Πεταχτά αυτιά στα παιδιά; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ωτοπλαστική- από τον Δρ.Λεωνίδα Σωτηρίου
Πεταχτά αυτιά στα παιδιά; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ωτοπλαστική- από τον Δρ.Λεωνίδα Σωτηρίου


Από τον  πλαστικό χειρουργό Δρ.Λεωνίδα Σωτηρίου

Τα μεγάλα ή πεταχτά αυτιά είναι ένα συχνό πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Πλαστικός Χειρουργός. Διορθώνοντας τις πιθανές δυσμορφίες ή ατέλειες των αυτιών, βελτιώνει την εμφάνιση και επιδρά στη θετική ψυχολογία του ατόμου.

Τα παιδιά συνήθως δεν ενοχλούνται από το μέγεθος ή το σχήμα των αυτιών τους, αλλά όταν για πρώτη φορά οι φίλοι τους και οι συμμαθητές τους αρχίσουν να τα κοροϊδεύουν γι’ αυτά τότε ενοχλούνται. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού που ίσως το συνοδεύει και στην ενήλικη ζωή του.

Η ωτοπλαστική συνιστάται να γίνεται στην προσχολική ηλικία των 5-6 ετών για να αποτρέπεται η ψυχολογική επιβάρυνση του παιδιού από τα πιθανά σχόλια των φίλων ή συμμαθητών του. Η επέμβαση φυσικά μπορεί να γίνει και σε οποιαδήποτε άλλη μεγαλύτερη ηλικία.

Η επέμβαση συνήθως στοχεύει στην αναμόρφωση των χόνδρων που δίνουν σχήμα στο αυτί για να διορθωθεί η αντιαισθητική προεξοχή τους. Η τομή είναι κρυμμένη στην πίσω επιφάνεια του αυτιού, εκεί όπου ενώνετε το αυτί με το κεφάλι. Για την επίτευξη ενός φυσικού αποτελέσματος σημαντική είναι η απόσταση των αυτιών από το κεφάλι.

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία στα παιδιά, ενώ οι ενήλικες μπορεί να υποβληθούν στη συγκεκριμένη επέμβαση είτε με τοπική αναισθησία είτε υπό γενική αναισθησία. Η επέμβαση συνήθως διαρκεί 1:30 - 2 ώρες. Όταν η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία, προϋποθέτει παραμονή στο νοσοκομείο για λίγες ώρες, ενώ με τη χρήση τοπικής αναισθησίας ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του αμέσως μετά την επέμβαση. Για τις πρώτες 3 μέρες συνιστάται όπως παραμένει μία κορδέλα ή ένας ελαστικός επίδεσμος γύρω από τα αυτιά.

Στα χέρια ενός έμπειρου Πλαστικού Χειρουργού η ωτοπλαστική μας χαρίζει ένα μόνιμο αποτέλεσμα, δίνοντας μια αρμόνια των χαρακτηριστικών του προσώπου και των αυτιών.

 

Δρ. Λεωνίδα Σωτηρίου
Πλαστικός Χειρουργός
American Medical Center &
L.S Aesthetic & Reconstructive Plastic Surgery Clinic

Ο Δρ. Λεωνίδας Σωτηρίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρνακα. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Semmelweis University of Budapest και ακολούθως ξεκίνησε την ειδικότητα του στη Πλαστική Χειρουργική στο διεθνούς φήμης Νοσοκομείο Hadassah Medical Center στο Ισραήλ. Εκει εκπαιδεύτηκε στις πιο σύγχρονες μεθόδους Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής και Αποκατάστασης. Μετά απο παραμονή 7 χρόνων στο Ισραήλ, επέστρεψε στη Κύπρο το 2014 όπου και εργάζεται στο American Medical Center στη Λευκωσία και στη Λάρνακα στο προσωπικό του ιατρείο Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής και Αποκατάστασης. Επίσης κατέχει θέση Lecturer στο St George’s, University of London Medical School at University of Nicosia.