Πότε είναι η κατάλληλη ώρα για να δίνουμε σνακ στα παιδιά μας;
Πότε είναι η κατάλληλη ώρα για να δίνουμε σνακ στα παιδιά μας;


Η καθημερινότητα των παιδιών στην σύγχρονη κοινωνία που ζούμε περιλαμβάνει τις σχολικές υποχρεώσεις, το διάβασμα, τις απογευματινές δραστηριότητες-ιδιαίτερα μαθήματα και σίγουρα το παιχνίδι και την  ξεκούραση πριν τον βραδινό ύπνο. Οπότε είναι ξεκάθαρο ότι τα παιδιά πλέον ζουν σαν μικροί ενήλικες αφού χρειάζεται να δαπανήσουν αρκετή ενέργεια μέσα στην μέρα τους για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
 
 
Τα ενδιάμεσα σνακ σε αυτές τις περιπτώσεις λειτουργούν ως «καύσιμα» για να μπορoύν οι μικροί μας φίλοι να ανταποκρίνονται επαρκώς στην παρακολούθηση αλλά και την ενεργή συμμετοχή τους στα μαθήματα, και εννοείται στα ατέλειωτα παιχνίδια τους. Τα σνακ αποκτούν σημαντική αξία όταν καταναλώνονται στην κατάλληλη ώρα μέσα στην ημέρα και είναι υψηλής θρεπτικής αξίας έτσι ώστε εκτός από ενέργεια να παρέχουν στα παιδιά βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού τους.  
 
Κατάλληλη ώρα και γιατί; 
Τα παιδιά καλό θα ήταν μέσα στην μέρα τους να καταναλώνουν 2 μικρά γευματίδια( σνακ) ενδιάμεσα των τριών κύριων γευμάτων τους (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό).  Τα σνακ καλής ποιότητας  έχουν «την μαγική ιδιότητα» να επαναφέρουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα στα φυσιολογικά και να παρέχουν την απαιτούμενη ενέργεια, τόσο στο σώμα όσο και στον εγκέφαλο.  Ιδανικά τα γευματίδια αυτά, θα πρέπει να  καταναλώνονται περίπου δυόμιση με τρεις ώρες μετά το προηγούμενο κυρίως γεύμα αναλόγως πάντα την πείνα ή την όρεξη του παιδιού.  Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα η γλυκόζη στο αίμα αρχίζει να μειώνεται και ξεκινά η πείνα να γίνεται αντιληπτή από τα παιδιά.  Όταν το παιδί φτάσει σε καταστάσεις τεράστιας πείνας και εξάντλησης και δεν έχει καταναλώσει τίποτα για αρκετές ώρες (περισσότερες από 4-5 ώρες) τότε καταλήγει να επιλέγει τρόφιμα και ροφήματα χαμηλής θρεπτικής αξίας όπως πατατάκια, σοκολάτες, γλυκά, μπισκότα, παγωτά, χυμούς του εμπορίου, αναψυκτικά κ.τ.λ.  
 
Οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να μην χαρακτηρίζουν τα τρόφιμα αυτά «απαγορευμένα» ή «κακά» δημιουργώντας διατροφικά απωθημένα στα παιδιά. Το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να θέσουν τα δικά τους όρια και να ξεκαθαρίσουν στα παιδιά τους ότι εννοείται μπορούν και αυτά όπως όλα τα υπόλοιπα παιδιά να τρώνε τις γνωστές «λιχουδιές» αλλά σε αραιά διαστήματα, εκτός σπιτιού και σε μικρή ποσότητα εξηγώντας τους πάντα τη διαφορά που έχουν από τα υγιεινά σνακ. Τελικά τα παιδιά αποκτούν σιγά σιγά σωστή διατροφική συνείδηση, μαθαίνουν να εκτιμούν τρόφιμα όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως , τους ξηρούς καρπούς και αφήνουν τις λιχουδιές για τις περιστάσεις που τους αξίζουν (πάρτυ, βόλτα, λούνα παρκ, γενέθλια).Οι γονείς παρέα με τα παιδιά, θα ήταν καλό να ετοιμάζουν τα γευματίδια τους κάθε πρωί ή ακόμη και από το βράδυ εάν γνωρίζουν ότι το πρωί υπάρχει έλλειψη χρόνου.  Επίσης είναι απαραίτητο στο σπίτι να υπάρχουν τρόφιμα τα οποία μπορούν εύκολα να τα βρουν και να τα καταναλώσουν μετά από παιχνίδι ή τις απογευματινές δραστηριότητες τους. 
 
Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας δεν τρώει γενικά και δεν έχει όρεξη, τότε καλύτερα να μην το πιέζετε  και να έρχεστε σε κόντρα μαζί του, αλλά ζητήστε την βοήθεια κάποιου ειδικού για να σας πει την γνώμη του.  Να θυμάστε ότι κανένα παιδί δεν είναι το ίδιο, δεν έχουν όλα τις ίδιες ενεργειακές δαπάνες και κατ΄ επέκταση τις ίδιες ανάγκες ΑΛΛΑ το κάθε παιδί είναι μοναδικό και χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης και διατροφικής θρέψης.   
 
Ιδέες για υγιεινά και νόστιμα σνακ  
•1 μικρό φρούτο σε φετούλες + 5-6 αμύγδαλα ανάλατα 
•2 παξιμαδάκια ολικής αλέσεως με λίγο τυράκι 
•1/2 τοστ με γαλοπούλα και τυρί 
•Sticks λαχανικών (καρότο, αγγούρι) και 2 παξιμαδάκια ολικής αλέσεως 
•1-2κ.σ γιαούρτι + 2 παξιμαδάκια ολικής αλέσεως 
•½ κουλούρι Θεσσαλονίκης με λίγο τυράκι
•1-2κ.σ γιαούρτι + λίγο μέλι 
•1 αυγό + 1 παξιμαδάκι ολικής αλέσεως + ντομάτα-αγγούρι 
 
Οι ποσότητες είναι ενδεικτικές και σίγουρα εξαρτώνται από την ηλικία, το φύλο, την συνολική ενεργειακή δαπάνη εντός της ημέρας και γενικά τις ποσότητες των υπολοίπων γευμάτων. 
 
 
Αρετή Ζαντή
Διατροφολόγος
[email protected]