Η εξωσωματική μπορεί να γίνει και χωρίς φάρμακα- γράφει ο Δρ. Χαράλαμπος Σεργίου
Η εξωσωματική μπορεί να γίνει και χωρίς φάρμακα- γράφει ο Δρ. Χαράλαμπος Σεργίου


Η χρήση φαρμάκων άλλαξε θεαματικά τον τρόπο µε τον οποίο επιτυγχάνεται σήμερα μία εξωσωματική γονιμοποίηση.

Όμως, η εξωσωματική μπορεί να γίνει και χωρίς φάρμακα, σε φυσικό κύκλο. Ολοένα συχνότερα πλέον σε προγράμματα εξωσωματικής γονιμοποίησης επιλέγεται να μην χορηγούνται φάρμακα στις γυναίκες αλλά να ακολουθείται η μέθοδος του λεγόμενου φυσικού κύκλου, δηλαδή η εξωσωματική δρομολογείται με βάση τη φυσιολογική διαδικασία ωρίμανσης του ωαρίου που γίνεται σε κάθε έμμηνο κύκλο της γυναίκας.  

Οπότε, με αυτή την μέθοδο γίνεται η λήψη ενός ή δυο ωαρίων χωρίς να προηγηθεί ορμονική διέγερση των ωοθηκών.

 Η μέθοδος ενδείκνυται σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί στο παρελθόν σε ισχυρή ορμονική διέγερση δίχως να παράγουν περισσότερα από 1-2 ωάρια, σε γυναίκες που δεν επιθυμούν την λήψη φαρμάκων, σε γυναίκες με ιστορικό πολλαπλών αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης ή αποβολών, σε γυναίκες με προχωρημένη ηλικία ή με ιστορικό ανάπτυξης «κακών» ποιοτικά εμβρύων καθώς και σε άλλες περιπτώσεις όπου υπάρχει αντένδειξη στην χορήγηση ορμονών. 

Ο φυσικός κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης έχει αρκετά πλεονεκτήματα.

  • Η μέθοδος μπορεί να γίνεται κάθε μήνα, σχετίζεται με σχεδόν μηδενικό ποσοστό πολλαπλής κύησης και μηδενικό κίνδυνο του συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών.
  •  Η αποφυγή φαρμάκων διέγερσης με συνέπεια το χαμηλότερο κόστος και η μείωση της σωματικής και ψυχικής «εμπλοκής» της γυναίκας συγκαταλέγονται στα οφέλη της μεθόδου.
  • Επιπροσθέτως μελέτες έχουν δείξει ότι το επικρατούν ωάριο που παράγεται, θεωρητικά, είναι καλύτερης ποιότητας λόγω φυσικής επιλογής καθώς επίσης και ότι το ενδομήτριο σε φυσικό κύκλο είναι καλύτερης ποιότητας και πιο «δεκτικό» σε σύγκριση με την κλασική εξωσωματική. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ορμόνες βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα χωρίς να έχουν επηρεαστεί απ’ τα φάρμακα της διέγερσης. 

Πάρα ταύτα η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο είναι όμως και λιγότερο αποτελεσματική. Και αυτό διότι αφορά στην ανάπτυξη ενός μόνο ωαρίου οπότε και την ανάπτυξη ενός μόνο εμβρύου, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες εγκυμοσύνης. Επιπλέον κρύβει και πολλές τεχνικές δυσκολίες που μπορεί να οδηγήσουν σε ακύρωση του κύκλου λόγω πρώιμης ωοθυλακιορρηξίας, κυστικού ωοθυλακίου (δεν ανευρίσκεται ωάριο μετά την ωοληψία), ανώριμου ή κακής ποιότητας ωαρίου το οποίο δεν έχει την δυνατότητα γονιμοποίησης. 


 Δρ. Χαράλαμπος Σεργίου, 

Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Γονιμότητας ΑΚΕΣΩ.