Τι είναι τα οικογενειακά συμβούλια; Πρέπει να γίνονται; Ποια τα ψυχολογικά οφέλη;
Τι είναι τα οικογενειακά συμβούλια; Πρέπει να γίνονται; Ποια τα ψυχολογικά οφέλη;


Τι είναι οικογενειακό συμβούλιο; Το οικογενειακό είναι μία οργανωμένη συνάντηση όλων των μελών της οικογένειας.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει; Δεν υπάρχει ΠΡΕΠΕΙ. Τα θέματα τα ορίζετε εσείς. Μπορεί να είναι από το πιο αστείο θέμα (π.χ. η μαμά ζητά τη γνώμη της οικογένειας για μία αλλαγή που θέλει να κάνει στα μαλλιά), μέχρι το πιο σοβαρό (όπως πένθος ή κάποιος τσακωμός). Ακόμα, μπορεί να είναι ένα θέμα που αφορά οργάνωση (π.χ. προτάσεις για διακοπές). Οπόταν με λίγα λόγια τα θέματα που συζητιούνται είναι επιθυμίες, παράπονα και γενικά οποιοδήποτε θέμα αφορά την οικογένεια ή κάποιο μέλος της οικογένειας.

Γιατί να υπάρχει; Ποια τα οφέλη; Δεν είναι υποχρεωτικό ή απαραίτητο να υπάρχει σε μία οικογένεια. Τα ψυχολογικά οφέλη όμως είναι αρκετά!

  •   Καταρχάς, είναι μια καλή ευκαιρία να προγραμματιστούν οι διακοπές, να συζητηθούν οι εξελίξεις της βδομάδας, ή αν προέκυψε κάποια δυσκολία που χρειάζεται διευθέτηση.
  •   Είναι πολύ σημαντικό το ότι μπορούν όλοι να πάρουν το λόγο αφού το κάθε μέλος θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει για κάτι που προβληματίζεται. Είναι μία ευκαιρία όλων των μελών να εκφράσουν παράπονα, ή να ευχαριστήσουν κάποιο μέλος που μπορεί να τους στήριξε μέσα στην εβδομάδα.
  •   Με το να υπάρχει σταθερή μέρα έκφρασης μπορούν να προληφθούν έντονα ξεσπάσματα λόγω μη συχνής επικοινωνίας.
  •   Επίσης, αν υπάρχει μια σταθερή μέρα και ώρα τότε είναι μία ευκαιρία για σταθερό οικογενειακό ποιοτικό χρόνο.
  •   Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω εκτός από τα σοβαρά θέματα μπορούν να συζητηθούν και πιο αστεία. Το χιούμορ ενδυναμώνει τη σχέση της οικογένειας και δημιουργείται μια όμορφη ατμόσφαιρα γεμίζοντας τον κουβά των αναμνήσεων της οικογένειας.
  •   Επίσης, μέσα από την «κοινή έγνοια» των μελών, τα παιδιά μαθαίνουν για την αγάπη και την φροντίδα, τις ανθρώπινες σχέσεις, μαθαίνουν να μοιράζονται, να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους, να σέβονται και να εκτιμούν τον άλλο.
  •   Τέλος, μαθαίνουν την εμπιστοσύνη, να συζητούν και να επιλύουν προβλήματα με δημοκρατικό διάλογο. Με άλλα λόγια, μέσα από τις κοινές οικογενειακές στιγμές όπως τα οικογενειακά συμβούλια, τα παιδιά παίρνουν μαθήματα ζωής.

Ας το δοκιμάσουμε! Πως ξεκινάμε; Στην πρώτη συγκέντρωση, αυτοί που θα το διοργανώσουν (συνήθως οι γονείς) οφείλουν να εξηγήσουν τους σκοπούς. Καλό είναι στα παιδιά να ακούγεται ότι πρόκειται να γίνει κάτι συναρπαστικό. «Θα έχουμε φαγητό, γλυκά, θα είμαστε όλοι μαζί και θα μιλάμε για διάφορα θέματα»!

Τι θα χρειαστείτε; 1. Τα μέλη της οικογένειας, 2. Τετράδιο για τα πρακτικά, 3. Φαγητό, Ποτό, 4. Κάποιον που θα προεδρεύει στις συναντήσεις και κάποιον που θα διαβάζει τα θέματα της εβδομάδας – γραμματεία. (κάθε φορά μπορεί να είναι διαφορετικό άτομο που θα προεδρεύει ή θα έχει ρόλο γραμματείας).

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω; Οργάνωση Ατζέντας. Χωρίς ατζέντα δε μπορεί να γίνει οικογενειακό συμβούλιο. Όλα τα μέλη οφείλουν να δώσουν τα θέματα τους πριν από την συνάντηση στη γραμματεία. Καλό είναι σε κάθε νέα συγκέντρωση να διαβάζονται τα πρακτικά της προηγούμενης συνάντησης.

Τι θα περιλαμβάνουν τα πρακτικά; ημερομηνία, θέματα, οι αποφάσεις και οι στόχοι. Σε κάποιες περιπτώσεις (αν το θέλετε) το κάθε μέλος της οικογένειας βάζει έναν στόχο της εβδομάδας και άρα στην αρχή μπορεί να γίνεται ανασκόπηση της προσπάθειας, των δυσκολιών και δίνεται ενθάρρυνση για συνέχιση της προσπάθειας. Επίσης, μπορείτε να «τιμάτε» αυτό που πέτυχε τον στόχο του δίνοντας του κάποιο «δίπλωμα» ως βραβείο.

Καλή αρχή σε όσους το δοκιμάσουν! Περιμένουμε τα σχόλια σας!

Στέφανη Ναζίρη

Εγγεγραμμένη Σχολική/Εκπαιδευτική Ψυχολόγος, T: (+357) 95-963720

FacebookPage: Ψυχολογία και Παιδιά – ChildPsychologyNaziriS.