15 υγιεινά σνακ με λιγότερες από 200 θερμίδες- γράφει η διατροφολόγος Αρετή Ζαντή
15 υγιεινά σνακ με λιγότερες από 200 θερμίδες- γράφει η διατροφολόγος Αρετή Ζαντή


Το αναγνωρίζω  ότι κάθε φορά που έρχεται το απόγευμα και θες κάτι να φας, διερωτάσαι πάλι φρούτο;  Πάμε λοιπόν να δούμε γιατί οι περισσότεροι διαιτολόγοι συστήνουν φρούτο ως ενδιάμεσο γευματίδιο αλλά και τι άλλο μπορείς να καταναλώσεις με λιγότερο από 200Kcal….

Πόση σημασία έχει  τελικά εάν είναι μήλο, μπανάνα, πορτοκάλι, ροδάκινο ή καρπούζι;

Θερμιδικά σχεδόν καθόλου, αφού όταν τα φρούτα καταναλώνονται στην σωστή ποσότητα για τον καθένα προσδίδουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες. Μην ξεχνάς όμως το βασικότερο, υπάρχουν πάρα πολλά διαφορετικά θρεπτικά συστατικά κρυμμένα στα φρούτα οπότε για να μπορεί ο οργανισμός να τα προσλάβει και να τα αξιοποιήσει καλό θα ήταν να επιλέγεις διαφορετικό φρούτο κάθε μέρα προσδίδοντας ποικιλία και διάφορες εναλλαγές στην διατροφή σου. 

Γιατί φρούτο;

Τα φρούτα αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων, νερού και φυσικών σακχάρων (φρουκτόζη). Αντίθετα περιέχουν ελάχιστη ποσότητα λίπους και πρωτεΐνης. Επίσης στην χώρα που ζούμε υπάρχει αφθονία φρούτων, με αποτέλεσμα κάθε σπίτι να έχει ποικιλία αυτών και τελικά να αποτελούν την πιο εύκολη και γρήγορη επιλογή.

Γιατί είναι καλύτερο να συνδυάζω το φρούτο με κάτι ακόμη;

Το φρούτο αποτελεί μια καθαρή πηγή υδατάνθρακα πράγμα που σημαίνει ότι, το γαστρεντερικό σύστημα μέχρι να ολοκληρώσει την διαδικασία πέψης και απορρόφησης χρειάζεται περίπου 30 λεπτά. Εάν όπως επιλέξεις να συνδυάσεις το φρούτο με ξηρούς καρπούς ή λίγο γιαούρτι τότε καταφέρνεις να προσλάβεις εκτός από υδατάνθρακα, λίπος και πρωτεΐνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώθεις χορτάτος για περισσότερη ώρα αφού ο οργανισμός χρειάζεται πλέον πάνω από 1 ώρα για να πέψει και να απορροφήσει και τα τρία μάκροθρεπτικά συστατικά.

Τι άλλο θα μπορούσα να καταναλώσω ως γευματίδιο το απόγευμα ;

Υπάρχουν πάρα πολλοί άλλοι γευστικοί και ενδιαφέρον συνδυασμοί οι οποίοι προσφέρουν πολύ καλά θρεπτικά συστατικά, κορεσμό και στην σωστή ποσότητα προσδίδουν λιγότερες από 200 θερμίδες. Το σημαντικότερο που πρέπει να προσέξεις είναι να καταναλώνεις ποικιλία αυτών και να μην τρέφεσαι μονοτονικά, ούτος ώστε να λαμβάνει ο οργανισμός διάφορα μίκροθρεπτικά και μάκροθρεπτικά συστατικά.

Μερικές ιδέες με λιγότερες από 200Kcal…

100γρ γιαούρτι 2% (2κ.σ) + ½ κουταλάκι κοφτό μέλι + 6 αμύγδαλα ωμά και ανάλατα + κανέλα

3 φρυγανιές ολικής αλέσεως + 1 κομμάτι τυρί χαμηλών λιπαρών

1 χούφτα ανάλατους και ωμούς ξηρούς καρπούς + 2 παστά φρούτα ( βερίκοκο, δαμάσκηνο, φοινίκι, σύκο)

50γρ γιαούρτι 2% (1κ.σ ) + 1 γλυκό του κουταλιού ξεπλυμένο σε νερό. Εάν μιλάμε για κεράσι ή σταφύλι τότε (6-8 ρόγες ξεπλυμένες)

1 φέτα γαλοπούλα βραστή + 1 αυγό βραστό + στικ λαχανικών ( καρότο/ αγγούρι/ πιπεριά)

2 φρυγανιές ολικής αλέσεως + 1κ.γ κοφτό ταχίνι + ½ κ.γ κοφτό μέλι

50γρ αναρή ανάλατη ( 1 σχετικά λεπτό κομμάτι) + 1κ.γ κοφτό μαρμελάδα χωρίς έξτρα προσθήκη ζάχαρης

2 φρυγανιές ολικής αλέσεως + 1 λεπτή φέτα αβοκάντο (περίπου 50γρ) + φρέσκια ντομάτα

1 μπάρα εμπορίου μέχρι 150Kcal

1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως + 1 αυγό βραστό κομμένο σε ροδέλες + φρέσκια ντομάτα

1  κανονική φέτα καρπούζι (περίπου 3 κομμάτια) + 1 λεπτή φέτα χαλούμι + 1 φρυγανιά ολικής αλέσεως  

1 ατομικό μπολ ζελέ διαίτης φτιαγμένο με γάλα χαμηλών λιπαρών + 3-4 αμύγδαλα τριμμένα πάνω

1 φρέσκο φρούτο + 1 χούφτα ανάλατους και ωμούς ξηρούς καρπούς

1 φρέσκο φρούτο + 2κ.σ γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ( 2κ.σ )

4 απλά μπισκότα εμπορίου που το καθένα δεν ξεπερνά τις 50Kcal