Τι πρέπει να αποφεύγει μία έγκυος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Του Δρ. Δημήτρη Παπαπέτρου
Τι πρέπει να αποφεύγει μία έγκυος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Του Δρ. Δημήτρη Παπαπέτρου


Από τον Δρ. Δημήτρη Παπαπέτρου-  Ανώτερος Ειδικός Μαιευτήρας Γυναικολόγος στην κλινική «Μητέρα και Παιδί»

Γενικά ομιλούντες, στην εγκυμοσύνη αποφεύγουμε το κάθε τι το οποίο μπορεί να βλάψει την υγεία της εγκύου ή του εμβρύου. Δηλαδή, οι κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε δεν διαφέρουν από το ότι πρέπει ο  καθένας μας που θέλει να προσέχει την υγεία του. Απαγορεύεται το κάπνισμα, η κατάχρησης καφέ, οινοπνεύματος, ζάχαρης, άλατος και αύξησής  του σωματικού βάρους πέραν των 12-14 κιλών.

Οι πολλές και συνεχείς απαγορεύσεις, μη το ένα και όχι το άλλο δημιουργούν σε πολλές εγκύους φοβικές αντιδράσεις. Προς θεού η εγκυμοσύνη δεν είναι αρρώστια, τουναντίον είναι ένδειξης υγείας. Συνεχίζουμε μια φυσιολογική ζωή στην καθημερινότητα μας αποφεύγοντας απλώς υπερβολές και καταχρήσεις. Ακόμα και η χρήση φαρμάκων τις πλείστες φορές δεν είναι προβληματική αλλά πρέπει να γίνεται πάντοτε σε συνεννόηση με το ιατρό και με πολλή φειδώ. 

Γενικά η όλη παρακολούθηση της εγκυμοσύνης είναι μια καθαρά προληπτική διαδικασία. Η πρόληψή είναι πάντοτε πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική από την θεραπεία. Πάντοτε σε στενή επαφή και συνεργασία με τον ιατρό.