιβιοτικά .

 

Η παρακολούθηση του παιδιού για την πορεία του υγρού στο αυτί που πάσχει μπορεί να διαρκέσει ακόμη και 3 μήνες , δίχως αυτό να σημαίνει ότι το παιδί χρειάζεται για όλο αυτό το χρονικό διάστημα αντιβίωση.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι εφόσον την πρώτη φορά γίνει η σωστή διάγνωση και δοθεί η απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή , τότε στο μέλλον τα επεισόδια μέσης ωτίτιδας είναι λιγότερα.

 

 

 

Δρ Χρήστος Μιχάλαρος

Ωτορινολαρυγγολόγος

Χειρουργός παίδων και ενηλίκων

Ειδικός Ιατρός ΓεΣΥ

Ιατρικό κέντρο “Ο Απόστολος Λουκάς”

Ηλία Παπακυριακού 24, Έγκωμη , Λευκωσία , Κύπρος