Αυξομειώσεις βάρους στο σώμα- γράφει η διατροφολόγος Αρετή Ζαντή
Αυξομειώσεις βάρους στο σώμα- γράφει η διατροφολόγος Αρετή Ζαντή


Πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα εάν οι άνθρωποι πείθονταν από τους διαιτολόγους τους και σταματούσαν να ζυγίζονται καθημερινά πρωί-βράδυ, μετά από κάθε γεύμα, ύστερα από την τουαλέτα και δεν άφηναν το απλό νούμερο που αντικρίζουν κάθε φορά στην μικρή τετράγωνη οθόνη να επηρεάζει την ψυχολογία τους και την συμπεριφορά τους;

Τα πράγματα σας διαβεβαιώνω θα ήταν εντελώς διαφορετικά. Η διαδικασία απώλειας σωματικού βάρους δυστυχώς τις πλείστες φορές δεν είναι γραμμική αλλά χαρακτηρίζεται από φυσιολογικές αυξομειώσεις βάρους στο σώμα.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ο αριθμός που εμφανίζει κάθε φορά η ζυγαριά αντιπροσωπεύει όχι μόνο το σωματικό λίπος αλλά και την μυϊκή μάζα, τα οστά και τα σωματικά υγρά τα οποία μπορούν να μεταβάλλονται κατά την διάρκεια της ημέρας σε διάφορες καταστάσεις. Αυτό σημαίνει ότι μια ανοδική ή καθοδική αλλαγή στο νούμερο της ζυγαριάς δεν καθορίζει απαραίτητα μια επιτυχημένη ή αποτυχημένη προσπάθεια απώλειας λίπους.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθημερινά μπορούν να επηρεάζουν το σωματικό βάρος και κανένας από αυτούς δεν αναγνωρίζεται και αξιολογείται από την ζυγαριά.

  • Ορμονικοί λόγοι (αυξημένο στρες, εμμηνορρυσία στις γυναίκες κατά την οποία η αυξομείωση βάρους μπορεί να φτάσει τα 1-2 κιλά)
  • Κατακράτηση σωματικών υγρών λόγω αυξημένης κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε αλάτι, υπερβολική ή περιορισμένη κατανάλωση νερού/υγρών σε σύγκριση με την συνηθισμένη και αυξημένη κατανάλωση φρούτων-λαχανικών πηγές εξίσου πλούσιες σε υγρά
  • Κακή λειτουργία του εντέρου(δυσκοιλιότητα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου περιπτώσεις κατά τις οποίες ο οργανισμός δεν αποβάλει τα παραπροϊόντα και δημιουργείται πρήξιμο, φούσκωμα και αύξηση βάρους)
  • Αλλαγή στην σύσταση σώματος (ανάπτυξη μυϊκής μάζας λόγω άσκησης). Γενικότερα η μυϊκή μάζα είναι ένας ιστός που έχει βάρος αλλά καταλαμβάνει λιγότερο όγκο σε σχέση με τον όγκο που καταλαμβάνει ίσου βάρους σωματικό λίπος. Έτσι όταν ένα άτομο ακολουθεί ένα πρόγραμμα σωστής διατροφής και παράλληλα ένα πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης καταλήγει να έχει σημαντική απώλεια σωματικού λίπους («χάνει πόντους»), αύξηση μυϊκής μάζας και ταυτόχρονα να φαίνεται πιο λεπτός. Αυτό συμβαίνει γιατί εξακολουθεί να πραγματοποιείται καύση του σωματικού λίπους ακόμη και τις ώρες που δεν γίνεται κάποια άσκηση λόγω της ικανότητας του μυϊκού ιστού να αυξάνει τις καύσεις και τον συνολικό μεταβολισμό του ατόμου
  • Αύξηση του όγκου του αίματος (μετά από την κατανάλωση φαγητού ή κατά την διάρκεια της κύησης)
  • Κακή τήρηση του πρωτοκόλλου ζύγισης όσο τις συνθήκες ζύγισης δηλαδή περίπου την ίδια ώρα, με τα ίδια ρούχα και με την ίδια ζυγαριά.

Συμπέρασμα

Τελικά η ζυγαριά είναι απλώς ένας αδρός δείκτης του σωματικού βάρους που έχει αξία μόνο αν αξιολογείται ανά 10-15 ημέρες. Προτιμήστε να ζυγίζεστε  παρουσία του διαιτολόγου σας για να σας ενημερώνει πλήρως για τις σωματικές σας αλλαγές και πάντοτε κάτω από τις ίδιες συνθήκες για να έχετε πιο αξιόπιστα αποτελέσματα.

Φυλάξτε την ζυγαριά στο συρτάρι και εμπιστευτείτε επιτέλους το διαιτολόγο σας, μάθετε να παρατηρείτε τις αλλαγές στο σώμα σας και να κρίνετε τις αλλαγές στα ρούχα σας. Αλλάξτε τρόπο σκέψης, σκεφτείτε θετικά για τον εαυτό σας, αγαπήστε τον και φροντίστε γι’ αυτόν καθ’ όλη την προσπάθεια σας για απώλεια βάρους.